سرنوشت مبهم خودروهای ژاپنی، اروپایی و کره ای در آینده واردات

واردات خودروهای ژاپنی، اروپایی و کره ای
واردات خودروهای ژاپنی، اروپایی و کره ای

عرضه ۸ مدل خودروی وارداتی از هفته آینده در حالی آغاز خواهد شد که سرنوشت مبهم خودروهای ژاپنی، اروپایی و کره ای در آینده واردات می تواند سمت و سوی جدیدی به بازار خودرو بدهد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، به گفته سرپرست سازمان توسعه تجارت از هفته آینده، عرضه ۸ مدل خودروهای وارداتی صفرکیلومتر شامل زوتی، سی‌اس۵۵ چانگان، کیا، هیوندای، تویوتا، هونگچی، بستیون و سوزوکی آغاز خواهد شد. تا به این‌جای کار چین یک طرفه عرضه ها را به خود اختصاص داده است و محصولات سایر کشورها در کفه دیگر قرار گرفته اند. به بیان ساده، در حال حاضر فعلاً از عرضه نیسان، فیات، اشکودا و میتسوبیشی خبری نخواهد بود.

مدیران 777 مدیران 777

آن گونه که به نظر می رسد برخی مدل ها هنوز برای ورود به بازار نتوانستند مراحل و پروسه را طی کنند و برخی دیگر درخصوص نحوه قیمت گذاری و محاسبات هنوز به توافق نرسیده اند. از منظر وزارت صمت برخی شرکت های می خواهند گران فروشی کنند و از منظر واردکنندگان نهاد قیمت گذاری هزینه های گزاف مالی را نمی پذیرد و هر چه هست و نیست را در همان ۱۵ درصد خلاصه کرده است. از منظر وزارت صمت همین مقدار برای واردکنندگان کافی است. در مقابل، واردکنندگان با توجه به اجبار برای پرداخت هزینه های مختلف از مبدأ تا مقصد نه تنها این میزان را کافی نمی دانند بلکه نحوه قیمت گذاری را موجب ضرر و زیان خود می دانند.

به نظر می رسد این موضوع بسیاری جدی است، چراکه براساس شنیده ها، برخی از فعالان این عرصه در شرف تصمیم برای خروج از این فعالیت هستند. به بیان دیگر، آن ها معتقد هستند در عمل انجام شده قرار گرفته اند و اگر از ابتدا می دانستند نگاه وزارت صمت به مقوله واردات چه جنسی دارد به هیچ وجه سرمایه های خود را وارد این حوزه نمی کردند و درگیر واردات نمی شدند. بنابراین احتمال دارد برخی از شرکت ها بعد از مهیا شدن شرایط عرضه، خودخواسته از ادامه کار انصراف بدهند.

به گفته مجری طرح واردات خودرو: «بعضی از شرکت‌ها چون علاقه دارند خودروهایشان را خیلی گران‌تر بفروشند، در بحث قیمت‌گذاری همکاری نمی‌کنند، به همین دلیل، برای ایشان اخطار فرستاده شده است و در صورتی که این روش را ادامه دهند، هم مجوزشان باطل می‌شود و هم پرونده‌شان حقوقی می‌شود.»

بنابراین فعلاً چاره ای ندارند و هر تصمیمی که بگیرند به بعد از عرضه اولیه محصولات آن ها موکول خواهد شد. در این شرایط، البته هنوز زمان ورود و عرضه خودروهایی مانند نیسان، اوپل مشخص نیست و خودروهایی مانند برخی مدل های اشکودا، فیات و میتسوبیشی هنوز معلوم نیست در چه شرایطی قرار دارند و گیر کار کجاست.

در همین حال، برخی مسائل نیز وجود دارد که می تواند آینده واردات را تحت تأثیر قرار بدهد و شکل و شمایل دیگری به کار بدهد، همچنین این روند می تواند بخشی از اهداف وارداتی دولت را با اختلال همراه کند. به عنوان مثال، هنوز وضعیت ثبت سفارش خودروهای کره تعیین تکلیف نشده است، یا چرایی و دلیل عدم حضور فیات و میتسوبیشی در عرضه آتی مشخص نیست.

در حال حاضر، هنوز معلوم نشده است که آیا واردات خودروهای اروپایی با توجه به تحریم ها و عدم امکان ثبت سفارش مستقیم می تواند در تیراژ بالا انجام شود؟ یا این که شرکت ها مجبور هستند از طریق واسطه نسبت به جمع آوری خودرو از کشورهای آسیایی و منطقه اقدام کنند؟ در این حالت، بحث خدمات پس از فروش و اصالت قطعات چه خواهد شد؟ آیا در این کشورها امکان خریداری محصولات فولکس واگن (غیر از سئات و اشکودا) بنز و ب ام و به تعداد کافی با قابلیت تأثیرگذاری بر بازار وجود دارد؟ با توجه به افزایش قیمت و عبور از سقف قیمتی برخی مدل ها در کشورهای شناسایی شده به عنوان مبدأ، آیا امکان واردات این خودروها وجود خواهد داشت؟

آن گونه که به نظر می رسد، در ظاهر واردات خودروهای کره ای، چینی، ژاپنی و تولید مشترک شرکت های اروپایی با شرکای چینی بسیار راحت و آسان تر از واردات خودروهای اروپایی خواهد بود. اما این ظاهر قضیه است؛ همان طور که اشاره شد، وضعیت ثبت سفارش مجدد خودروهای کره ای فعلاً مشخص نیست و به طور رسمی خبری در این باره اعلام نشده است. واردات خودروهای ژاپنی هم که پیرو تحریم ها و عدم عضویت در FATF  از این کشور عملاً ممکن نیست و باید از چین و یا سایر کشورها وارد شوند.

بنابراین اگر وضعیت به همین منوال پیش برود نمی شود نسبت به عرضه های حجیم و مستمر خودروهای اروپایی و آسیایی های غیر چینی چندان امیدوار بود. یعنی همانند سال های اخیر باید با خودروهای چینی کنار بیاییم و به واردات خودروهای دست دوم دلخوش کنیم.

۳.۸ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.