لامبورگینی لانزادور ؛ گاو وحشی الکتریکی + ویدیو

لامبورگینی لانزادور
لامبورگینی لانزادور

لامبورگینی لانزادور یکی از خودروهای بسیار ویژه حاضر در نمایشگاه بود که قرار است سال ۲۰۲۸ تولید و عرضه اش آغاز شود.

مدیران 777 مدیران 777

ویدیو معرفی لالمبورگینی لانزادو

در نمایشگاه ژنو قطر بسیاری از شرکت های خودروسازی مطرح دنیا با محصولات جدیدشان آمدند و آن ها را برای خبرنگاران و عموم  مردم به نمایش در آوردند. در میان آن ها اما برخی خودروها اهمیت بسیار زیادی داشتند و شرکت سازنده قصد عرضه آن ها در یک یا دو سال آینده را نداشت بلکه قرار بود در آینده نسبتاً دوری تولید شوند و به دست خریداران برسند. یکی از عجیب ترین و پیشرفته ترین خودروهای حاضر، لامبورگینی لانزادور (Lamborghini Lanzador) است که طبق شنیده ها شرکت تصمیم دارد تا آن را در سال ۲۰۲۸، یعنی حدود ۵ سال دیگر، تولید کند و به مشتریانش تحویل دهد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

طراحی ظاهری لامبورگینی لانزادور

مهم ترین نکته در مورد لانزادور این است که به صورت کراس اوور کوپه طراحی شده اما مانند دیگر کراس اوورهای کوپه ارتفاع کمی تا سطح زمین ندارد و به همین دلیل می تواند به راحتی از مسیرهای آفرودی عبور کند. ویژگی مهم دیگر در طراحی ظاهری خودروی افسانه ای لامبورگینی این است که مهندسان طراح به آیرودینامیکی بودن خودرو توجه زیادی داشتند و تمام تلاش خود را کردند تا از طرف هوا نیروی مقاوم کمتری به لانزادور وارد شود. در این راستا بخش های زیادی از جمله اسپلیتر سپر جلوی فعال (Movable)، دیفیوزر عقب، مسیرهای عبور هوا و … برای خودرو در نظر گرفته شده تا هم در هنگام پیچیدن چسبندگی بیشتری داشته باشد و هم هنگام شتاب گیری نیروی مقاوم کمتری بر آن اعمال شود.

با نگاهی به نمای جانبی لانزادور با یک سری خطوط شکسته مواجه هستیم که اتصال آن ها به هم شبیه حرف Y است. این زبان و تم طراحی Y شکل در دیگر محصولات لامبورگینی هم رعایت می شود و پای ثابت طراحی این شرکت شده، برای مثال لامبورگینی روئلتو هم که در قطر حاضر است دارای چنین خطوطی بر روی بدنه و در فرم چراغ هایش است.

بیشتر بخوانید : لامبورگینی روئلتو؛ درخشش غول ۱۲ سیلندر در نمایشگاه خودرو قطر (به خبرش لینک شود)

تریم داخلی لامبورگینی لانزادور

با ورود به درون کابین این خودروی سوپر اسپرت، با طراحی بسیار حیرت آوری مواجه می شویم که به خودی خود انقلابی در طراحی تریم داخلی محسوب می شود. درون کابین لانزادور خبری از مولتی مدیایی که وسط داشبورد قرار بگیرد نیست و به جای آن یک صفحه در رو به روی شاگرد قرار می گیرد و جلوی راننده هم کلاستر دیجیتالی است که قابلیت های متفاوتی دارد. از دیگر ویژگی های مهم طراحی داخلی خودرو می توان به فرم کشیده و زاویه دار داشبورد و همچنین حفظ دکمه استارتی که الان هم در لامبورگینی ها استفاده می شود اشاره کرد.

مشخصات فنی لانزادور

همان طور که در ویدیو معرفی این خودرو آمده، برخلاف انتظار قرار نیست از هیچ موتور احتراقی ای برای لانزادور افسانه ای استفاده شود و پیشرانه اش کاملاً برقی خواهد بود. قوای محرکه این خودرو متشکل از دو موتور الکتریکی است که یکی محور جلو و دیگری محور عقب را تغذیه می کند، این دو موتور در مجموع می توانند ۱۳۴۰ اسب بخار توان تولید کنند و به هر چهار چرخ تحویل دهند. در مورد حداکثر گشتاور تولیدی موتورهای برقی فعلاً اطلاعاتی در دست نیست.

از ویژگی دیگر قوای محرکه و سیستم تعلیق و فرمان لانزادور می توان به فرمان پذیری چرخ های محور عقب، سیستم تعلیق آداپتیو، کمک های بادی و سیستم تقسیم گشتاور متناسب با نیاز هر چرخ یا torque vectoring اشاره کرد که در هنگام عبور از پیچ ها عملکرد حیرت آوری از خود به نمایش می گذارند.

گالری تصاویر لامبورگینی لانزادور

طراحی ظاهری لامبورگینی لانزادور چگونه است؟

مهم ترین نکته در مورد لانزادور این است که به صورت کراس اوور کوپه طراحی شده و ویژگی مهم دیگر در طراحی ظاهری خودرو این است که مهندسان طراح به آیرودینامیکی بودن خودرو توجه زیادی داشتند و تمام تلاش خود را کردند تا از طرف هوا نیروی مقاوم کمتری به لانزادور وارد شود.

تریم داخلی لامبورگینی لانزادور به چه صورت طراحی شده؟

درون کابین لانزادور خبری از مولتی مدیایی که وسط داشبورد قرار بگیرد نیست و به جای آن یک صفحه جلوی شاگرد قرار می گیرد و مقابل راننده هم کلاستر دیجیتالی است که قابلیت های متفاوتی دارد. از دیگر ویژگی های مهم طراحی داخلی خودرو می توان به فرم کشیده و زاویه دار داشبورد و همچنین حفظ دکمه استارتی که الان هم در لامبورگینی ها استفاده می شود اشاره کرد.

مشخصات فنی لانزادور چیست؟

برخلاف انتظار قرار نیست از هیچ موتور احتراقی ای برای لانزادور افسانه ای استفاده شود و پیشرانه اش کاملاً برقی خواهد بود. قوای محرکه این خودرو متشکل از دو موتور الکتریکی است که یکی محور جلو و دیگری محور عقب را تغذیه می کند، این دو موتور در مجموع می توانند ۱۳۴۰ اسب بخار توان تولید کنند و به هر چهار چرخ تحویل دهند.

۵ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.