ساختار تایرهای مختلف چگونه است؟

ساختار تایر
ساختار تایر

یکی از پارامترهای مهم در شناخت و انتخاب تایر مناسب، نوع ساختار تایر است. تایرها در ساختارهای مختلف تولید می شوند، زیرا هر کدام از ساختارها خواص مخصوص به خود را برای تایر به وجود می آورند و خریدار با توجه به نیاز خودروی خود، یکی از ساختارهای رادیال، بایاس و یا توپر را برای تایر خود انتخاب می کند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777
ساختار تایر بایاس و رادیال
ساختار تایر بایاس و رادیال

به طور کلی، سه دسته ساختار برای تایرها وجود دارد که مکانیزم ساخت آن ها با هم متفاوت است: ۱- تایرهای رادیال ۲- تایرهای بایاس یا دیاگونال ۳- تایرهای سالید یا توپر

تایرهای رادیال (Radial Tires)

ساختار تایر
ساختار تایر

در تایرهای ساخته شده با روش رادیال، از یک سری طناب ها یا الیاف فولادی (Steel Cords) استفاده شده است. آرایش قرارگیری این الیاف از یک لبه تایر تا لبه دیگر آن است و زاویه این الیاف فولادی با دوران تایر ۹۰ درجه است، یعنی عمود بر مسیر عاج های (Tread) تایر.

ساختار تایر
ساختار تایر

در روی این الیاف نازک فلزی چند لایه دیگر از الیاف قرار دارند که به صورت مورب از روی هم عبور می کنند و برخلاف الیافی که دیواره تایر (Sidewall) را نیز پوشش می دهند، این الیاف فقط بخش های زیر عاج های تایر را پوشش می دهند و باعث شکل دادن به تایر و استحکام آن می شوند. این قضیه موجب می شود الیاف دیواره تایر نسبت به بخش مسطح آن (عاج ها) نازک تر باشند و همین باعث می شود عملکرد ناحیه دیواره تایر از بخش عاج دار مستقل شود و به راحتی بتوان از ارتفاع دیواره تایر کم کرد (تولید تایرهای فاق کوتاه).

ساختار تایر
ساختار تایر

نازک بودن الیاف فلزی که دیواره تایر را در بر می گیرند منجر می شود دیواره تایر کمی انعطاف پذیر شود و چون در بخش عاج دار تایر الیاف دیگری قرار دارند، انعطافی که در دیواره به وجود می آید به بخش عاج دار منتقل نمی شود و به همین دلیل در صورت منعطف شدن دیواره از چسبندگی بخش عاج دار با زمین کم نمی شود.

تایرهای بایاس و دیاگونال (Bias or Diagonal Tires)

ساختار تایر
ساختار تایر

در تایرهایی که ساختار آن ها از نوع بایاس (Bias) یا دیاگونال (Diagonal) است از الیاف نایلونی برای مقاوم سازی تایر استفاده می شود. این الیاف نایلونی با زاویه ای بین ۳۰ تا ۴۰ درجه نسبت خط عاج مرکزی و به صورت مورب قرار می گیرند. سری دیگر الیاف نایلونی با همان زاویه اما این بار با جهتی مخالف بر روی الیاف قبلی قرار می گیرند و به این ترتیب، لایه های مختلف نایلونی بر روی هم قرار می گیرند و استحکام تایر زیاد می شود.

ساختار تایر
ساختار تایر

الیاف به کاررفته در این ساختار تمام بخش های تایر از جمله بخش عاج ها و دیواره را پوشش می دهد و این به معنای استحکامی است که در هر دو بخش تایر به صورت یکپارچه بخش شده است. این قضیه موجب می شود دیواره تایرهای بایاس سفت تر از تایرهای رادیال شود و انعطاف پذیری کم تری نیز داشته باشد.

ساختار تایر
ساختار تایر

از آن جایی که، دیواره و بخش عاج دار در تایرهای بایاس مرتبط با هم عمل می کنند، بنابراین این تایرها در مقایسه با تایرهای رادیال زودتر گرم می شوند.

تایرهای سالید یا توپر (Solid Tires)

ساختار تایر
ساختار تایر

تایرهای توپر از نوع پنوماتیک یا بادی نیستند، یعنی داخل آن ها از هوا پر نمی شود بلکه درون آن ها با پلاستیک و چند رشته سیم فلزی برای استحکام پر می شود. از این تایرها بیش تر در مصارف صنعتی، خودروهای باربری فوق سنگین و جرثقیل ها استفاده می شود، زیرا این تایرها در مقایسه با تایرهای بادی قابلیت تحمل بار بالایی دارند، در صورت اعمال بار سنگین به روی آن ها پنچر نمی شوند و برای جابه‌جایی هایی با سرعت کم طراحی شده اند.

ساختار تایر
ساختار تایر

به علت قرارگیری پلاستیک به جای هوا دراین تایرها، این تایرها خاصیت ضربه گیری بالایی دارند و به همین دلیل از آن ها در صنایعی که با شیشه سر و کار دارند استفاده می شود و برای جابه‌جایی شیشه ها می توان از آن ها بهره برد.

برای مقایسه ساختارهای بالا نیازی نیست ساختار توپر را مورد بررسی قرار دهیم، زیرا مصرف آن در زمینه هایی است که مردم عموماً به آن نیاز پیدا نمی کنند، بنابراین فقط دو ساختار رادیال و بایاس را با هم مقایسه می کنم.

۱- ساییدگی تایر (Tire Wear)

تایرهای رادیال به واسطه ساختاری که دارند نسبت به تایرهای بایاس، سطح تماس و چسبندگی بیش تری با مسیر دارند و به همین دلیل عاج های آن ها به طور یکنواخت و یکدست ساییده می شوند. به این ترتیب، عمر تایرهای رادیال نسبت به تایرهای بایاس بیش تر است.

۲- مصرف سوخت

انتقال انرژی از خودرو به جاده در تایرهای رادیال آرام صورت می گیرد و همین باعث مصرف سوخت کم تر در این تایرها می شود.

۳- مقاومت گرمایی

به دلیل یکپارچه بودن دیواره و بخش عاج دار در تایرهای بایاس، این دو بخش به هم وابسته اند و به همین دلیل گرمای بیش تری در این تایرها تولید می شود و چون در تایرهای رادیال دیواره و بخش عاج دار از هم مستقل عمل می کنند، بنابراین در این تایرها گرمای کم تری تولید می شود و به عبارتی، مقاومت گرمایی بیش تری دارد. این مقاومت گرمایی بالا در سرعت های بالا که تولید گرما زیاد است به کمک می آید.

۴- ایمنی

چسبندگی و تماس بیش تر تایرهای رادیال با جاده موجب می شود ترمزها در فاصله کم تری خودرو را متوقف کنند و از طرفی دیگر، در تایرهای رادیال فشار واردشده از تایر به جاده هم کم تر است و هم یکنواخت تر، زیرا سطح تماس تایر با جاده بیش تر است پس فشار کم تر و یکنواخت تر می شود. این قضیه احتمال ترکیدن تایر را کم تر می کند و ایمنی را افزایش می دهد. اما ضعیف تر بودن دیواره تایر در ساختار رادیال می تواند باعث پنچری تایر در بارگذاری های زیاد و آفرودهای سنگین شود.

۵- راحتی در سواری

انعطاف پذیری در دیواره تایرهای رادیال نسبت به تایرهای بایاس بیش تر است، به همین دلیل ضربات واردشده از زمین به تایر بهتر جذب و دفع می شود، بنابراین سواری خودروهایی که از تایرهای رادیال استفاده می کنند نرم تر است.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

ساختارهای بایاس و رادیال برای چه خودروهایی بیش تر استفاده می شود؟

اکثر تایرهایی که امروز تولید می شوند با ساختار رادیال اند، اما در برخی از خودروهای کلاسیک و وسایل کشاورزی و همچنین خودروهای آفرودی سنگین هنوز هم از تایرهای بایاس استفاده می شود.

چرا هنوز هم در برخی از مصارف از تایرهای بایاس استفاده می شود؟

ساختار تایرهای بایاس به گونه ای ست که می توانند بارهای بیش تری نسبت به تایرهای رادیال تحمل کنند، از طرفی دیگر، وجود الیاف نایلونی زیاد در دیواره تایر موجب شده است دیواره تایر در این ساختار محکم تر باشد و در بارگذاری های زیاد و آفرودهای سنگین که از طرف مسیر ناهموار به دیواره تایر هم فشار وارد می شود، به راحتی پنچر نشوند.

چرا از تایرهای رادیال در خودروهای مسابقه ای استفاده می شود؟

چسبندگی بالای این تایرها، مقاومت دمایی پایین، قابلیت کم تر شدن فاق تایر در ساختار رادیال (تایر های فاق کوتاه) که باعث می شود در پیچ ها بهتر عمل کرد و ترمزگیری بهتر باعث شده است از تایرهای رادیال در خودروهای مسابقه ای استفاده شود.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.