آیا تحویل خودروهای وارداتی کره ای ادامه خواهد داشت؟

تحویل خودروهای وارداتی کره ای
تحویل خودروهای وارداتی کره ای

تحویل اولین خودروی وارداتی غیر چینی، سلتوس (کیا – کوشا خودرو) در کنار شور و شعفی که ایجاد کرده است، یک پرسش تلخ را با خود به همراه دارد؛ آیا تحویل خودروهای وارداتی کره ای ادامه خواهد داشت؟

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، آیین نامه واردات خودرو بعد از رفت و برگشت های بسیار میان وزارت صمت و مجلس سرانجام در آبان ماه سال ۱۴۰۱ نهایی و ابلاغ شد. پیش از آن، با توجه به فراخوانی که وزارت صمت فاطمی امین داده بود، شرکت های بسیاری با ارائه مدارک درخواست کسب مجوز برای واردات خودرو داشتند. بخشی از این شرکت ها قدیمی و بخشی دیگر به تازگی به جمع واردکنندگان اضافه شده بودند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

بعد از ابلاغ آیین نامه، شرکت های مجاز بلافاصله دست به کار شدند و اولین محموله از خودروهای وارداتی در اسفند ماه سال گذشته به دروازه ورودی کشور رسیدند. از قضای روزگار، خودروهای کره ای توانستند زودتر از دیگر محصولات خود را به ایران برسانند. این محموله ها از دو برند هیوندا و کیا بودند. هیوندا توسط کی تی ال (KTL) بازوی وارداتی آبی پوشان کرمانی و کیا توسط کوشا خودرو به عنوان یک شرکت تازه کار بعد از ۵ سال اولین خودورهایی بودند که وارد خاک ایران شدند.

با این حال، این خودروها برای عرضه و تحویل بیش از ۸ ماه چشم انتظار ماندند و خاک خوردند. مسئولان و متولیان، دلیل این امر را ناهماهنگی میان دستگاه های مرتبط اعلام کردند؛ دلیل نیز این بود که این فرآیند بعد از ۵ سال دوباره آغاز شده بود و شرایط مانند سابق نبود. البته در حال حاضر مدعی هستند که دیگر مشکلات سابق وجود نخواهد داشت و کار روی غلتک افتاده است، یعنی از این پس، فرآیند ترخیص ها به سرعت طی خواهد شد.

با این وجود، هنوز هیچ یک از مسئولان و متولیان به طور شفاف به این پرسش پاسخ نداده است که آیا مشکلات ثبت سفارش خودروهای کره ای برطرف شده است؟ یا همچنان باید در انتظار روشن شدن تکلیف ماند؟ این موضوع البته مربوط به یکی دو ماه گذشته نیست، بلکه براساس شنیده ها، از همان اسفند سال گذشته و بعد از ورود اولین محموله از خودروهای وارداتی کره ای، فرآیند ثبت سفارش خودروهای کره ای با مشکل مواجه شده است. البته در آن مقطع، این مسئله رسانه ای نشده بود و برای اولین بار زمزمه ها و شایعه ها پیرامون آن در اردیبهشت ماه به گوش رسید.

با این حال، اخبار استیضاح فاطمی امین و قیمت گذاری خودروهای مونتاژی مانع از شنیده شدن این موضوع شد، ضمن این که طولانی شدن فرآیند اخذ مجوزهای لازم برای شماره گذاری هم مزید بر علت شد تا به مسئله ثبت سفارش خودروهای کره ای کم تر پرداخته شود. در آن زمان، عدم همکاری کره ای ها در بازگرداندن دارایی های بلوکه شده علت این امر عنوان شد، اما گره ثبت سفارش بعد از تحویل ۶ میلیارد دلار ایران به قطر باز هم باز نشد.

در همین شرایط، چندی پیش نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس، به صراحت به این موضوع اشاره کرد و پای معاون حوزه اقتصادی وزیر امور خارجه را به موضوع باز کرد؛ رشیدی کوچی از وزیر امور خارجه خواست که از آقای صفری سؤال کند که چرا خودروهای کره ای ثبت سفارش نمی شوند؟ البته از آن موقع تا امروز دیگر خبری از این موضوع نشده است، نه وزارت خارجه به این موضوع واکنش نشان داده و نه این نماینده پیگیر شده است.

بنابراین به نظر می رسد که همچنان شرکت هایی که در زمینه واردات خودروهای کره ای فعال هستند، نمی توانند برای آینده فعالیت اقتصادی و کسب و کار خود برنامه ریزی کنند یا حتا از ادامه آن مطمئن باشند. تا امروز هیچ یک از مسئولان، غیر از رشیدی کوچی، به این موضوع به طور مستقیم وغیر مستقیم اشاره نکرده است. تنها آمار شفاف، ثبت سفارش ۵ هزار دستگاه خودروی کره ای است.

در این میان، به نظر می رسد تکلیف این قضیه هر جور که شده است باید سریع روشن شود، با روشن شدن سمت و سوی قضیه، هم تکلیف بازار و هم تکلیف واردکنندگان مشخص می شود. مردم نیز می دانند که بعد از ۵ سال انتظار و تحمل فشارهای سنگین و پرواز قیمت ها متوجه خواهند شد که باز هم باید در صف خرید خودروهای وارداتی چینی بمانند، یعنی خودروهای غیر چینی صرفاً برای جوریِ جنس خواهند بود، البته اگر دست های پیدا و پنهان اجازه ورود بدهند. بنابراین با توجه به ابهام های باقی مانده، طرح این پرسش طبیعی است؛ آیا تحویل خودروهای وارداتی کره ای ادامه خواهد داشت؟ یا این که این خودروهای نیز به مجموعه خودروهای کلکسیونی بازار اضافه خواهد شد؟

۴.۳ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.