آیا چینی های رفته دوباره با واردات به ایران می آیند؟

واردات خودروهای چینی
واردات خودروهای چینی

آن گونه که اعلام شده است واردات خودرو از کشورهای اروپایی، کره و ژاپن صورت خواهد گرفت، اما در این بازگشایی مرزها، آیا چینی های رفته دوباره می آیند؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، به نظر می رسد با توجه به چاینیزاسیون بازار خودروی کشور، وزارت صمت ترجیح می دهد نامی از آن ها نبرد و بر وارداتی بودن خودروها از کشورهایی غیر از چین تأکید می کند. البته این تأکید بی علت نیست.

مدیران 777 مدیران 777

واقعیت این است که توأم شدن ممنوعیت واردات با تحریم ها که سال ۹۷ نمود اصلی خود را از سال بعد، یعنی ۱۳۹۸، نشان داد. علت امر این بود که انبار خودروسازان به خاطر سفارش گذاری ها توانست تا پایان سال جسته گریخته نیاز تولیدکنندگان را برطرف کند، اما با آغاز سال جدید مشکلات یک‌باره خود را نشان دادند. این مسئله که همراه با افزایش نرخ ارز شده بود، به سرعت بازار خودرو را تحت تأثیر قرار داد. در این وضعیت افزایش تقاضا و پیدا کردن نقش سرمایه موجی عظیمی از تقاضا را روانه بازار کرد. بازار اما توان پاسخ‌گویی را نداشت و به موشکی برای پرواز سرسام آور قیمت ها منجر شد. این وضعیت اما باید مدیریت و مهار می شد، چراکه با هر وسیله ای باید پیام های بی اثر بودن تحریم ها با اعمال کنندگان آن ارسال می شد.

این مهم اما به آسانی قابل تحقق نبود. تحریم ها مانع از همکاری آزادانه و آسان بسیاری از کشورها با ایران شده بود. خودروسازان ایرانی اما مصمم به تولید بودند. به هر تقدیر و روشی که چینی ها دست نیاز آنان را پس نزدند. البته این پذیرش تقاضای همکاری چندان بدون هزینه هم نبود، اما در هر حال، خودروسازان داخلی که حالا برخی از واردکنندگان نیز به جرگه آنان پیوسته بودند، بازار خودروی کشور را لبریز از محصولات بر پایه پلتفرم های چینی کردند. این گونه شد که این روزها نمی توان سبد خودروسازی را خالی از محصولات چینی دانست، اما این مسئله یک نکته قابل تأمل در دل خود داشت، این که مصرف کنندگان به هیچ وجه قدرت انتخاب نداشتند (البته الان نیز همین گونه است).

به بیان دیگر، مصرف کنندگان خودروهای چینی را با قیمت های بسیار بالا می خریدند اما غیر از آن چیز دیگری وجود نداشت. بنابراین اگر قرار باشد که واردات هم بر پایه این خودروها استوار شود، دیگر اسم آن را نمی توان واردات گذاشت. البته در حال حاضر نیز چینی های زیادی در بازار خودروی ایران حضور دارند. در حال حاضر، خودروسازان چینی نظیر چانگان، دانگ فنگ، جک، جتور، چری، فوتون، بایک و فاو در کلاس ها و برندهای متفاوت در ایران حضور دارند و از سوی دیگر، اگر قرار بود واردات هم از این کشور صورت بگیرد، قطعاً با واکنش های بسیار منفی مواجه می شد.

با این حال، طی سال هایی که کشور با ممنوعیت و محدودیت همراه نشده بودند و رقابت به شکلی سخت و نفس گیر در جریان بود، برندهای مطرح چین در ایران حضور داشتند. برخی به صورت شراکت با تولیدکننده ایرانی و برخی در قالب واردات فعالیت می کردند.

در عین حال، باید در نظر داشت که چینی ها در دور اول تحریم ها پشت صنعت خودروسازی کشور را خالی نکردند. هر چند آن ها مانند امروز چندان از سوی مصرف کنندگان پذیرفته نمی شدند. با این حال، در دور اول تحریم ها که خودروسازان غیر چینی ایران را ترک کردند، آن ها ماندند، اما با از سرگیری روابط، آن‌چنان که توقع داشتند سهمی از بازار نگرفتند. این مسئله دلیل و بهانه ای شد تا در سال ۹۷ با تحریم مستقیم صنعت خودرو ایران را ترک کنند، اما اکنون شرایط فرق کرده‌است، مراحل وارادت مجدد خودرو در حال طی شدن است، اما آیا چینی های مطرح تمایل و یا امکان مجدد حضور در ایران را دارند؟ یا اگر بخواهند می توانند باز هم وارد بازار ایران شوند؟ در این میان، احتمال حضور یا عدم حضور کدام برندها وجود دارد؟ به خصوص آن هایی که پیش تر در ایران قصد تولید و یا ورود به صورت واردات داشتند.

سایک-جی ام: این شرکت از جمله خودروسازانی بود که چتر اقامتش را در تبریز گستراند. با آذیکو شریک شد. محصول ام جی ۶۰ نیز یکی از خودروهای این برند بود که قصد تولید آن را داشتند، اما تحریم ها مانع از ادامه همکاری شدند. با این حال، به نظرمی رسد که نمی توان روی بازگشت این خودروساز حساب کرد، چراکه سایک با جنرال موتورز آمریکا شراکت دارد. بنابراین تا زمانی که بساط تحریم ها برچیده نشود، نمی توان انتظار ورود سایک-جی ام را داشت.

بی وای دی: این خودروساز مطرح چین که هم اکنون یکی از برترین ها در تولید خودروهای برقی است و باتری خودروهای تسلا و تویوتا را نیز تهیه می کند، با کارمانیا وارد ایران شد. رونمایی محصولاتش در نمایشگاه خودرو سال ۹۶ با استقبال شایانی همراه شد. کیفیت و مطرح بودن نام این خودروساز چینی باعث شد که طرف‌داران بسیاری پیدا کند. این مسئله باعث شد بسیاری از مردم برای خرید این خودرو اقدام و ثبت نام کنند. در این شرایط وقتی آمریکا پرچم دشمنی را علنی بلند کرد، بی وای دی از ایران خارج شد. دربرخی اخبار تأییدنشده از مذاکره یکی از تولیدکنندگان ایرانی برای ورود مجدد این برند به ایران حکایت می کنند، اما با توجه به بازار بزرگ و خوبی که در اروپا دارد، بعید است به راحتی حاضر به بازگشت به ایران شود.

جیلی: این برند که روزگاری سرآمد خودروهای چینی در ایران بود و توانست جایگاه مناسبی نیز در بازار کسب کند، مانند سایر هم وطنان خود از ایران رفت. حالا این خودروساز چینی مالک ولوو شده است و سهام‌دار دایملر نیز به شمار می آید. همین مسئله موجب می شود روی بازگشت دوباره این برند در کوتاه مدت نتوان حساب کرد.

هاوال: هاوال نیز با بهمن موتور در ایران معرفی شد. با توجه به سابقه این خودروساز بازار بسیار خوبی هم برای هاوال متصور می شد، اما همان همیشگی، یعنی تحریم ها این خودروساز را از ایران کوچاندند. با این حال، این خودروساز هم بعید است که باز بخواهد وارد ایران شود، چراکه از یک سو قصد ورود به بازار آمریکا را دارد و از سوی دیگر، از فروش خوبی در اروپا برخوردار است. در واقع، حجم بازاری که دارد مانع از پذیرش ریسک مجدد به ایران می شود.

گریت وال: این شرکت که شرکت بالادستی هاوال به شمار می رود با عظیم خودرو قصد ورود به بازار خودروی کشور را داشت، اما دلایل مشابه باعث خروجش از ایران شد، و در سایه واردات هم نمی تواند به ایران ورود کند، چراکه گریت وال نیز مانند هاوال قصد ورود به بازار آمریکا را دارد. در مقایسه حجم دو بازار ایران و آمریکا، طبیعی است که گریت وال گزینه دوم را انتخاب کند.

بسترن: یکی از محصولات سواری فاو است که با بهمن موتور توانست نقش و نگار خوبی در ذهن علاقه‌مندان به خودرو ترسیم کند، چراکه بهمن موتور نمی خواست که خاطره و اعتمادی که مردم با خودروهایی مانند مزدا از این گروه داشتند خدشه دار شود. بنابراین سراغ یک خودروی باکیفیت چینی رفت. فاو بسترن نشان داد که انتخاب درستی بوده است و به جایگاه مناسبی در بازار رسید، و باز هم تحریم ها باعث خروج این برند شدند، اما همکاری خود با گروه بهمن را حفظ کردند. با این حال به نظر می رسد نمی توان توقع ورود مجدد بسترن به ایران را داشت، چراکه از نظر قیمت در رده محصولات فعلی این گروه قرار می گیرند. بنابراین طبیعی است که فعلاً از واردات و تولید آن صرف نظر کنند.

اس ام دبلیو: سیف خودرو که چند برند را پیش از این به ایران آورده و نتوانسته بود آنچنان که باید از آن ها پاسداری کند، در دوران تحریم سراغ محصولی چینی با اصالتی ایتالیایی رفت. روی این مسئله نیز مانور ویژه ای می داد. تعداد محدودی هم تولید و عرضه کرد، اما به نظر می رسد که این خودرو دیگر توان ورود به بازار خودروی ایران را ندارد، چراکه نه حالت شرکت چینی خوب است و نه سیف خودرو این روزها روزگار مناسبی دارد. بنابراین فعلاً اس ام دبلیو نمی تواند گزینه ای برای واردات باشد.

بورگوارد: بورگوارد نیز از دیگر برندهای اروپایی بود که توسط چینی ها خریداری شده بود. این برند با ایلیا موتور به ایران آمد و استقبال خوبی هم از این خودرو به عمل آمد. هر چند که چینی بود، اما روی آلمانی بودن آن تأکید ویژه ای می شد. بورگوارد نیز در حالی که به دنبال توسعه بازار خود بود با تحریم ها از ایران رفت، اما ایلیا موتور بی‌کار نماند و این روزها با خودروی دایون وای ۵ در بازار ایران حضور دارد. این خودرو نیز یک شاسی بلند است. بنابراین دلیلی وجود ندارد که بخواهد برای محصول خود رقیب بتراشد و مجدد اقدام به واردات بورگوارد کند. ضمن این که، این شرکت نیز این روزها حال و روز خوبی ندارد و سهام‌دار چینی هم نتوانست آن را احیا کند.

هونگچی: هونگچی که یک برند لوکس چینی به شمار می آید از جمله شرکت هایی است که نامش با مانیان خودرو گره خورده است، یعنی بیش از ۲ سال است که قرار است این خودرو وارد ایران شود، اما به هر تقدیر تا امروز مقدمات ورود آن فراهم نشده است. حتی برخی شایعات روایت می کنند که مانیان خودرو به طور کل قید ورود آن را زده است. حالا با از سرگیری واردات و تعیین سقف قیمتی، درعمل امکان ورود محصولات این برند به ایران وجود ندارد. بنابراین باید قید حضور این خودرو به بازار را نیز زد.

البته به دلیل این که هنوز به طور قطعی و شفاف مشخص نشده است که چه خودرویی و توسط چه شرکتی به ایران وارد خواهد شد، تمام تحلیل ها بر پایه حدس و گمانه زنی است.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

۵ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.