واردات خودرو ؛ فرصتی که از دست رفت
تحریم به عنوان یکی از اصلی ترین مشکلات سال های اخیر خودروسازی کشور به شمار می آید. در این شرایط، برای عادی سازی و تنش زدایی، واردات خودرو می توانست نقش مهمی ایفا کند، اما آن هم فرصتی بود که از دست رفت و نیازمان به چین را بیش تر کرد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، هر چند صنعت خودروسازی ایران همچنان به جای پیشرفت دور خود می چرخد و جایگاهی درخور و شایسته در سطح بین الملل به دست نیاورده است، اما در ظاهر، آن قدر از نظر تحریم کنندگان مهم بود که مستقیم آن راهدف قرار دادند. از سال ۹۷ دور جدیدی از تحریم ها، صنعت خودروسازی ایران را تحت فشارهای بیش تر قرار داد؛ اتفاقاتی که بعدها پیرو این مسئله روی داد، دیگر از کسی پوشیده نیست. بسیاری از افرادی که تحریم ها را نعمت می دانستند، اکنون یا ساکت شده اند و یا این که دیگر در این مورد بر سر موضع نیستند.
افزایش تورم، نرخ ارز، قیمت ها بخشی از اثرات منفی تورم هستند که رنج و مشقت بسیاری را به مردم تحمیل کرده اند. از بین رفتن ارتباطات با سایر خودروسازان، دور شدن از بهروزترین دستاوردها و تکنولوژی ها، بیش تر شدن فاصله، رفتن شرکا و بلااستفاده ماندن سرمایه گذاری ها در خودروسازی، بخشی از اتفاقاتی بودند که با تحریم ها روی داد.
در این سال ها، همچنین تلاش هایی برای عادی سازی روابط شکل گرفته است، اما بنا به دلایل مختلف هم اکنون امکان برقراری ارتباط عادی وجود ندارد. حال این که، حاکمیت در سیاست گذاری خارجی علاقه و نیازی به ایجاد این ارتباط دارد یا وضعیت فعلی را ترجیح می دهد، هنوز کاملاً مشخص نیست؟ اما پرواضح است که اثرگذاری تحریم ها عمق بیش تری پیدا کرده اند و این تأثیرات در صنایع و بازارهای مختلف خود را نشان می دهد. صنعت خودروسازی اعم از واردات، تولید و صنایع مرتبط نیز از این امر مستثنا نیستند، به نحوی که، هم اکنون مشکلات ارزی چالش های بیش تری در تولید و تأمین منابع لازم برای واردات ایجاد کرده است.
این مسئله ناشی از تحریم است. این اقدام مانع از فروش نفت به عنوان اصلی ترین منبع درآمد کشور شده است. با این حال، به هر شکلی که شده است چرخ ها باید بچرخند. بنابراین چاره ای جز فروش این سرمایه عمومی و ملی وجود ندارد، اما چاره ای جز فروش به تنها مشتری موجود وجود ندارد؛ این مشتری هم با علم به وضعیت اقتصادی ایران با قیمت دلخواه خریداری می کند. در واقع به رغم این که، توسعه چین به شدت نیازمند نفت است، اما آن ها، حداقل در مورد ایران، دست بالا را دارند، چون تنها منبعی به شمار می آیند که همچنان حاضر به همکاری با ایران هستند، اما آن ها نیز از این نیاز و تنگ دستی آگاهی کامل دارند، به همین علت شرایط خرید و حتا پرداخت را آن ها تعیین می کنند. پرداخت بدهی ایران با ارز چند کشور آفریقایی نیز در همین راستا صورت گرفته است.
با این حال، به باور برخی کارشناسان باید همین ارتباط را بسیار مغتنم دانست، چراکه اگر چینی ها نبودند مشخص نبود امروز وضعیت بازار و تولید به چه وضعیتی درآمده بود. در واقع، همین شکل و شمایلی که امروز خودروسازی ایران دارد، مدیون وجود و حضور چینی هاست. با این حال، چین بارها نشان داده است که نگاه دوستانه پایدار و متعهدی به ایران ندارد، یعنی در دنیایی که تمام کشورها مشتری و یا شریک تجاری چین هستند، ایران قدرتی در چانه زنی ندارد و این کشور یکی از گزینه ها نیست، بلکه تنها گزینه است که اگر نباشد، اقتصاد کشور دچار تلاطم های شدید و شدیدتر خواهد شد. این مسئله درباره دیگر شریک این روزهای ایران، روسیه، نیز صادق است؛ نگاهی به نحوه برخورد و حضور در سایر کشورها و دیدار با سران آن ها به سادگی جایگاه ایران در این مناسبات را نشان می دهند. این وضعیت باعث شده است هر محصولی که بدهند، داده اند، از میان گزینه های آنان باید انتخاب کنیم.
به نظر می رسد برای واردات خودروهای بنزینی و برقی هم آن ها تصمیم بگیرند، البته استفاده هر چه بیش تر و گسترده تر از خودروهای پاک به یک ضرورت تبدیل شده است؛ اما اگر این ضرورت است چرا پیش از آن که زیرساخت ها فراهم شود و هماهنگی لازم میان دستگاه های مرتبط به وجود آید، یکباره شاهد تغییر سیاست ها در این زمینه شده ایم؟
با این وجود، واردات فرصتی بود که با استفاده از آن می شد کم کم از طریق خودروسازان کشورهایی غیر از چین اثر تحریم ها را کم و زمینه ها را برای عادی سازی روابط فراهم کرد. در واقع، اگر نیت برقراری این ارتباط وجود داشت، ابزارهای ساده ای برای پیش بردن گفتوگوها در اختیار داشتیم. به عنوان مثال، با پیوستن به FATF بهانه را برای نقل و انتقال مالی از بین می بردیم و در عین حال، با خرید و دادوستد با شرکت های بخش خصوصی امکان افزایش فشار روی دولت آن کشورها بیش تر می شد. حالا چندین و چند برابر سال های پیش از ممنوعیت داخلی و محرومیت خارجی باز هم ارز از کشور خارج می شود، اما غیر از کاسبان تحریم و چینی ها کسی دیگری از این دادوستد سود برده است؟
آیا شرکت هایی مانند کیا که فروش آن ها تقریباً دوبرابر از کل تولید ایران است یا نیسان که سال گذشته میلادی بیش از ۳.۵ میلیون دستگاه خودرو تولید کرده است، نمی توانستند به عنوان وکلای ایران عمل کنند؟ حالا مثلاً می توان فولکس و تویوتا را به این جمع اضافه کرد، اما محدود کردن های بیش تر قطعاً بدون دلیل و برنامه نبوده است؟
وقتی هیچ کسی خودروهای چینی و مونتاژی رو نخره قضیه خودکار درست میشه…
تاجر وارد میکنه اینجا مشتری صف کشیده…..
درود ….احسنت
یکی میگه مونتاژی نخرید درست میشه، یکی میگه تولید داخل نخرید درست میشه، ببخشید من جوون چی بخرم؟ بی ماشین صبر کنم تا پیر بشم درست میشه؟
من برای خودرو کارکرده ثبت نام کرده ام اما مسئولان تا کنون این قانون را به اجرا نگذاشته اند . خرید ارابه های مرگ و خودرو بی کیفیت چینی را کنار گذاشته ام .
مصوبه واردات سیاه بازی بود.نه ماشینی وارد میشه،نه میگذارن همین فرغون ایرانی،با افزایش قیمت و سامانه بازی سوار شیم.باید بمیریم.تنها راه برون رفت از این تنگناهای دولتی.
اعتراض به زندان و اعدام ختم می شود ! بهترین راه برای سرجا نشاندن مسئولین نوکر چین و روس و انگلیس ، تحریم کالاهای آنهاست از جمله خودرو ایرانی ، چینی و به تازگی روسی است .
کاسبان تحریم که حرامزاده هایشان سوار بر سوپر ماشین ها در اروپا و امریکا به ریش ملت میخندند و خودشان را آقازاده خطاب میکنند چرا باید این بساط لف و لیس را جمع کنند،دیگه امیدی به این کشور و آینده مردمش نیست،تمام شد،خیلی فرصتها از دست رفت، آبادانی و رفاه را به قول شهریار،دیگر مگرش به خواب بینیم
واقعا خیلی خوب نوشتید
ایران داره همه جوره خودش را به چین وابسته میکنه بعد از مدتی صادرات و واردات کشور ما بالاجبار فقط با چین سودجو خواهد بود ما میشیم کارگر چین ومصرف کننده محصولات آشغال چینی
قرار نبوده که فرصتی باشد
بلکه از ابتدا ،هدف بازی با روان جامعه بود
اگر هم فرصتی بوده باشد برای مافیای وارد کننده است
اسب بخار هم یه نمونه بارز از اینه که هرکسی باید درباره تخصصش صحبت کنه
شما از FATF چی میدونید که میگید با پیوستن بهش ایران میتونست واردات خودرو رو تسهیل کنه؟؟؟؟؟؟؟؟
حتی خود ظریف هم این رو مطرح کرد که FATF تاثیری تو این مسائل نداره
پس بهتره درباره خودرو اون هم نظرتون رو بیان کنید چون در حقیقت کارشناس فنی نیستید و فقط مقایسه تجاری انجام میدید.
اونوقت چرا باید حرف ظریف ملاک باشه ؟؟؟؟؟
خوب ظریف وزیر امور خارجه هست
آقایون کاری کردن که مثل یه موم تو دست چین افتادیم حالا فرض کنید چین هم رابطه خودشو با ایران قطع کنه ببینید چه فاجعه ای پیش میاد 🤔شدیدترین وابستگی رو داریم
چرا باید تو این مملکت که شاسی سواران به واردات خودروهای ارزان قیمت ایراد میگیرند .
وای بر ما
کی میگه واردات خودرو انجامنشده؟؟؟ پس این ماشینهایه لوکس مثل مالاریا! و چنگال! که از کشور خودروساز و برند چین وارد میشه چیه!!! خودرو لوکس مالاریا! و چنگال!!!
همانطوری که عده ای اندک در جهان در مورد فلسطین در برابر خواست و ارادهء عموم ملتهای جهان ایستاده اند و مشوق ادامهء ظلم و جنگ هستند!!!متاسفانه در ایران هم عده ای اندک!!!با ظلم و جنایت!!اختلاس و بی اعتنایی به مردم و قانون گریزی!و انواع مفاسد!در برابر خواست و ارادهء جمعی ملت ایستادگی میکنند و به هیچ مرجعی هم پاسخگو نیستند و هرآنچه که دلشان میخواهد میکنند و جان کلام اینکه خون ملت را در شیشه کرده اند!!عجیب اینکه دقیقا” مثل مردم فلسطین،فریادرسی هم نداریم😔
کلا دیگه تو ایران هیچی درست نمیشه مردم که دیگه همشون خوابن