ترامپ یا تحریم های داخلی ؛ کدام برای بازار خودرو زیان بیشتری دارند؟
هر چند نوع مواجهه رئیس جمهور جدید آمریکا می تواند فشار تحریم های بین المللی را بیشتر و یا کمتر کند، اما آیا تمام مشکلات صنعت خودروسازی ایران، ناشی از تحریم ها و فشارهای بین المللی است؟ بنابراین باید دید که ترامپ یا تحریم های داخلی؛ کدام برای بازار خودرو زیان بیشتری دارند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پیروزی ترامپ با توجه به موضع گیری های وی، بازار ارز و خودرو را با شوک همراه کرده، بسیاری از کارشناسان معتقدند که این تکانه ها موقتی است.
در حال حاضر، غیر از انتخاب این فرد، اتفاق دیگری رخ نداده است. ضمن اینکه، برخی رسانه های آمریکایی نوشته اند که ترامپ در حال آماده سازی توافق هسته ای با ایران است.
توافق هسته ای ترامپ با ایران
در همین رابطه، وال استریت ژورنال به نقل از روزنامه لبنانی اورینت تودی نوشت: «مسعود بولوس مشاور لبنانیالاصل دونالد ترامپ و پدر دامادش می گوید که رئیسجمهور آمریکا در حال آمادهسازی یک توافق هستهای جدید با ایران است.»
وی افزود: «این توافقی است که برای ایرانیها، کشورهای همسایه و ایالات متحده آمریکا قابل قبول باشد.»
همزمان، وال استریت ژورنال نوشت: «با وجود دشمنیهای متقابل بین ایران و آمریکا، برخی از افرادی که با ترامپ کار کردهاند احتمال یک توافق دیپلماتیک آمریکا با ایران را در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ منتفی نمیدانند.»
به گفته این افراد، ترامپ دوست دارد توافقهایی انجام دهد، اما تنها «اگر این توافق متعلق به خود او باشد.»
نفس این خبر هم باید شوک دیگری به بازار خودرو ایران وارد کند. بازاری که هنوز به بازار ارز چشم دوخته است و به طور مستقیم از آن تبعیت می کند، اما آیا تمام مشکلات، معضلات و چالش های این صنعت با رفتار کشورهای تحریم کننده و یا به عبارتی متخاصم ارتباط دارد؟
واقعیت این است که بازار خودروی ایران و در کل صنعت خودروسازی ایران بیش و پیش از تحریم ها، با مشکلات داخلی دست و پنجه نرم می کند. مشکلاتی که ناشی از عدم درک صحیح اقتصاد از سوی متولیان است. افرادی که همیشه در این سال های نشان داده اند که اقتصاد یک ابزار برای پیشبرد اهداف سیاسی آنها بوده است. اینکه بعد از اتمام دوره آنان چه اتفاقی برای مردم پیش می آید و معیشت و سفره آنان چگونه تحت تأثیر اقداماتشان قرار می گیرد هم اصلاً مهم نبوده است. بنابراین تحریم های داخلی اگر چه بی تأثیر نیستند، اما علت و عامل تمام مشکلات نیز به شمار نمی آیند.
تحریم های داخلی
به عنوان مثال آیا قیمت گذاری دستوری با توجه به بلایی که سر بازار خودرو آورده است، به تحریم ها بین المللی ارتباط دارد؟ اینکه سیاستگذار با گذشت بیش از یک دهه و تحمیل ۶۰۰ همت زیان انباشته و ۵۰۰ همت شکاف بازار توان، جسارت و درایت تعدیل قیمت ها را ندارد، قرار دادن مردم در تحریم های داخلی به شمار نمی آید؟ آیا همین تفکر باعث تجمع سرمایه های سرگردان و حضور پرتعداد و پررنگ دلالان در بازار خودرو نشده است؟ آیا همین امر مانع از کاهش قیمت ها نیست؟ آیا توان خرید مصرف کنندگان به طرز عجیب و و حشتناکی افت نکرده است؟ اینکه دولت به بهانه کاهش قیمت ها تعرفه ها را صددرصد افزایش داده است، به تحریم ها خارجی ارتباط دارد؟ افزایش تعرفه قطعات منفصله به بهانه تعمیق داخلی سازی چهطور؟ آیا این نوع تصمیم گیری ها نیز ناشی از تحریم های خارجی است؟ تحمیل نیروی مازاد کار هم به همین دلیل است؟ آیا تحریم های خارجی مانع خصوصی سازی شده اند؟
به نظر می رسد متولیان و مسئولان پیش از هر اقدام و مسئله در تقابل با رویکرد رئیس جمهور جدید آمریکا، باید راهکاری برای مقابله با تحریم های داخلی و دور زدن آنها پیدا کنند. از دور زدن تحریم های خارجی چیزی به مردم نرسیده است. شاید با از بین رفتن تحریم های داخلی، فضای برای نفس کشیدن در بازار خودرو باز شود. البته اگر اراده و میلی برای این کار وجود داشته باشد و مافیای ناشناخته و همهکاره اجازه بدهد!
درختی از داخل کرم کرده هیچ آفت کشی روش تاثیری ندارد
شما وقتی تو زندان باشی مجبوری غذای زندان رو بخوری و زندانبان هم اصن اجازه نمیده هیچچیزی از بیرون دریافت کنید، تو این شرایط حالا چه فرقی میکنه اگه فلان رستوران معروف شهر بیاد بگه “از فردا ااگه کسی از زندان سفارش غذا بده ما براش ارسال نمیکنیم”؟ تا الانم نمیتونستیم از الان به بعد هم نمیتونیم.