خیانت در امانت بنیاد مستضعفان با تخریب خودروهای کلاسیک + تصاویر

تخریب خودروهای کلاسیک توسط بنیاد مستضعفان
تخریب خودروهای کلاسیک توسط بنیاد مستضعفان

روند بازسازی خودروهای کلاسیک که تقریباً از دو سال پیش آغاز شده است، حالا به یک دغدغه برای علاقه مندان به خودروهای کلاسیک تبدیل شده است. چرا که اطلاعات منتشرشده از این روند نشان می دهد نه تنها این کار براساس اصول بازسازی و به‌سازی انجام نگرفته، بلکه باعث شده است بسیاری از این خودروها به شدت با کاهش ارزش و همچنین از بین رفتن هویت خود مواجه شوند. به همین دلیل در روزهای گذشته، برخی کارشناسان خودروهای کلاسیک در فضای رسانه ای کشور به این موضوع پرداخته اند و این اقدام بنیاد مستضعفان را تخریب خودروهای کلاسیک اعلام کرده اند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

این موضوع را با هادی نیک پور، دبیر اسبق کمیته خودروهای کلاسیک، در میان گذاشته ایم. به گفته وی کاری که بنیاد مستضعفان انجام می دهد خیانت در امانت است، تخریب اموال عمومی است که به مصداق قانون جرم تلقی می شود.

به تازگی بنیاد مستضعفان اقدام به بازسازی خودروهای کلاسیک کرده است، اما روند غیرحرفه ای و گاه مخرب این کار با واکنش منفی بسیاری از کارشناسان و علاقه مندان مواجه شده است. آن ها معتقد هستند که این کار بنیاد مستضعفان غیرحرفه ای بوده و باعث از بین رفتن ارزش و هویت این آثار کلاسیک و تاریخی شده است. به عنوان یک کارشناس نظر شما درخصوص کاری که با خودروهای کلاسیک انجام می‌شود چیست؟ متولی این کار این سازمان است و اگر هست، به چه نحو باید انجام شود؟

متولی نگهداری این ماشین‌ها بنیاد است، اما این‌که متولی بازسازی ‌‌باشد فکر نمی کنم اجازه این کار را داشته باشد. به هر حال، این‌ خودروهای کلاسیک جزو سرمایه‌های مملکت است و باید به صورت درست و اصولی از آن ها نگهداری شود. به عنوان مثال، یک عمارت قدیمی را در نظر بگیرید که تحت تملک مثلاً بنیاد مستضعفان است و یک نفر را به‌عنوان نگهبان یا مدیر آن‌جا گذاشته‌اند. آن مدیر نمی‌تواند کارگر بیاورد و قسمتی را مرمت یا درست کند یا دیوار بکشد، او باید مجوزهای لازم را بگیرد، مخصوصاً باید با سازمان فرهنگی میراث هماهنگ کند. اگر بنا خیلی قدیمی یا خشت و گِلی است، باید استادکار آن را بیاورد، نمی‌تواند بتون سفالی بگذارد یا بلوک سفالی بگذارد یا آجر بچیند، باید جنس خودش را بگذارد. داستان بازسازی خودروهای کلاسیک هم همین گونه است. باید متخصصین این کار را پیدا کرد کار را به آن ها سپرد تا حرفه‌ای انجام شود. حتی اگر در ایران این گونه افراد هم نباشند باید از کشورهای دیگر این متخصصان را دعوت به همکاری کرد. در مورد قطعات مورد نیاز هم همین گونه باید عمل کرد. از سوی دیگر، افراد متخصص این کار مشخص هستند. باید برای کاری به این مهمی با آن ها مشورت کرد. باید برای تک تک این گونه خودروها کار تحقیقاتی جداگانه انجام داد. باید برای هر کاری که می خواهد انجام بگیرد دفترچه ای جدا گانه تهیه شود تا بدانیم از چه منبعی لوزام را تهیه کنیم و چه کسی باید کار را به چه نحوی انجام بدهد.

بنابراین این کار علاوه بر عدم توجه به تخصص و آگاهی، تخریب اموال عمومی است؟

دقیقاً همین طور است که می‌دانید جرم تلقی می شود. فکر می‌کنم براساس ماده ۵۰۴ قانون جزایی است که اگر به اموال عمومی یا بیت‌المال آسیب بزنید، کیفرخواست عمومی دارد و جرم محسوب می‌شود.

از ارزش ریالی یا دلاری خودروهایی که در این موزه هستند، اطلاع دارید چه قدر است؟

هم به دلیل مالکان آن ها و هم به دلیل خاص بودن این‌ها غیرقابل قیمت‌گذاری‌اند. این نوع خودروها از نوعی نیستند که تیراژ بالایی داشته باشند یا به راحتی قابل تهیه باشند و از آن ها مثلاً یک میلیون یا بیش تر تولید شده باشد. نه،  اصلاً راجع به این خودروها صحبت نمی‌کنیم. بحث درباره خودروهای خاص است. به عنوان مثال، درباره کالسکه ناصرالدین شاه صحبت می‌کنیم. اولاً مگر ما چند تا ناصرالدین شاه داشتیم؟ خود ناصرالدین شاه چند تا کالسکه داشته است؟

در واقع کاملاً تخریب سرمایه‌ها و آثار ملی است، یعنی جایی که می‌تواند منبع درآمد باشد، حالا دارند ارزش آن را از بین می‌برند؟

بله، به نظر من دارند این کار را می‌کنند، یعنی کرده‌اند. ممکن است دو کار مثبت هم انجام داده باشند و روی دو خودرو بسیار خوب و قشنگ کار کرده باشند، اما مجموع برآیند این کار وقتی مشاهده می شود، می‌بینیم که  آسیب زده‌اند. برآیند خراب است. به گفته یکی از دوستان، پس از اتمام کار ‌این خودروها را به موزه بازمی گردانند و بسیاری هم تحسین می کنند. اما هیچ کس خبر ندارد که این خودرو قبلاً چه بوده و امروز چیست و چه اتفاقی افتاده است. صدا و سیما هم می‌آید از آن فیلمبرداری می‌کند و می‌گوید گنجینه فلان، همه هم می‌آیند کِیف می‌کنند و دست می‌زنند.

یعنی عملاً تاریخ کلاسیک خودرو را از بین می‌برند؟

اصلاً در یکی از خودروها که اکنون بحثش بسیار داغ است، پورشه مکس موریتس، این کار را کرده اند و تمام تاریخ آن خودرو حذف شده است. امروز کسی آن را به‌عنوان خودروی آقای انصاری نمی‌شناسد، تمام شد، پاک شد.

چرا؟

چون این خودرو با رنگ مشکی وارد ایران شده و نارنجی نبوده است. حالا نارنجی‌اش کرده اند. دست شان درد نکند خواسته اند که به رنگ روز اول کارخانه برگردانند، اما دنبال کد رنگ نرفته اند تا کار را درست و اصولی انجام بدهند. یعنی کد رنگ را هم درست نزدند و به عبارت بسیار ساده، در خرابکاری هم خرابکاری کرده اند که خود یک فاجعه است.

اصولاً بازسازی خودروهای کلاسیک با چه هدفی انجام می‌شود؟

بازسازی خودروی کلاسیک با هدف حفظ و نگهداری‌اش باید انجام شود، با هدف این‌که ارزش آن ماشین حفظ شود.

می‌توانیم بگوییم تخریب خودروهای کلاسیک به نوعی مثل تخریب آثار ملی است، مثل این که، انگار داریم کاخ مرمر را خراب می‌کنیم؟

من خودم به‌عنوان مالک، خودروی کلاسیک دارم، هر کسی از من درباره آن ها می‌پرسد، می‌گویم ما امانت‌داریم. این خودروها صاحب‌های مختلف داشته‌اند، امروز من صاحبش هستم. من می‌روم و فردا یکی دیگر صاحب آن است. نسل به نسل این ماشین‌ها منتقل می‌شوند و ما وظیفه داریم آن‌ها را نگه داریم. مثل یک بنای تاریخی که امروز حفظ می‌شود. خودمان نباید آثار تاریخی را از بین ببریم. با این کار یک تاریخچه که ارزش فرهنگی دارد را از بین می بریم. تاریخ یک مملکت است که از بین می‌بریم. با این کار هویت آثار تاریخی را از بین می بریم. اگر همین میزان اعتراض و اطلاع رسانی نمی شد دو نسل بعد اصلاً از چیزی خبر نداشتند و هیچ اطلاعاتی در دسترس آنان نبود. اما نکته ای که باید در نظر داشت این است که این خودروها متعلق به بنیاد مستضعفان نیست، بلکه امانت‌دار است. یک شی تاریخی است برای کل مملکت و برای هر ایرانی به یادگار مانده است. ما به سی و سه پل و تخت جمشید افتخار می‌کنیم. به شهر سوخته افتخار می‌کنیم. اگر فردا روزی کارشناسانی از اروپا و آمریکا بیایند این‌جا تأسف می‌خورند و می‌گویند شما یک چنین گنجینه‌ای را داشته اید و آن را از بین برده اید. با این کار هویت را از بین برده‌اند.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

۵ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.