دولت برای واردات کیسه دوخته است

قیمت گذاری خودروهای وارداتی
قیمت گذاری خودروهای وارداتی

تعیین قیمت قعطی خودروهای وارداتی در حالی با بهانه ارائه مستندات و تأیید شورای رقابت مواجه شده است که در اصل، این مسئله را می توان ناتوانی صوری از قیمت گذاری خودروهای وارداتی به شمار آورد، اما واقعیت این است که دولت برای واردات کیسه دوخته است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، دیروز (یکشنبه، ۲۳ مهر ۱۴۰۲) امکان خرید  ۶ خودروی وارداتی برای آن دسته افرادی که اسفند ماه ثبت کرده بودند فراهم شد. نکته قابل تأمل قیمت علی الحساب این خودروهاست، یعنی پس از گذشت ۷ ماه، باز هم متقاضیان نمی دانند که بالاخره این خودروها را به چه قیمتی باید خریداری کنند.

مدیران 777 مدیران 777

طبق اطلاعیه سازمان حمایت، مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، براساس مصوبه ۱۸ مهرماه کارگروه خودرو شورای رقابت مقرر شده است که با توجه به این که فرآیند واردات خودروهای وارداتی در حال انجام است و تعیین قیمت قطعی و انجام فرآیند ثبت‌نام، مستلزم ارائه کلیه اسناد و مدارک ترخیص می‌شود و با عنایت به زمان‌بر بودن این موضوع و همچنین به دلیل تنظیم بازار خودرو، مقرر شد سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نسبت به برآورد علی‌الحساب خودروهایی که وارد شده اند و مجوزهای لازم را از قبیل استاندارد، محیط زیست و… اخذ کرده‌اند، در جهت تخصیص به افراد دارای اولویت در سامانه فروش اقدامات اجرایی لازم را با دریافت بخشی از مبلغ علی الحساب اعلامی معمول کند. همچنین تصمیم بر این شد که تعیین قیمت قطعی پس از ارائه کلیه مستندات و تصویب شورای رقابت اجرایی و ملاک تسویه حساب با مشتری باشد.

شنیده ها چه می گویند

این در حالی است که براساس شنیده ها موضوع قیمت علی الحساب نمی تواند ارتباط چندانی به فرایند واردات و ارائه مستندات داشته باشد.چرا که پیش از این واردکنندگان اسناد را ارائه داده اند و فعلا در خصوص نحوه و میزان قیمت نهایی با چالش همراه شده اند.

در همین شرایط نمایندگان مجلس نسبت به قیمت بالای این خودروها اعتراض کرده و گلو پاره می کنند: «اکنون خودروهای نو آمده است، خداوکیلی این حق مردم است که خودروی ۵۰۰ میلیونی را به خلق الله بدهند ۲ میلیارد؟! این قدر به بهانه های مختلف مردم را از خدمات محروم نکنیم!»

این افراد از یک سو، فراموش کرده اند که خودشان سیگنال های تعرفه ای را ارسال کرده اند و از سوی دیگر، بیش از یک سال برای جلوگیری از این مسئله فرصت داشتند. چون بهار پارسال بود که معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت به صراحت اعلام کرد: «قیمت خودروهای اقتصادی لزوماً اقتصادی نخواهد بود.»

در این شرایط، به نظر می رسد این نمایندگان، که خود جزئی از جریان به وجودآورنده وضع امروز بوده اند و همچنین بخشی از حاکمیت هستند، باز هم فراموش کرده اند که مردم از بازی های روانی خسته شده اند. این دسته از افراد یا واقعاً نمی دانند برای واردکننده و تولیدکننده قیمت تمام شده دلار چند تومان می شود و از سوی دیگر، اهمیتی به دلایل آن نیز نمی دهند.

گذشته از مسائل تحریم و اثرات آن بر قیمت تمام شده خودروها، بخش تأثیرگذار دیگر به حقوق ورود، عوارض و مالیات های داخلی مرتبط می شود. از بحث تعرفه، عوارض دیگر گمرکی، سهم سازمان ها و نهادها و ارگان از واردات تا هزینه های شماره گذاری و امور شرکتی همه و همه باعث می شود قیمت دلار بسیار بالاتر از قیمت بازار آزاد تمام شود و از سوی دیگر، قیمت نهایی خودرو به شدت افزایش پیدا کند.

اگر واقعاً به جای نمایش و اجرای رئالیتی‌شوهای حکومتی، قصدشان کمک به معیشت مردم و اقتصاد کشور است، از حقوق دولت و حکومتی صرف نظر کنند یا از میزان آن بکاهند. مگر می شود تعرفه واردات نزدیک به صددرصد افزایش پیدا کند و بعد نسبت به بالا بودن قیمت ها معترض باشیم؟ آیا دولت نقش اصلی را ندارد؟ به چه دلیل در این فرآیند دولت باید سهم حداکثری داشته باشد. چه خدمت، تسهیلات و یا اقدام ویژه ای برای واردات خودرو انجام داده است؟

در این میان، به نظر می رسد قیمت علی الحساب و داد و بیدادهای قیمتی ها بازی ساده ای بیش تر نباشد. آن ها منتظر نرخ ارز و ثبات آن هستند تا بدانند قیمت قطعی باید کجا قرار بگیرد. هر بهانه و علتی هم مطرح می کنند قابل قبول نیست. طمع ورزی و سهم خواهی و سوءاستفاده از نیاز مردم راه را برای پذیرش ادله های صوری و بازی های زبانی و کلامی بسته است، دولت برای واردات کیسه دوخته است.

۴ امتیاز از ۲۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.