خودزنی صوری مجلسی با قیمت خودروهای وارداتی 

قیمت فروش خودروهای وارداتی 
قیمت فروش خودروهای وارداتی 

مشخص شدن قیمت خودروهای وارداتی با خودزنی صوری مجلسی همراه شده است، اما با توجه به برخی شواهد و عوامل تأثیرگذار بر قیمت تمام شده، آیا این رفتار برای مردم باورپذیر است و اصلاً فریب افکار عمومی محسوب نمی شود.

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، اعلام قیمت علی الحساب غیرقطعی و قطعی یک محصول وارداتی، صدای برخی نمایندگان مجلس را درآورده است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

فریاد «واقیمتا» و «وا مردما»

این افراد با ژست های مردمی فریاد «واقیمتا» و «وا مردما» سر داده اند که چرا باید خودروی ۵۰۰ میلیون تومانی با قیمت هایی آنچنانی به مردم فروخته شود؟ خلاصه این که پرچم دادخواهی بلند کرده اند و به دنبال احقاق حق مردم هستند. با این حال، این فریادها به هیچ وجه دلنشین نیست و از آن، بوی حق خواهی و عدالت طلبی به مشام نمی رسد.

حق العمل کارهای دولت

اما در پاسخ به پرسشی که مطرح می شود باید گفت که یا می دانند و برای جلوگیری از انتقاد و اعتراض ها، خودشان اقدام به خودزنی و مطالبه گری می کنند، یا واقعاً نمی دانند که چرا قیمت خودروهای وارداتی بالاست. این در حالی است که تمام ابزارها در اختیار سیستم حکمرانی اقتصادی قرار دارد. برخلاف دوره قبل، شرکت های واردکننده پس از ثبت سفارش در عمل انجام شده قرار گرفته اند و به حق العمل کارهای دولت تبدیل شده اند. حتا میزان سود این شرکت ها تعیین شده است، شرکت ها در تعیین قیمت هیچ کاره اند. حاکمیت بدون یک ریال سرمایه گذاری سررشته و اختیار زیر و بم واردات را در دست گرفته است.

فرصت سوزی بهارستان نشینان

بنابراین در وهله اول، این پرسش را باید از خود مجلسیان پرسید که طی یک‌سال گذشته چه کرده اید؟ بعد از مشخص شدن میزان تعرفه ها چه حرکتی به نفع مردم انجام داده اید؟ بیش از ۳ ماه از ابلاغ تعرفه های جدید گذشته است، در این مدت چه اقدام پیشگیرانه ای صورت داده اید؟ در هر صورت، این موضوع اگر باعث نگرانی و اعتراض و اعتقاد مجلسیان شده است باید آن را به پای فرصت سوزی بهارستان نشیان نوشت. پس اول باید سر خود داد بزنند و از خود سؤال بپرسند و بعد در صحن علنی سؤال بپرسند.

در جریان نبوده اید؟

در خرداد ماه سال جاری نیز پیش از ابلاغ تعرفه ها جدید و در آستانه تصویب لایحه الحاقی واردات خودروهای کارکرده، همان موقع که قیمت سانتافه در داخل و خارج مقایسه می شد به نوعی سیگنال تعرفه های بالا نیز ارسال شده است. بنابراین به نظر می رسد معترضان از زیر و بم داستان مطلع بوده اند، یعنی توجیهاتی که اختیار را به دولت سپرده ایم و از این گونه استدلال ها قابل پذیرش و باور نیست.

قیمت های جدید دستپخت حاکمیت اقتصادی کشور است، بنابراین این گونه فریادها دیگر اثر و اهمیتی ندارد و شاید برای ثبت در تاریخ و آرشیو های شخصی به درد بخورد، اما در هر حال، باز هم طبق معمول و مرسوم این سال ها، هزینه ها را مردم پرداخت می کنند.

حقوق دولتی یا غیر شرکتی

البته شاید برخی از افراد، نمایندگان و مسئولان و متولیان دولتی واقعاً نمی دانند چرا قیمت تمام شده خودروهای وارداتی برخلاف تصور آن ها بسیار بالاتر از قیمت کارخانه تمام می شود. به همین دلیل، برای پاسخ به این چرایی را بررسی می کنیم.

برای این کار، یک خودروی ۲۰ هزار یورویی با حجم موتور ۱۵۰۰ تا ۲۰۰ هزار را در نظر می گیریم؛ براساس تعرفه های جدید برای این خودرو، ۹۵ درصد حق ورودی در نظر گرفته شده است، بدون احتساب هزینه دور زدن تحریم ها، حمل و نقل و بیمه، فقط با افزایش تعرفه ورودی قیمت این خودرو به ۳۹ هزار یورو جهش می کند. در همین حال، باید ۹ درصد ارزش افزوده، ۱۰ درصد از ارزش گمرکی خودرو طبق سند ترخیص برای شماره‌گذاری (عوارض راهنمایی و رانندگی)، ۳ درصد ارزش گمرکی در هنگام شماره‌گذاری هزینه نقل و انتقال دارایی، مالیات خودروی سبز، عوارض شهرداری به هنگام پلاک، هزینه اسقاط، هزینه استاندارد معادل ۸ در هزار ارزش cif را در نظر گرفت.

هزینه های شرکتی

غیر از این موارد که مربوط به حقوق غیر شرکتی است، معمولاً ۱۵ تا ۲۱ درصد سود هزینه نرخ تسهیلات بانکی، کارمزد ثبت سفارش (اگر از کارخانه خرید انجام شود که معمولاً ۱ دوهزارم دلار است)، هزینه بازاریابی، هزینه های اداری، فروش، کمیسیون خدمات پس از فروش برای هر خودرو، درصد کمیسیون فروش، هزینه های بیمه، ۱۵ درصد سود شرکت که مجموع این ها عدد قابل ملاحظه ای به قیمت اولیه خودرو اضافه می کند. ضمن این که، معمولاً قیمت دلار عددی میانگین بازار آزاد و بازار متشکل درمی آید، که برای دور جدید واردات این رقم معادل ۵۰ هزار تومان می شود.

به همین دلیل، قیمت تمام شده یک خودروی۲۰ هزار دلاری وارداتی به طور میانگین به ۳  میلیارد تومان می رسد. با تقسیم قیمت تومان بر یورو این خودرو، تقریباً هر یورو یا دلار) برای واردکننده کمی بیش از ۳ برابر نرخ میانگین بازار، یعنی بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ هزار تومان تمام می شود.

بنابراین وقتی دولت از درآمد خود صرف نظر نمی کند، چگونه می توان توقع داشت خودروهای وارداتی با قیمت های پایین و ارزان تحویل مردم شوند؟

۴ امتیاز از ۱۷ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.