تخریب بازار خودرو ؛ امری آگاهانه یا ناتوانی مدیریتی ؟

تخریب بازار خودرو
تخریب بازار خودرو

در حالی که، خرید خودرو با قیمت های فعلی برای بسیاری از خانوارهای ایرانی میسر نیست، برخی اخبار و شایعات رفته رفته در آستانه برهم زدن خواب مصنوعی در مقطع کنونی هستند. این تخریب بازار امری آگاهانه یا ناتوانی مدیریتی است؟

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، حکمرانی اقتصادی کشور طی سال های اخیر توانسته است با پنهان شدن و بازی روانی با افکار عمومی از یک سو، تأثیر مخرب و منفی خود در صنعت خودروسازی را پاک کند و از سوی دیگر، موفق به تعمیق نفوذ خود شده است. در واقع، برخلاف دستور صریح رئیس دولت و گذشت بیش از ۲ سال از آن، نه تنها مسیر تازه ای پیش روی خصوصی سازی گشوده نشده است، بلکه دامنه نفوذ و ذخالت ها گسترده و گسترده تر شده است.

در همین شرایط، آمارها خبر از رشد تولید می دهند. رشد تولیدی که به هیچ عنوان در بازار احساس نمی شود. یک بخش به تزریق و عرضه قطره چکانی و یک بخش نیز به فریب واردات خودرو مربوط می شود. وزارت صمت در زمستان سال گذشته درست هنگامی که از کنترل بازار ناکام و ناتوان مانده بود، پیرو انتقادهایی که نسبت به فروش خودرو در بورس کالا وارد می شود، سکوت کرده بود و به درآمدهای خود فکر می کرد.

البته این سکوت فقط و فقط به دلیل دریافت حقوق دولتی از این دادوستدها نبود، بلکه گذر زمان نشان داد که آن ها منتظر هستند تا واقعیت بازار توأم با افزایش دادوستدها در بورس کالا، قیمت های جدید را تثبیت کند. آن ها برای واردات خودرو خواب های زیادی دیده بودند. خواب هایی که می توانست یک تیر و چند نشان باشد، اما در ادامه که اعتراض ها به خصوص از سوی برخی نمایندگان مجلس بیش تر شد، دوباره سایه سنگین شورای رقابت جاده مخصوص را در تاریکی فرو برد. این بار تمام خودروسازان بخش خصوصی و حتا خودروهای وارداتی نیز مشمول قیمت گذاری شدند.

در همین شرایط، وزارت صمت فاطمی امین که در کنترل قیمت ها ناکام مانده بود، صورت مسئله را پاک کرد و با استناد به دستورالعمل تازه شورای رقابت سامانه فروش خودرو را علم کرد و عنان فروش و عرضه در اختیار گرفت. این عرضه در اولین نوبت فروش با استقبال ویژه ای روبه‌رو شد، چراکه در و تخته با هم جور شده بودند. شایعاتی زیادی پیرامون افزایش ۴۰ تا ۸۰ درصدی محصولات دو غول جاده مخصوص به گوش می رسید. وضعیت و روند بازار و دورنمای اقتصاد کشور نیز بیانگر افزایش قیمت ها بود.

در این شرایط، بیش از یک میلیون نفردر این سامانه ثبت نام کردند. وزارت صمت در آستانه سال نو توانست بیش از یک میلیون تقاضای بازار را حبس کند و در عین حال، مبلغ کلانی را در بانک ها بلوکه کرد. اولویت که مشخص شد، داستان تازه ای برای مردم و مصرف کنندگان ایجاد شد. برخی ترجیح دادند که در این سامانه بمانند و برخی دیگر ترجیح دادند که انصرف بدهند. این افراد البته با انگ هایی شبیه دلایل همراه شدند. البته دلالان و رانت‌جوها هم در این سامانه ثبت نام کرده بودند، اما اصل داستان که چه کسی باعث ایجاد دلالی شده است، هیچ گاه بررسی نشد و کسی مسئولیت این فرزند نامشروع اقتصاد دستوری-رانتی و دولتی را گردن نگرفت.

در مقابل، تا جایی که ممکن بود خواسته و ناخواسته با اعصاب و روان و زندگی مردم بازی شد. در این سال ها، خودرو به یک شاخص بدل شده است. حرکت های صعودی و نزولی قیمت خودرو به شدت بر سایر بازارها اثر می گذارد و سرمایه های جدید را به سوی خود جلب می کند. جلب این سرمایه در این بازار فقط اوضاع را بدتر می کند، اما در حال حاضر و پیرو بازی‌ای که در ماه های اخیر راه افتاده است، فعلاً بازار خودرو با جادوی فریبنده واردات به خواب مصنوعی فرو رفته است.

اما با توجه به شایعات و برخی اخبار و پیشنهادها در آستانه بیدار شدن است. از جمله این مسائل می توان به نامشخص بودن آینده واردات خودرو اشاره کرد. جایی که، باید قید واردات خودروهای بنزینی را بعد از یک سال بلاتکلیفی و فریب کاری زد. در همین شرایط، تمام توجه و توان وزارت صمت متوجه خودروهای برقی شده است. خودروهایی که یک دفعه عزیزدردانه شدند. اما گذشته از این که فقط در حال وارد کردن خودروهای برقی هستیم و زیرساخت های لازم هم تنها در حد حرف و وعده و وعیدهای همیشگی باقی مانده اند، تکلیف ۳۱ هزار نفری که در صف خرید خودروهای وارداتی مانده هنوز مشخص نشده است.

انگار که در میان دغدغه ها و مشغله های فراوانی که حکمرانی اقتصادی کشور دارد،اجاف در حق مردم دیگر مشکل خاصی به شمار نمی آید. در این فضا عدم احتمال واردات به نوبه خود نقش زیادی در افزایش قیمت ها خواهد داشت. در همین شرایط به نظر می رسد برخی با دامن زدن به افزایش تعرفه واردات قطعات در پی برهم زدن آرامش باقی مانده بازار هستند. به بیان دیگر، به نظر می رسد عده ای به طور تعمدی در پی تخریب بازار خودرو هستند. بازاری که براساس آمارهای وزارت صمت باید رو به آرامش باشد.

اما نه تنها از آرامش و امید به بهبود وضعیت بازار خبری نیست، بلکه اخبار و شایعات همگی برخلاف این تصور هستند. آیا تعمدی در کار است؟ آیا عده ای خاص از تخریب بازار سود می برد؟ آیا با تحریک طرف تقاضا قصد دارند قیمت ها دوباره صعودی شده تا از آن بهره برداری کنند؟ آیا این تخریب تعمدی است یا ناتوانی مدیریتی به شمار می آید؟ آیا این حجم از ناتوانی استحقاق مدیریت صنعت خودروسازی را دارد؟

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.