قیمت خودروهای وارداتی؛ نه دلال پسند نه مردم پسند!

قیمت خودروهای وارداتی بازار
قیمت خودروهای وارداتی بازار

با توجه به حجم خبربازی و خبرسازی وزارت صمت و همچنین انتظار، ولع و عطش بازار برای خودروهای وارداتی نشان می دهد استقبال از آن چندان زیاد نبوده است. گویا قیمت خودروهای وارداتی نه دلال پسند و نه مردم پسند بوده اند.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، رئیس سازمان توسعه تجارت در حاشیه مراسم روز ملی صادرات در جمع خبرنگاران درباره جدیدترین وضعیت واردات خودرو اظهار کرد: «اولین عرضه بعد از عرضه چانگان هفته قبل انجام شد. عرضه بعدی هم این هفته انجام می‌شود.»

مهدی ضیغمی افزود: «در این مرحله، تمرکز بر عرضه خودروهایی است که اکنون در ایران هستند. هفته پیش بیش از ۲۰۰۰ خودروی وارداتی عرضه شد و امیدواریم این هفته نیز در همین حدود عرضه شود. اگرچه چون خیلی از خودروها رزرو دارند، افرادی که انتخاب می‌کنند در رزرو می‌مانند، ظرف ماه آینده خودروهایی که ثبت سفارش و روی آب هستند، تحویل آن‌ها داده می‌شود.»

وی افزود: «فایل خودروهایی که هفته قبل عرضه شده است، امروز به دست شرکت‌ها می‌رسد و برای متقاضیان پیامک می‌رود که برای پرداخت نصف علی‌الحساب اقدام کنند تا زمانی که قیمت قطعی در هفته جاری با همکاری شورای رقابت (قیمت چهار یا پنج محصول) اعلام شود. بعد از اعلام قیمت قطعی، شرکت‌ها می‌توانند حداکثر ظرف یک ماه، ضمن ارسال دعوت‌نامه، کل مبلغ را دریافت کنند و خودرو را تحویل دهند.»

رئیس سازمان توسعه تجارت افزود: «فرآیند ثبت سفارش شرکت‌ها از شهریور ماه در کارخانه‌های اصلی انجام شده است و امیدواریم که تعهد داده شده مبنی بر عرضه خودرو برای ۳۱ هزار نفری که ثبت نام کردند و در فهرست هستند تا آخر آذر یا دی ماه امسال انجام شود.»

ضیغمی همچنین تصریح کرد: «البته روند واردات محدود به این ۳۰ هزارتا نیست و ادامه خواهد داشت. ورود اولیه خودروهای برقی نیز از آبان ماه انجام می‌شود و بعد از تأمین تاکسی‌رانی برای عرضه عمومی نیز اقدام می‌شود.»

رئیس سازمان توسعه تجارت همچنین از تخصیص ۲۰۰ میلیون دلار ارز برای واردات خودرو تاکنون خبر داد و گفت: «از نظر وزارت صمت واردات حداقل ۶۰ هزار خودرو تا پایان سال امکان پذیر است، اما این که شرکت‌ها چه‌قدر می‌توانند با همکاری شرکت‌های مادر، خودرو ثبت سفارش و وارد کنند، مسئله داخلی شرکت‌هاست.»

ضیغمی با بیان این که برنامه‌ریزی برای واردات خودرو با شرکت‌هاست و وزارت صمت فقط در بحث ارز تسهیلات ارائه می‌کند، گفت: «از نظر وزارت صمت واردات حداقل ۶۰ هزار خودرو تا پایان سال امکان پذیر است، اما این که شرکت‌ها چه‌قدر می‌توانند با همکاری شرکت‌های مادر، خودرو ثبت سفارش و وارد کنند، مسئله داخلی شرکت‌هاست، اما برخی از شرکت‌ها حداقل برای ۳۵ تا ۴۰ هزار خودرو درخواست خرید گذاشتند و در حال دریافت ارز هستند.»

لغو پیمان سپاری ارزی لغو نشده است

ضیغمی همچنین با بیان این که ارز صادرات خشکبار مانند ارز حاصل از صادرات محصولات غیر می‌تواند برای موارد مختلف مثل واردات خودرو و قطعات خودرو و همچنین واردات موبایل بالای ۶۰۰ دلار انجام شود، درباره درخواست اخیر بخش خصوصی مبنی بر لغو پیمان سپاری ارزی، گفت: «لغو پیمان سپاری ارزی برای بخش خصوصی به دلیل قوانین بالادستی، تاکنون امکان پذیر نشده است و حتا یک بار هم مجلس این موضوع را مصوب کرد که در مجمع تشخیص رد شد.»

واردات خودرو؛ سنگ بزرگ یا تحقق وعده ها؟

البته به نظر می رسید با توجه به مدت زمانی که برای هماهنگی میان دستگاه ها و نهادهای مرتبط صرف شده است، تعداد عرضه ها بیش از ۲۰ هزار دستگاه باشد، چراکه این تعداد عرضه برای ۶ محصول نشان می دهد که هنوز برای پوشش شکاف بازار و تقاضا انباشته فاصله معناداری وجود دارد.

در همین حال، از واردات ۲۰۰ هزار دستگاه تا پایان خرداد به ۶۰ هزار دستگاه تا پایان سال رسیده ایم. از یک سو، این تیراژ می تواند گواهی بر سنگ بزرگ فاطمی امین برای اجرای هر چه بهتر جمع آوری نقدینگی باشد و از سوی دیگر، آیا می توان این تعداد را به نوعی تحقق وعده های وزارت صمت با وزیر جدید دانست، به خصوص این که، علی آبادی از میانه های راه سوار مرکب چموش واردت خودرو شده است.

به بیان ساده تر، واردات با همان تفکر و همان افرادی پیگیری می شود که در دوره فاطمی امین مسئولیت کار را بر عهده داشتند. تنها تغییر نیز جابه‌جایی اولویت خودروهای برقی بر خودروهای اقتصادی است.

عرضه های جدید، ابهام های قدیمی

در این شرایط قرار است دومین عرضه خودروهای وارداتی در هفته جاری هم انجام شود. براساس شنیده ها، در عرضه اول بیش ترین استقبال از محصولات کره ای به خصوص کیا بوده است. در هفته جاری هم به احتمال زیاد شاهد عرضه کیا سونت کوشا خودرو و شاین مکس ایران خودرو خواهیم بود.

با این حال، به نظر می رسد یکی از اصلی ترین دلایل عدم استقبال مورد انتظار بحث قیمت ها و آینده مبهم آن ها بوده است. این که به چه علت خودروها با قیمت های غیر قطعی عرضه می شوند، هنوز مشخص نیست؟ آیا تفکر خاصی پشت این قضیه است؟ آیا بهانه جلوگیری از موج جدید سوداگری در بازار است؟ یا این که منتظر فرمان جدید دلار نشسته اند؟

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.