تکنولوژی یونیزه کردن هوای درون کابین چیست؟

یونیزه کردن هوای درون کابین
یونیزه کردن هوای درون کابین

امروز در بیش تر خودروهای جدید و لوکس از تکنولوژی‌ای استفاده می شود که هوای درون کابین را با استفاده از عمل یونیزه کردن تصفیه می کند و باعث می شود درون کابین خودرو از هوای تمیزتر و سالم تری استفاده کنیم.

مدیران 777 مدیران 777

با توجه به افزایش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ و همچنین زیاد شدن تعداد خودروها، میزان تولید هوای کثیف نسبت به قبل افزایش یافته است. به همین دلیل از گذشته تاکنون رفته رفته تغییراتی در سیستم تهویه خودرو ایجاد شده است تا از ورود گرد و خاک و همچنین آلودگی ها به درون کابین جلوگیری شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به طور کلی، دو نوع آلودگی هوا در کابین خودرو ایجاد می شود که منشاء یکی از آن ها هوای آلوده وارد شده از بیرون است و دیگری از درون کابین نشأت می گیرد.

یونیزه کردن هوای درون کابین
یونیزه کردن هوای درون کابین

علت آلودگی هوای واردشده از بیرون

آلودگی هایی که در اثر کارکرد موتور خودروهای دیگر، سایش تایر بر روی مسیر، گردهای حاصل از لنت ترمز و گرد و خاکی که باد به وجود می آورد از علل آلودگی هوای بیرون کابین هستند که بیش تر آن ها توسط فیلتر کابین جذب می شود.

علت آلودگی هوای درون کابین

مواد و جنس های به کاررفته درون کابین از خود ترکیبات فرّار ارگانیک (Volatile Organic Compounds or VOCs) منتشر می کنند و همین گازها در کابین خودرو نوعی آلودگی به حساب می آیند. از گذشته تا کنون نیز به تعداد دکمه ها و لوازم موجود در کابین خودروها اضافه شده است و همین افزایش باعث می شود تا گازهای بیش تری ساطع شود.

بخش دیگری از آلودگی های درون کابین برمی گردد به بوی سیگار، غذا و آشغال هایی که در کابین وجود دارند. راه حل برطرف کردن این مشکل خارج کردن عامل آن و تمیز کردن درون کابین است.

به طور کلی، در برخی از خودروهای امروزی در کابین دو نوع تصفیه صورت می گیرد که یکی از آن ها تصفیه از نوع فعال (Active) و دیگری از نوع غیر فعال (Passive) است. امروز همه خودروها دارای سیستم تصفیه غیر فعال هستند، اما برخی دیگر از خودروها علاوه بر این از سیستم فعال نیز بهره می برند.

تصفیه از نوع غیر فعال یا Passive

در این نوع تصفیه که نیازی به سیستم الکترونیکی خاصی ندارد و به طور دائم در مسیر هوا قرار می گیرد، از فیلتری استفاده می شود که ذرات و همچنین گرد و خاک معلق درون هوا را جذب می کند. به چنین فیلترهایی که در ابتدای مسیر هوای ورودی به کابین خودرو قرار می گیرند، فیلتر هوای کابین یا فیلتر کابین می گویند و به طور معمول در هر سرویس دوره ای تعویض می شوند زیرا گرد و خاک را به خود جذب می کنند و قابل شست‌وشو نیستند. در برخی مواقع که فیلتر کابین زیاد کثیف نشده باشد می توان با فشار باد، گرد و غبار روی آن را از بین برد و دوباره از آن استفاده کرد اما انجام این کار توصیه نمی شود و بهتر است در هر سرویس فیلتر کابین را تعویض کرد.

به طور معمول، این فیلترها با وجود جریان هوایی که توسط تهویه خودرو ایجاد می شود می تواند تا ۸۵ درصد آلودگی های موجود را به خود جذب کند و مانع از ورود آن ها به درون کابین شود.

یونیزه کردن هوای درون کابین
یونیزه کردن هوای درون کابین

تصفیه از نوع فعال یا Active

در این نوع از تصفیه هوای درون کابین از تکنولوژی های به‌روزتری استفاده می شود که یکی از آن ها سیستم یونیزه کردن هوا (Air Ionizer) و دیگر سیستم تولیدکننده گاز اوزون (Ozone Generator) است.

سیستم یونیزه کردن هوای (Air Ionizer) درون کابین چگونه کار می کند؟

یونیزه کردن هوای درون کابین
یونیزه کردن هوای درون کابین

در این سیستم علاوه بر تصفیه هوا با فیلتری که درون آن است، یون (Ion) تولید می شود تا بتواند آلودگی ها و بوهای درون خودرو را کم کند. یون ها مولکول هایی با بار الکتریکی مثبت یا منفی اند که این خاصیت را دارند به سطوح بچسبند و از معلق بودن درون هوا دربیایند. سیستم یونیزه مولکول ها و ذرات ریز معلق درون هوا را که از فیلتر کابین عبور کرده اند به یون تبدیل می کنند و به این ترتیب، مولکول ها به سطوح درون کابین می چسبند و دیگر در هوا معلق نیستند. علت معلق بودن این ذرات، خنثی بودن از لحاظ الکتریکی است که می توان با باردار کردن آن ها با استفاده از سیستم یونیزه، آن ها را از حالت معلق درآورد و به عبارتی ته‌نشین کرد.

مزایا و معایب سیستم یونیزه چیست؟

مزایای سیستم یونیزه عبارتند از برطرف کردن بوی بد درون کابین، ته نشین کردن ذرات معلق درون هوای کابین و از بین باکتری ها و ویروس ها با ته نشین کردن آن ها. از بین رفتن باکتری ها و ویروس ها در این روزها می تواند بسیار تأثیرگذار باشد و احتمال ابتلا به کرونا را کم کند. 

یکی از مهم ترین عیب های این سیستم تولید اوزون (O۳) است. استشمام گاز اوزون در درازمدت می تواند بر روی ریه ها تأثیرگذار باشد و به آن آسیب جدی وارد کند.

آیا همه خودروها دارای سیستم یونیزه هستند؟

برخی از خودروها سیستم یونیزه را به صورت فابریک دارا هستند، اما اگر خودروی شما چنین آپشنی را ندارد می توانید با خرید این دستگاه و اتصال آن به فندکی خودرو، هوای درون کابین را تصفیه کنید و از بوی بد و همچنین ذرات معلق درون کابین کم کنید.

یونیزه کننده فندکی
یونیزه کننده فندکی

سیستم تولیدکننده اوزون (Ozone Generator) چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

با این که دستگاه یونیزه نیز کمی گاز اوزون تولید می کند، اما برخی دیگر از دستگاه های فعال (Active) نیز هستند که فقط اوزون تولید می کنند و این روزها تقریباً دیگر از آن ها استفاده نمی شود. علت از رده خارج شدن دستگاه های تولیدکننده اوزون سمی بودن این گاز بود و چون فضای کابین خودرو تقریباً بسته است این گاز می توانست در درازمدت آسیب جدی‌ای به ریه های سرنشینان وارد کند.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

سیستم یونیزه کردن هوای (Air Ionizer) درون کابین چگونه کار می کند؟

سیستم یونیزه مولکول ها و ذرات ریز معلق درون هوا را که از فیلتر کابین عبور کرده اند به یون تبدیل می کنند و به این ترتیب، مولکول ها به سطوح درون کابین می چسبند و دیگر در هوا معلق نیستند.

مزایا و معایب سیستم یونیزه چیست؟

مزایای سیستم یونیزه عبارتند از برطرف کردن بوی بد درون کابین، ته نشین کردن ذرات معلق درون هوای کابین و از بین باکتری ها و ویروس ها با ته نشین کردن آن ها و از طرفی دیگر، یکی از مهم ترین عیب های این سیستم تولید اوزون (O۳) است. استشمام گاز اوزون در درازمدت می تواند بر روی ریه ها تأثیرگذار باشد و به آن آسیب جدی وارد کند.

آیا همه خودروها دارای سیستم یونیزه هستند؟

برخی از خودروها سیستم یونیزه را به صورت فابریک دارا هستند، اما اگر خودروی شما چنین آپشنی را ندارد، می توانید با خرید این دستگاه و اتصال آن به فندکی خودرو، هوای درون کابین را تصفیه کنید و از بوی بد و همچنین ذرات معلق درون کابین کم کنید.

۱ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.