تشکیل کنسرسیوم و تولید پلتفرم کار وزارت صمت نیست

کنسرسیوم خودروسازان
کنسرسیوم خودروسازان

به نظر می رسد وزیر صمت به شدت به دنبال عملی کردن برنامه ای است که در یک جلسه غیررسمی عنوان کرده است؛ استفاده از پلتفرم مشترک، اما آن چه به طور قطع می توان گفت این است که تشکیل کنسرسیوم و تولید پلتفرم کار وزارت صمت نیست.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، وزیر صمت در نشست با فعالان اقتصادی استان کرمان با اشاره به ظرفیت مونتاژ صنعت خودرو بیان کرده است: «دنبال این هستیم یک کنسرسیوم ایجاد کنیم تا چند خودروساز یک پلت فرم مشترک تولید و هر کدام ۲۰ درصد را داخل سازی کنند.»

مدیران 777 مدیران 777

سیدرضا فاطمی امین اظهار کرده است: «در صنعت خودرو یک جاهایی ناترازی داریم. ظرفیت مونتاژ خودرو با دو شیفت در روز، اکنون سه میلیون و ۲۰۰ هزار خودروست و در موتور و بدنه یک میلیون و ۴۰۰ هزار مورد است و اگر می خواهیم این توازن ایجاد شود، باید سرمایه گذاران را تشویق کنیم که روی موتور، قالب، بدنه و… کار کنند.»

وی با اشاره به این که چند استان در کشور داریم که در صنعت خودرو فعالیت گسترده هستند، افزوده است: «در استان کرمان این ظرفیت وجود دارد و به شرکت هایی که سی کی دی کاری می کنند اعلام کرده ایم، و به آن ها فرصتی بدهیم تا با تسهیلات ویژه ای بتوانند بیش تر تولید کنند تا درآمدی که ایجاد می شود به سمت تولید داخل بروند.»

این سخنان در حالی مطرح می شود که همچنان بسیاری از برنامه ها و وعده های اعلام شده یا عملی نشده و یا به سرانجام نرسیده است.

در واقع، اگر وزیر می خواهد به صنعت و بازار خودرو خدمتی درخور و شایسته ارائه دهد بهتر است در اولین گام وضعیت واردات خودرو تعیین تکلیف شود، چراکه همچنان با گذشت دو ماه از ارائه آیین نامه واردات به هیئت دولت، هنوز در دستور کار قرار نگرفته است. شاید برای دولت موضوعات مهم تر و با اولویت بالاتری وجود داشته باشد. بنابراین یک هنر وزیر صمت می تواند اثبات اولویت واردات باشد تا دولت نیز آن را جدی بگیرد و تکلیفش را مشخص کند.

در همین حال، فاطمی امین هنوز نتوانسته است قرعه کشی را حذف کند؛ هر چند مدعی هستند الزام در سامانه فروش قرعه کشی نیست اما در ماهیت ماجرا تغییری ایجاد نمی کند. مسئله دیگر عدم تعیین تکلیف سهام خودروسازان است. در واقع، وزیر صمت تا پایان شهریور فرصت دارد که یکی از بندهای ۸ فرمان رئیس جمهور را اجرا کند. عدم کاهش قیمت خودرو نیز یکی دیگر از وعده های عملی نشده وزیر صمت است. در این میان، مشخص نیست چرا فاطمی امین اصرار دارد همچنان طرح ها و برنامه های جدیدی را به اجرا درآورد، برنامه هایی که عمدتاً باز هم فعالیت های بخش خصوصی را تحت تأثیر قرار می دهد.

در واقع، تشکیل کنسرسیوم و استفاده از پلتفرم مشترک کار وزارت صمت نیست، بلکه این کاری است که خودروسازان خودشان باید انجام دهند. به بیان دیگر، خودروسازان باید به سمتی حرکت کنند و به این نتیجه برسند که می توانند برای هم افزایی بیش تر و کاهش هزینه ها و افزایش توان تولید با هم همکاری کنند. این موضوعی است که خودشان باید به آن برسند و تعیین تکلیف کردن برای آن ها نمی تواند اهداف مدنظر وزیر و حتا خود شرکت ها محقق کند. در این میان، به نظر می رسد وزیر صمت فراموش کرده است که باید تا پایان شهریور برنامه تفکیک صمت را به مجلس تقدیم کند. بنابراین به طور معقول به نظر می رسد که فاطمی امین به جای پرداختن به موضوعاتی که ارتباطی به حوزه تحت مدیریت وی ندارد، باید مقدمات خواسته شده از وی را فراهم کند.

در همین حال، از یک سو به نظر می رسد وزیر صمت بیش تر باید به دنبال فراهم کردن مقدمات و تسهیل تولید برای خودروسازان باشد. این که چرا و به چه علت می خواهد کنسرسیوم تشکیل بدهد مشخص نیست. آیا می خواهد خود را پر کار و فعال و دلسوز صنعت خودروسازی نشان بدهد؟ آیا واقعاً شناخت درستی از بخش خصوصی دارد؟ یا این که با تصور اتحادهای نظیر نیسان – رنو – میتسوبیشی می خواهد برنامه پلتفرم مشترک را پیش ببرد، اما هر چه هست و نیست از این برنامه وزیر صمت بوی خوشی برای بخش خصوصی به مشام نمی رسد.

در این میان، یک نکته قابل تأمل وجود دارد و آن تلاش فاطمی امین برای رسیدن به میزان تیراژ تولید در افق ۱۴۰۴ است. به نظر می رسد بخش عمده تلاش وی دستیابی به آن هدف باشد. هر چند در حال حاضر نیز فاصله زیاد معناداری با آن تیراژ وجود دارد، اما گویا وزیر صمت تمام تلاش و توان خود را معطوف به آن کرده است. با این حال، به نظر می رسد وی برای دستیابی به اهداف سند چشم انداز مسیر خوبی را انتخاب نکرده است. در این شرایط اگر وزیر صمت بعد از تفکیک وزارتخانه ها همچنان مصدردار امور باشد یا باید بخشی از معاونان خود را عوض کند یا دیدگاه خود را نسبت به بخش خصوصی به تغییر بدهد.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.