مرکز تعمیر کاتالیزور

کاتالیزور
کاتالیزور

بدون شک یکی از قطعات مهم و کاربردی در سیستم خودرو که از ایجاد آلاینده های مضر در محیط های شهری جلوگیری میکند، کاتالیزور است. استفاده از این قطعه کوچک در تمامی خودروها در سالیان اخیر اجباری شده و در صورتی که در تست های آلایندگی معاینه فنی رد شود، امکان تردد در فضاهای شهری وجود نخواهد داشت.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

بدون شک یکی از قطعات مهم و کاربردی در سیستم خودرو که از ایجاد آلاینده های مضر در محیط های شهری جلوگیری میکند، کاتالیزور است. استفاده از این قطعه کوچک در تمامی خودروها در سالیان اخیر اجباری شده و در صورتی که در تست های آلایندگی معاینه فنی رد شود، امکان تردد در فضاهای شهری وجود نخواهد داشت. حالا که کمی با کارایی و اهمیت این قطعه آشنا شدید، در ادامه به طور تخصصی به بررسی و معرفی این قطعه پرداخته خواهد شد. همچنین علائم و عوامل خرابی کاتالیست بررسی شده و به این سوال پاسخ داده خواهد شد که آیا تعمیر کاتالیزور ماشین ممکن است یا خیر؟ برای دریافت پاسخ این سوال، با ما در ادامه همراه باشید.

آشنایی با کاتالیزور یا کاتالیست

همانطور که اشاره شد، کاتالیست یا کاتالیزور یکی از قطعات اصلی در سیستم اگزوز و سوخت رسانی خودرو است که طی واکنش های شیمیایی، آلاینده های مضر ناشی از احتراق سوخت را به گازهای کم خطر تبدیل میکند. استفاده از کاتالیزور تنها محدود به اتومبیل نشده و در صنایع نفت و گاز و واحدهای پتروشیمی نیز ایت فطعه به کار گرفته میشود. البته نباید از این نکته چشم پوشی کرد که نوع کاتالیزور به کار رفته درصنایع نفت و گاز متفاوت بوده و بیشتر از کاتالیزورهای زیگلرناتا و کاتالیزورهای فلزی استفاده میشود.

نحوه عملکرد قطعه کاتالیزور

کاتالیزور
کاتالیزور

برای این که کارایی مبدل کاتالیزور به درستی درک شود، بهتر است نگاه دقیق تری به اجزا و قطعات تشکیل دهنده آن، شود. به طور کلی کاتالیزورها از ۳ بخش اصلی تشکیل میشوند که شامل فلزات گرانبها، سرامیک مونولیتی و پوسته خارجی آن، میشود. قسمت اصلی و موثر که وظیفه انجام واکنش های شیمیایی و تبدیل گازهای مضر را به گازهای بی خطر به عهده دارد، فلزات درون ساختار کاتالیزور است که شامل فلزات گراتبها مانند پالادیوم، پلاتین و رودیوم میشود و همچنین فلزات غیر گرانبها مانند مس، منگنز، نیکل و آهن میشود. مقدار فلزات گرانبهای درون کاتالیزور اندک است، اما همین میزان در فرایندهای شیمیایی به خوبی عمل میکند.

این قطعه میتواند تا ۹۰% از ورود گازهای سمی به محیط زیست جلوگیری کرده و گازهای خطرناک مانند کربن مونو اکسید، گوگرد دی اکسید، اکسیدهای نیتروژن و هیدروکربن ها را به گازهای کم خطر مانند کربن دی اکسید، نیتروژن و بخار آب تبدیل میکند.

یکی از نکات مهمی که در مورد کاتالیست خودرو باید بدانید، این است که این قطعه جزو لوازم مصرفی خودرو بوده و پس از به پایان رسیدن عمر مفید خود، کارایی خود را از دست میدهد. عمر مفید این قطعه ۳ الی ۴ سال است و در صورتی که در زمان درست نسبت به تعویض این قطعه اقدام نشود، میزان آلاینده های سوخت ممکن است تا ۵ برابر نیز افزایش پیدا کند.

علت خرابی کاتالیست

کاتالیست ها جزو قطعات حساس در سیستم خودرو به شمار میروند که در صورت رعایت نکردن برخی نکات ایمنی و احتیاط در رانندگی ممکن است دچار خرابی و فرسودگی زودتر از زمان موعد خود شوند. در ادامه به طور دقیق به بررسی عوامل و علت های خرابی کاتالیزور پرداخته خواهد شد:

  • مسدود شدن و گرفتگی منفذهای کاتالیزور

سرامیک مونولیتی درون کاتالیزور دارای ساختاری لانه زنبوری بوده که امکان تبادل گازها و آلاینده های ناشی از سوخت خودرو را به راحتی ممکن میسازد و در این میان واکنش های شیمیایی لازم انجام خواهد شد. با گذر زمان و به دلیل عدم رسیدگی، منافذ اسفنجی درون کاتالیزور مسدود شده و امکان خارج شدن دودهای خروجی به از کاتالیزور به راحتی ممکن نیست، همین امر در گذر زمان باعث رسوب و خرابی این قطعه خواهد شد.

  • وارد شدن ضربه های فیزیکی به کاتالیست

کاتالیزور یکی از قطعات سیستم اگزوز است که در زیر خودرو قرار میگیرد، به همین دلیل در هنگام عبور از دست اندازها و تصادفات جاده ای، امکان وارد شدن ضربه های فیزیکی و در نتیجه خرد شدن سرامیک را به همراه دارد.

  • گرم شدن بیش از حد کاتالیزور

به طور کلی کاتالیزور قطعه ای مقاوم در برابر گرماست، چرا که در نتیجه فرایندهای شیمیایی در کاتالیزور، دمای این قطعه تا ۷۰۰ الی ۸۰۰ درجه سانتیگراد نیز افزایش پیدا خواهد کرد. اما در عین حال در صورتی که عوامل بیرونی باعث افزایش دمای کاتالیزور شوند، مانند افزایش دمای موتور خودرو، کاتالیزور دچار فرسودگی شده و پس از مدتی کارایی خود را از دست خواهد داد.

  • ورود ناخالصی به کاتالیزور

خلوص گازهای خروجی کاتالیزور در سلامت آن نقش مهم و اساسی دارد و در صورتی که مواد دیگر مانند ترکیب آب و روغن وارد ساختار مبدل کاتالیست شوند، کارایی این قطعه به طور جدی با مشکل همراه خواهد شد.

  • دیر استارت خوردن و مشکل در جرقه زنی خودرو

یکی از مشکلات اصلی در سیستم خودرو، عملکرد نادرست شمع خودرو در ایجاد جرقه و احتراق سوخت خودرو به صورت صحیح است. در صورتی که جرقه زنی در خودرو به طور درست انجام نشود، ترکیب اکسیژن و سوخت خودرو دچار احتراق ناقص شده و در صورت تداوم این اتفاق، کاتالیزور دچار فرسودگی خواهد شد.

علائم خرابی کاتالیزور

کاتالیزور
کاتالیزور

آشنایی با علائم و نشانه های خرابی کاتالیزور از این جهت اهمیت دارد که میتواند از وقوع مشکلات جدی در عملکرد کاتالیزور و همچنین خرابی سایر قطعات خودرو جلوگیری کند. در ادامه لیستی از نشانه های خرابی مبدل کاتالیست خودرو تهیه شده است:

  • کم شدن شتاب اتومبیل
  • مصرف بیش از اندازه سوخت
  • روشن شدن چراغ چک خودرو
  • دیر استارت خوردن و روشن شدن خودرو
  • لرزش خودرو در سرعت پایین
  • استشمام بوی ناخوشایند گوگرد از اگزوز
  • کاهش دمای کاتالیزور
  • رد شدن در تست آلایندگی معاینه فنی خودرو

آیا میتوان کاتالیزور را تعمیر کرد؟

یکی از چالش ها و دغدغه های اصلی در مورد خرابی و تعویض کاتالیزورها، قیمت سرسام آور این قطعه است. اما با توجه به اینکه این قطعه عملکردی مهم و اساسی در کاهش آلاینده های شهری دارد، نمیتوان از آن چشم پوشی کرد. خوشبختانه علاوه بر تعویض کاتالیزور با قطعه نو، میتوان از راهکارهای دیگر مانند تعمیر کاتالیزور در مواردی که امکان تعمیر و شستشوی این قطعه وجود داشته باشد، استفاده کرد.

پارس کاتالیزور یکی از بهترین مراکز تعمیر کاتالیزور در تهران است که امکان تعمیر و شستشوی کاتالیزور را فراهم کرده است. شما میتوانید به منظور کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت خدمات تعمیر کاتالیزور، از وبسایت این مجموعه بازدید نمایید.

۲ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.