تأثیر جنگ بن سلمان بر خودروسازی ایران

تأثیر جنگ بن سلمان بر خودروسازی ایران
تأثیر جنگ بن سلمان بر خودروسازی ایران

ولیعهد عربستان از جنگ «من» حرف زده است. تقدیم تاگ ترکیه به پادشاه و حضور عالی ترین مقام چین در این کشور نشان می دهد، این جنگ بدون شلیک گلوله از مدت ها پیش آغاز شده است. بنابراین با توجه به رقابت منطقه ای ایران و عربستان باید دید تأثیر جنگ بن سلمان بر خودروسازی ایران چه خواهد بود؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بن سلمان طی سخنانی گفته است: «من باور دارم، خاورمیانه اروپای جدید خواهد بود. پنج سال دیگر عربستان کشوری کاملاً متفاوت می شود.» وی افزود: «این جنگ سعودی است. این جنگ من است. می‌خواهم قبل از آن که از دنیا بروم، خاورمیانه را در صدر دنیا ببینم.»

مدیران 777 مدیران 777

البته برخی رسانه ها ویدئوی حاوی سخنان وی مربوط به سال ۲۰۱۸ می دانند که با توجه به تغییرات عربستان طی این پنج سال هم اکنون مورد توجه قرار گرفته است. حال این که، این سخنان تازگی دارد یا مربوط به گذشته است چندان اهمیتی ندارد. مسئله مهم اثرگذاری بر آینده اقتصاد و لوکوموتیو صنعت ایران، خودروسازی است.

عربستان که همواره به عنوان یکی از رقبای منطقه ای ایران شناخته می شود هیچ گاه صنعت و کشاورزی قوی و قابل توجهی نداشته است. این کشور در سایه درآمدهای نفتی هر آن چه که نیاز داشته را تهیه کرده است، اما طی سال های اخیر تفکری جدید در این کشور شکل گرفته که این روزها اثرات آن در حال نمایان شدن است.

عربستان  با توجه به برنامه های بلند مدتی که در نظر دارد در تلاش است که از خود چهره ای جدید به نمایش بگذارد. به همین علت سیاست تنش زدایی را در پیش گرفته و قصد دارد با تعمیق رابطه با کشورهایی نظیر چین و روسیه موزانه و فاصله با آمریکا را حفظ کند، یعنی همان طور که می خواهد از اقتصاد تک محصولی فاصله بگیرد به همان اندازه در پیمان های استراتژیک قصد دارد که جانب تعادل را رعایت کرده تا بتواند از اهرم چانه زنی به ضرورت حال استفاده کند. گسترش روابط با چین به عنوان رقیب اصلی آمریکا در اقتصاد جهان نیز ازهمین زوایه قابل تحلیل است.

استخدام ستاره ها و اسطوره های فوتبال، جذب اساتید به نام و مجرب برای افزایش جایگاه علم و دانش، بازنگری در آزادی های مدنی و فردی، توجه بیش تر به صنعت توریسم و سرمایه گذاری در بورس های مختلف بخش دیگری از برنامه های این کشور برای تغییر و ارسال پیام این تغییر به جهان است.

انتخاب شعار «عصر تغییر، با هم برای فردای آینده‌نگر» برای برگزاری اکسپو ۲۰۳۰ ریاض نیز نشان می دهد برنامه های بلندمدت فرهنگی و اقتصادی به طور هدفمند در دستور کار این کشور قرار گرفته شده است.

تا آن جا هیچ کدام از این مسائل در ظاهر ارتباطی به صنعت خودروسازی ندارد، اما وقتی چندی پیش اردوغان شخصاً تاگ را به عنوان سوغات عثمانی ها به پادشاه عربستان پیشکش کرد نشان می دهد که ترک ها نیز قصد دارند در برنامه آینده این کشور جایگاهی داشته باشند. آن ها حرکت های توسعه‌محور عربستان در تولید و توسعه خودروهای برقی را رصد کرده و به آینده آن ایمان دارند.

توسعه خودروهای برقی در شبه جزیره

عربستان سعودی ۲ سال پیش با استخدام مشاورانی از گروه مشاوره بوستون آمریکا درصدد تاسیس یک مجموعه بومی و داخلی برای تولید خودروهای برقی و الکتریکی برآمد. در واقع این کشور سعی می کند که از اقتصاد نفتی خارج شده و منابع متنوعی برای درآمد سازی خود ایجاد کند. عربستان به خوبی دریافته است که در دو دهه آینده استفاده از خودروهای سوخت فسیلی منسوخ و خودروهای برقی خودران به تدریج جایگزین خواهند شد.

خروج از تسلا، شراکت با لوسید

به همین علت در سال ۲۰۱۸ مقداری از سهام شرکت خودروسازی برقی تسلا را خریداری کرد. یک‌سال بعد به دلیل اختلافات با این شرکت تمام ۴۱ میلیون سهم خود را فروخت و از این شرکت خارج شد، اما امید عربستان با خروج از تسلا،به ناامیدی و یاس تبدیل نشد و رویا خود را با سرمایه گذاری در کمپانی آمریکایی لوسید دنبال کرد. این کشوربا سرمایه‌گذاری ۱.۳ میلیارد دلاری، نزدیک به ۶۵ درصد سهام لوسید را در اختیار گرفت. ضمن این که، در نظر دارد باقی سهام این شرکت را خریداری کرده و سهام ۱۰۰ درصدی را از آن خود کند.

براساس گزارش ها عربستان بین سال های ۲۰۲۵ یا ۲۰۲۶ قصد دارد در جده یا شهر جدید نیوم کارخانه پیشرفته و بزرگ لوسید را افتتاح کند. با توجه به حجم سرمایه گذای و خیالاتی بن سلمان در سر داشته و به آن اشاره هم کرده است به احتمال زیاد شاهد افتتاح هوشمندترین و مدرن ترین کارخانه خودروسازی در خاورمیانه خواهیم بود.

رونمایی از برند CEER

البته بلند پروازی محمد بن سلمان به لوسید ختم نشده است و به کم تر از ۲ ماه پیش بن سلمان از طرح هایی برای CEER به عنوان اولین شرکت تولید خودرهای الکتریکی عربستان رونمایی کرد. وی در زمان رونمایی از این برند جدید اعلام کرد عربستان سعودی تنها در شرف ساختن یک برند جدید خودرو نیست، بلکه در حال ایجاد یک صنعت جدید است. حرفی که برای به چالش کشیدن رقبای این کشور به تنهایی کفایت می کند.

برنده شدن در تنش زدایی است

عربستان فهمیده است برای برنده شدن در این جنگ به شدت به عادی سازی و تعمیق روابط با سایر کشورها نیازمند است. عربستان نیز مانند ایران کشوری نفتی است، اما ضروت و درک نیاز آینده کشور و جهان آن ها را وادار به حرکت های جدید کرده است. اگر وضع کشور به همین منوال باقی بماند و برای تنش زدایی حرکت های جدی صورت نگیرد. بدون تعارف در آینده نه چندان دور کشور به گورستان خودروهای بنزینی نو و دست دوم تبدیل خواهد شد و کمی آن سوتر عربستان به جایگاهی دست پیدا خواهد کرد که قرار بود در چشم انداز ۱۴۰۴ ایران به آن جا برسد.

بنابراین در حالی که ایران همچنان برای واردات خودروهای نو و کارکرده، قیمت گذاری و تأمین منابع ارزی و روش های فروش با چالش ها و مشکلات فراوانی روبه‌روست، عربستان با تکیه بر سیاست تنش زدایی حرکت در مسیر جهانی شدن را آغاز کرده و در این میان اما تنها به یک دوست بسنده و تکیه نکرده است.

۴.۱ امتیاز از ۳۰۹ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.