اولین ویدیوی معرفی تخصصی پیشرانه 3FX ایپکو و ایران خودرو

ویدیو معرفی خانواده پیشرانه موتور 3FX ایپکو ایران خودرو
ویدیو معرفی خانواده پیشرانه موتور ۳FX ایپکو ایران خودرو

در هفته جاری توانستیم تا به شرکت تحقیقات موتور ایران خودرو ( ایپکو ) برویم و در آن جا با مراحل تولید و مهندسی پیشرانه خانواده ۳FX آشنا شویم و ویدیوی معرفی آن را تولید کردیم. این خانواده موتور سه سیلندر است و ۵ عضو دارد و می تواند قدرتی در محدوده ۷۲ تا ۱۴۸ اسب بخار را به صورت استاندارد تولید کند. در این برنامه به آزمایشگاه های موتور ایپکو رفته ایم و از نگاهی متفاوت و تخصصی به این پیشرانه پرداخته ایم.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار ، برای تولید این برنامه مهندسان ایپکو برخی توضیحات جدیدی را در مورد خانواده موتور ۳FX و پیشرانه ۳F0N به خبرنگار اسب بخار ارائه دادند و نکاتی ناگفته را بیان کردند. در این ویدیو برای اولین یک رسانه در مرحله تست موتور یک خودروساز حاضر می شود و این بار ایپکو اجازه داده است تا برای شفاف سازی بهتر، گزارشی متفاوت از فعالیت هایش در زمینه تولید موتور سه سیلندر تهیه گردد.

در حال حاضر خانواده موتور سه سیلندر ایران خودرو ۵ عضو دارد و با نام پیشرانه های ۳FX شناخته می شوند. شرکت ایپکو که یکی از مراکز تحقیقات موتور ایران خودرو است، در روزهای گذشته اولین نسخه از خانواده پیشرانه ۳FX را با نام ۳F0N رونمایی کرده و اعلام نموده که در آینده نزدیک بر روی خودروهای کلاس A و B ایران خودرو از این پیشرانه جدید استفاده خواهد شد.

موتور ۳F0N ایران خودرو ۱۰۴۸ سی سی حجم دارد و با سه سیلندر و ۱۲ سوپاپ، به سامانه زمان بندی متغییر سوپاپ ها مجهز است. این پیشرانه که تنفس طبیعی است و پاشش سوخت آن به صورت چند نقطه ای انجام می شود، ۷۲ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۹۸ نیوتن متر تولید می کند و این امکان را فراهم می سازد تا در صورت نصب بر روی خودروهای کوچکی مانند محصولات کلاس A و B، مصرف سوخت بهینه ای در محدوده ۵ لیتر داشته باشد. پایه پیشرانه های خانواده ۳FX که ۳F0N هم جز آن ها است، با استاندارد آلایندگی یورو ۶ همراه شده است. همچنین میزان آلایندگی این پیشرانه در حالت ایده آل ۱۱۴ گرم دی اکسید کربن به ازای هر کیلومتر پیمایش است.

یکی از ویژگی های موتور سه سیلندر ایران خودرو در نسخه تنفس طبیعی ۳F0N، استفاده از مواد اولیه چدنی در بلوک اصلی آن است. این مسئله باعث شده تا دوام این بخش از قوای محرکه بیشتر شود و از سویی هزینه های تولید کاهش پیدا کند. اما از طرفی جرم بیشتر این قطعه نسبت به بلوک های آلومینیومی از جمله معایب این پیشرانه کم مصرف به حساب می آید. همچنین فیلتر و مدار تصفیه روغن در بخش زیرین موتور سه سیلندر ایران خودرو قرار گرفته و این مسئله باعث شده تا در ویژگی های این پیشرانه، بحث دسترسی نه چندان آسان به این قطعه مصرفی، مورد بحث قرار بگیرد. البته که دلیل نصب فیلتر روغن در بخش زیرین موتور ۳F0N، تصفیه بهتر و کنترل فشار مناسب تر در ساختار روغن کاری این پیشرانه سه سیلندر است.

یکی از مهمترین ویژگی های موتور سه سیلندر ایران خودرو استفاده از ساختار مجزا برای سامانه زمان بندی متغییر سوپاپ سوخت و هوا و سوپاپ خروج دود است. این قابلیت باعث می شود تا موتور ۳F0N در بحث فناوری، در شرایط مناسبی قرار داشته باشد و ساختار مهندسی به روزی را در مقابل رقبا به نمایش بگذارد. از این نوع ساختار زمان بندی متغییر سوپاپ ها قرار است تا در پیشرانه EF7 پلاس و TC7 پلاس هم استفاده شود.

اما در مورد موتورهای سه سیلندر باید به این نکته توجه داشت که با وجود مصرف سوخت بهینه، استهلاک کمتر، هزینه منطقی تولید، دوام بالا و… برخی ویژگی های منفی هم در این سامانه های قوای محرکه دیده می شود و بدیهی است که از ویژگی های انکار نکردنی موتور سه سیلندر ایران خودرو است.

تصویر برداران: علی محمودی / رضا چوکامی

تولید ویدیو: علی محمودی / اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.