نسخه معاون رئیسی برای صنعت خودرو؛ انحصاری و خصوصی

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی
روح‌الله دهقانی فیروزآبادی

 معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری اخیراً طی سخنانی اعلام کرده است مشکل صنعت خودرو تکنولوژی نیست و نوع حاکمیت آن کار را به این‌جا رسانده است و در کشور ما باید چند خودروساز خصوصی و محدود حضور داشته باشند.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، در یک نشست خبری می‌گوید: «چالش اصلی صنعت خودروی کشور عدم وجود یک مدل مدیریتی و حکمرانی معقول و صحیح در صنعت خودروست و این که گفته می‌شود مشکل صنعت خودروی ایران نبود علم و فناوری و عدم برخورداری از تجهیزات فناورانه یا عدم توانمندی در طراحی و ساخت است صحیح نیست و تولید تجهیزات موردنیاز باکیفیت به‌روز دنیا و دست‌کم کیفیتی بالاتر از چینی‌ها توسط حداقل ده شرکت دانش‌بنیان در کشور پشتیبانی می‌شود و این توانمندی فناورانه در کشور وجود دارد.»

مدیران 777 مدیران 777

به گفته دهقانی: «یک شرکت خودروساز خارجی برای تولید یک مدل از یک خودرو باید دست‌کم از یک میلیون خودرو از هر مدل به فروش برساند تا به سود برسد، اما در کشور ما دست‌کم ۲۸ شرکت خودروساز داریم که مجموعاً به یک میلیون تولید نمی‌رسند که نشان از ضعف در مدل اقتصادی دارد، اما برخی مغرضانه و به‌غلط آدرس می‌دهند که مشکل صنعت خودرو نبود فناوری است؛ عارضه این صنعت در کشور، علم و فناوری نیست، بلکه عدم وجود مدل دقیق حاکمیت این صنعت در کشور است و اگر یک صنعت خصوصی محدود، منحصر به تعداد مشخصی از خودروسازان خصوصی و توانمند بشود، می‌تواند خودروی اقتصادی، روزآمد و منطبق با فناوری و استاندارد دنیا را تولید برساند.»

این گفته‌های معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری چند جنبه دارد؛ یکی از آن ها این است که آیا حقیقتاً تکنولوژی تولید خودروهای روز دنیا در کشور ما وجود دارد یا خیر؟

داده‌های موجود حکایت از آن دارند که وجود تکنولوژی از منظر بسیاری از مدیران، ساخت مدل‌های دارای فناوری است و مفهوم تولید تکنولوژیک را مورد اشاره قرار نمی‌دهند. به‌عبارت‌دیگر، وجود تکنولوژی تا مرحله ساخت مدل ممکن است با همت یک محقق یا پژوهشگر پیش برود، اما این که تولید آن مدل به‌صورت اقتصادی و با قابلیت عرضه متعدد است که وجود فناوری را اثبات می‌کند. براین‌اساس، آن چه در کشور ما وجود دارد، ساخت مدل‌های فناورانه به شمار می‌رود و بین تکنولوژی تولید همچنان و اقتصاد صنعت خودروی ما فاصله بسیار است.

موضوع دیگر آن که معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری مطرح می‌کند، این است که چند شرکت خصوصی و محدود و منحصر باید در صنعت خودرو کشور وجود داشته باشند که تولید انبوهی نیز به انجام برسانند و در این شرایط بازار خودرو می‌تواند شاهد حضور خودروهای باکیفیت و به قیمت باشد.

این گفته وی به معنای آن است که در باور مدیران اقتصادی کشور انحصار همیشه وجود دارد، حال چه دولتی باشد، چه خصوصی. در حقیقت کار باید این گونه پیش برود که همه شرکت‌ها حضور داشته باشند، اما در یک بازار رقابتی چند عدد از آن ها دارای تکنولوژی تولید است و می‌تواند هزینه تولید خود را کاهش دهد و درعین‌حال خدمات قابل‌توجه‌تری نیز در اختیار مشتری بگذارد، بیش از دیگران فروش داشته باشد و به عبارتی موفق‌تر از سایر تولیدکنندگان باشد.

این بازار رقابتی چگونه ایجاد می‌شود؟ در ابتدای امر مشتریان باید دسترسی آزاد به محصولات مشابه از بازارهای مختلف جهانی داشته باشند و دولت برای رقابت‌پذیری تولیدکنندگان داخلی چیزی حدود ۱۰ درصد از محصولات وارداتی تعرفه دریافت کند و این تعرفه دریافتی را به‌عنوان تسهیلات در اختیار تولیدکنندگان داخلی مستعد قرار دهد. تولیدکنندگان داخلی نیز با بهره‌گیری از فناوری‌های جدید که ممکن است از همکاری با یک شرکت خارجی و یا یک شرکت دانش‌بنیان داخلی به دست آورده باشند، نسبت به طراحی و تولید محصولات جدید با خدمات یکسان با محصولات خارجی اقدام کنند.

در این شرایط، شرکت داخلی می‌تواند قیمت پایین‌تری از محصولات خارجی به مشتری پیشنهاد دهد و مشتری نیز باتوجه‌به آن که محصولی مشابه با قیمت کم‌تر و با برند داخلی و خدمات پس از فروش سریع‌تر به دست می‌آورد، می‌تواند تولیدات داخلی را خریداری کند. از سویی نیز این فروش داخلی، می‌تواند در تأمین نقدینگی برای گسترش تولید مؤثر باشد و در قدم بعدی نیز دولت می‌تواند با مشوق‌های صادراتی راه ورود به بازارهای خارجی را نیز برای تولیدکننده داخلی باز کند.

۴.۱ امتیاز از ۷ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.