صنعت خودرو در سال ۱۳۹۹ از نگاه کارشناسان مختلف – بخش ششم

خط تولید سایپا شاهین
خط تولید سایپا شاهین

سال ۹۹ برای صنعت خودرو در حالی به پایان رسید که پر از فراز و نشیب بود. مسائل مختلفی طی این سال دامنگیر این صنعت بود؛ افزایش نرخ ارز، رشد لجام گسیخته قیمت خودرو در بازار، تعهدات معوق، خودروهای ناقص کف کارخانه، افزایش نرخ نهاده های تولید مبتنی بر نوسان نرخ ارز، قیمت فولاد، قیمت گذاری دستوری خودرو و تحریم از جمله این مشکلات بودند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

از سوی دیگر، حرکت به سمت داخلی سازی بیش تر، حضور مؤثر و پررنگ تر قطعه سازان برای تعمیق داخلی سازی، افزایش میزان تولید، معرفی محصولات جدید، آرامش نسبی ای که در پایان سال در بازار خودرو به وجود آمد و همچنین اعلام تولید محصولات جدید و تولید انبوه آن برای سال ۱۴۰۰ بخش سفید و مثبت ماجرا بودند. در همین رابطه، ۵ پرسش را با برخی کارشناسان درمیان گذاشتیم. از این میان، برخی بنا به دلایل مختلف نتوانستند در این مسیر همراهی کنند و برخی دیگر نیز وقت گذاشتند به زعم خود به پرسش های اسب بخار پاسخ دادند. این پرسش ها پیش از نام گذاری سال جدید و در واقع، پیش از شروع  سال نو مطرح شده اند.

مدیران 777 مدیران 777

در این بخش به سراغ گفت و گو با سعید صبوری، فعال قطعه ساز و کارشناس صنعت خودرو، رفته ایم که به ۵ سوال اصلی اسب بخار پاسخ داده است.

پرسش ها:

۱- مهم ترین اقدامی که در صنعت خودرو انجام شده چیست؟

۲- چه تصمیم و برنامه‌ای تأثیر بسیار منفی گذاشت؟

۳- پیش بینی برای سال ۱۴۰۰

۴- آیا با واردات خودرو موافق هستید؟

۵- الگوی شما برای توسعه پایدار چیست؟

۱- پاسخ به پرسش اول

تولید قطعاتی که وارداتش سنگین بود، برای تولید آن ها میزهای اول، دوم، سوم و چهارم برگزار شد و حالا پنجم هم دارد شروع می‌شود که این‌ها ساخت داخل شوند و خودرو ارزبری کم تری داشته باشد. خوشبختانه خوب هم بوده است. یعنی بسیاری از قطعاتی که وارد می‌کردند را داخلی سازی کرده اند؛ بعضی از آن‌ها صددرصد، بعضی ۶۰-۵۰ و برخی تا ۸۰ درصد داخلی‌سازی شدند و خیلی جلوی خروج ارز را گرفته است.

۲- پاسخ به پرسش دوم

نرخ‌گذاری اجباری روی کل صنایع که صنعت خودرو هم مستثنا نیست. این‌که برای کالا نرخ تعیین می‌کنند، آن کالا می‌رود در زمره کالاهای رانتی و در نتیجه، با قیمت بازار بیرون اختلاف پیدا می‌کند و باعث می‌شود رانت ایجاد شود و رانت‌خوارانی سود ببرند که نفوذ دارند و این کار را انجام می‌دهند. بدترین کار ما همین بود که ما خودرو را نرخ‌گذاری کنیم و با نرخی با زیان چندساله. این زیان‌ها نیز از پنج- شش سال پیش شروع شده است. در واقع، کار شورای رقابت کار جالبی نیست که بخواهند نرخ روی کالاها بگذارند، همین طور که می‌بینید تخم‌مرغ و غیره هم گرفتار شورای رقابت شد. بعدها می‌فهمیم که این شورای رقابت یک شورای سمی بوده است. الان هم احتمالاً خودرو را می‌خواهند در بورس عرضه کنند، و در مجلس تصویب می‌کنند که آن هم اشتباه است؛ هیچ کجای دنیا خودرو را در بورس عرض نکرده‌اند که این‌جا بخواهد انجام شود.

۳- پاسخ به پرسش سوم

پیش‌بینی‌ام این است که وضعیت بهتر از سال ۹۹ خواهد شد، به شرط این‌که ما مقداری تورم را مهار کنیم. اگر ما تورم را نتوانیم مهار کنیم، گرانی و افسارگسیختگی قیمت‌ها بیداد می‌کند. از اول سال ما با اضافه‌کردن حقوق‌ها و دستمزدها به ۴۰-۳۰ درصد، پایه این افزایش‌ها را می‌گذاریم. این باعث شده است قدرت خرید مردم از سال قبل و نسبت به سال‌های قبل از آن کم تر شود. هیچ کجای دنیا این قدر در طول سال افزایش حقوق ندارند. این‌ باعث می‌شود ما تورم شدیدی را پشت دستش داشته باشیم و برای قشر کارگر و کارمند دوباره آن خط فقر بالاتر می‌رود، به دلیل این‌که ما بی‌رویه این قیمت را اضافه می‌کنیم، از آن طرف دست همه باز است که هر قیمتی که می‌خواهند ببرند. هر روز  بر قیمت شیر، ماست و لبیات اضافه می شود. البته منظور این نیست که نرخ گذاری نشوند، اما نباید اجازه داد قیمت ها مدام رو به بالا و صعودی باشند. در واقع، اگر تورم و نرخ ارز ثابت بماند همان ابتدای سال قیمت تمام‌شده‌ مشخص خواهد شد و دیگر تولیدکننده نمی تواند قیمت ها را بدون دلیل افزایش بدهد.

۴- پاسخ به پرسش چهارم

با واردات خودرو موافق هستم، به شرطی که این واردات با ارزهای سرگردان خارج از کشور صورت بگیرد.

۵- پاسخ به پرسش پنجم

برای توسعه پایدار این صنعت الگویی که ما باید مدنظر بگیریم، الگوی شرکت‌هایی است که در خارج از این مملکت کار می‌کنند. در خارج از مملکت خودروساز‌ها کارشان را می‌کنند، رقابتی شده‌اند، خودشان رقابت می‌کنند و کیفیت شان را بالا می‌برند. مدیران شان را خودشان انتخاب می‌کنند. اختیار دارند، اختیار کارخانه را دارند. مانند این‌جا نیست، این‌جا دستوری است. این‌جا دولت در شرکت‌های خودروسازی، درصد سهام خیلی کمی دارد اما عملاً دولت دارد نظارت و حکم می‌کند. این باید دست بخش خصوصی باشد؛ خودش تصمیم بگیرد، خودش قیمت‌گذاری کند، خودش کیفیت بسازد، عرضه کند به بازار، و در رقابت قرار بگیرند.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.