تخصیص ارز ؛ بهانه خودروسازان برای تأخیر در زمان تحویل خودروها

تأخیر در تحویل خودروها
تأخیر در تحویل خودروها

خودروسازان در ماه های اخیر به واسطه سامانه یکپارچه فروش خودرو با تعهدات بسیاری روبه‌رو شده اند که برای پاسخ‌گویی به این تعهدات نیاز به پیش زمینه های فراوانی دارند که از میان آن ها می توان به عدم قطعی برق و گاز و تخصیص به موقع ارز اشاره کرد که این روزها تخصیص ارز به عنوان یکی از اصلی ترین چالش های تولید خودرو شناخته می شود.

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، احتمالاً هر کس اخبار اقتصادی کشور را شنیده باشد، می داند ایران به دلیل تحریم ها و نبود مناسبات تجاری مطلوب، با کمبود ذخایر ارزی مواجه است و همین مسئله هم ریزش جدی ارزش پول ملی را تسریع کرده است و اکنون دولت تلاش دارد با نیمچه توافقاتی که با کشورهای مختلف می کند، بخشی از این کمبود را جبران کند و مانع از ریزش بیش تر ارزش ریال شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

با این وجود، این خبرها تا زمان اجرای کامل نمی توانند نقشی تأثیرگذار در ذخایر ارزش کشور ایفا کنند و خزانه با خبر پر نمی شود و به عبارتی «دهان با حلوا حلوا کردن شیرین نمی شود». خزانه ارزی دولت زمانی به حالت عادی بازخواهد گشت که تجارت فرامرزی به روال عادی برگردد و دولت بتواند بدهی های بانکی خود را تا حد ممکن کاهش دهد.

در این شرایط مشخص است دولت نمی تواند ارزی را که به سختی و با روش های غیر مرسوم با فروش نفت تخفیفی به دست می آورد به راحتی به صنایع مختلف تخصیص دهد و خودروسازان نیز از این قاعده مستثنا نیستند. اکنون خودروسازان که با مسائل دیگری از قبیل نرخ گذاری دستوری نیز مواجه اند باور دارند اگر تخصیص ارز به موقع صورت نگیرد، تحویل خودروهای فروخته شده به مردم در سامانه فروش یکپارچه خودرو با تأخیر روبه‌رو خواهد شد.

در این راستا، امیر صرافی، مدیر بازاریابی شرکت آرین پارس موتور، در این گفت‌وگو اشاره کرد: «سیاست گذاری امسال وزارت صمت بر این بوده است که تیراژ تولید افزایش پیدا کند و از شرکت های خودروساز خواسته شد تا به تمام مشتریان سامانه یکپارچه، خودرو ارائه شود. ما هم در آرین پارس موتور با همین سیاست پیش رفتیم و با توجه به دستورالعمل وزارت صمت، لاماری ایما را در اولین طرح سامانه یکپارچه فروش خودروهای داخلی عرضه کردیم. در این سامانه تقاضای زیادی برای محصول‌مان ثبت شد و برای تأمین نیاز مشتریان، ظرفیت تولید را افزایش دادیم و در حال حاضر، هم برای اولویت های تابستان ۱۴۰۲ لاماری ایما، ثبت نام نهایی انجام شده است. اما امروز چالش تأمین ارز مسئله ای مهم است که آینده پاسخ به تعهدات خودروسازان را به خطر انداخته است.»

اما پرسشی که مطرح می شود، این است که چرا در زمانی که عرضه ها در بورس کالا انجام می شد، تأخیر در تحویل مطرح نبود و خودروسازان از تخصیص ارز گلایه نمی کردند. همین خودرو که توسط مدیر فوق مورد اشاره قرار گرفته است در زمان بورس کالا به موقع تحویل می شد و ایران خودرو و سایپا نیز محصولات خود را به موقع تحویل می دادند؟

ساختار بورس کالا به گونه ای تعیین شده بود که خود خودروسازان هم می دانستند که فروش با قیمت های گزاف را ممکن کرده و ممکن است ادامه آن با مخالفت های گسترده روبه‌رو شود؛ از همین رو، تحویل ها و فروش ها روزبه‌روز با تعداد بالا انجام می شد. به عبارت ساده تر، ساختار بورس کالا یک بازی برد برد برای دولت و خودروسازان بود.

خودروسازان در زمان عرضه در بورس کالا به واسطه تقاضای زیاد و ساختار بورس کالا توانستند خودروها را با رقابت های چند ده درصدی و گاهی اوقات سه رقمی و قیمت هایی بسیار بالاتر از قیمت اعلام شده به فروش برسانند. همین مسئله نیز اشتیاق آن ها را برای عرضه در بورس کالا افزایش داد و تحویل ها نیز سر موعد انجام می شد. در کنار آن نیز دولت به جای این که از قیمت اصلی خودرو مالیات بگیرد، مالیات را از قیمت نهایی و پس از رقابت در بورس کالا می گرفت و هم خودروساز و هم دولت از این جریان خرسند بودند، اما بازنده این بازی تنها خریداران بودند، که هم قیمت بالایی برای خودرو می پرداختند و هم بیش تر مالیات می دادند.

با این وجود از آن جایی که عرضه خودرو در بورس کالا خلاف مقررات موجود بود، به همان منوال ادامه پیدا نکرد و راه سود خودروسازان از این قیمت های گزاف بسته شد. پس از آن نیز سامانه یکپارچه فروش خودرو روی کار آمد و تقاضای مردم را به صورت تعهدات جدید به سوی خودروسازان سوق داد، اما تفاوت آن جا بود که این بار خودروسازان باید با قیمت اعلام شده توسط شورای رقابت تولیدات خود را به فروش می رساندند، مسئله ای که باعث شد بار دیگر هیاهوی زیان انباشته و نبود ارز و چالش های این صنعت برای تولید بالا بگیرد.

از این رو، خودروسازان اکنون اعلام می کنند که ممکن است نتوانند تعهدات خود را در زمان معین به خریداران تحویل دهند؛ به این بهانه که ارز مورد نیاز خودروسازان به موقع تخصیص نمی یابد و همین مسئله تولید را مختل کرده است. اکنون سؤالی که پرسیده می شود این است که زمان عرضه خودرو در بورس کالا و فروش با قیمت های بالا خودروسازان این مشکلات را نداشتند و یا این که درد این صنعت تنها با افزایش شدید قیمت ها درمان می شود؟ آن هم افزایش قیمت برای خودروهایی که روزبه‌روز از نظر کیفی دچار افول می شوند و امکانات از مُد افتاده بازار جهانی را به خریداران عرضه می کنند.

۴.۴ امتیاز از ۵ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.