صنعت خودرو همراه با تولید شهامت می خواهد

خط تولید کوییک آر
صنعت خودرو

از اوایل مهرماه سال جاری که علیرضا رزم حسینی سکان هدایت وزارت صمت را عهده دار شده است، بیش ترین اظهارنظرهایش درباره صنعت خودرو معطوف به رقابتی کردن و تقویت بخش خصوصی با تکیه بر توان داخلی و شکستن انحصار است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

رقابتی کردن صنعت خودرو، تقویت بخش خصوصی، افزایش تولید و شکستن انحصار دو خودروساز بزرگ عباراتی هستند که وزیر تحصیل کرده در رشته علوم اقتصادی و بازرگانی دانشگاه شهید باهنر تأکید ویژه ای بر آن ها دارد و تبدیل به کلیدواژه های وی درباره صنعت خودروسازی کشور شده اند و در برنامه ها و جلسات مختلف نیز آن ها را بیان می کند.

مدیران 777 مدیران 777

وزیر صنعت، معدن و تجارت در روز ۲۹ مهرماه در جلسه مشترک با نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز این موارد را عنوان کرده است. در آن جلسه رزم حسینی با تأکید بر ضرورت افزایش کیفیت تولیدات خودرویی کشور گفت: «باید شرایط برای عبور از انحصار دو شرکت بزرگ خودروسازی و افزایش تولیدات با هدف رقابت پذیری محصولات خودرویی در سطح بازار فراهم شود. اولویت نخست وزارتخانه، حمایت ویژه واحدهای توانمند و افزایش تولیدات رقابتی در حوزه خودرو کشور است و تقویت شرکت‌هایی که توانمندی لازم در این عرصه را دارند در دستور کار است تا بتوان انحصار موجود را از بین برد.

وی همچنین در مراسم رونمایی از موتور سه سیلندر ایران خودرو در اواخر دی ماه با اشاره به این که برنامه وزارت صمت برای افزایش ۵۰ درصدی ظرفیت تولید خودروسازی‌ها در ۶ ماهه دوم سال جاری به خوبی در حال پیش‌روی است، باز هم اعلام کرد که وزارت صمت برنامه دارد بازار خودرو را رقابتی کند.

اما به نظر می رسد که این خواسته ها و برنامه تنها و فعلاً در حد شعار و یا خواسته باقی مانده است، چراکه در حال حاضر، حرکت چندانی که منجر به رقابتی کردن بازار خودرو باشد دیده نمی شود. در واقع، یکی از اصلی ترین و شاید مهم ترین ابزارهای رقابتی کردن بازار، آزادسازی قیمت گذاری و تعیین آن در حاشیه بازار است. این مهم در حالی حاصل می شود که تولید افزایش پیدا کند. هر چند براساس آمار منتشرشده تولیدات صنعت خودرو نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، اما این افزایش از آن نوع افزایشی نیست که منجر به رقابتی شدن بازار شود چراکه کما فی السابق بالاترین میزان تولید بازهم متعلق به دو خودروساز بزرگ کشور است و تولیدکنندگان بخش خصوصی با توجه به وضعیتی که از نظر تولید دارند چندان نقش پررنگی در این آمارها ندارند. این یک سوی داستان است و سوی دیگر آن، ضعیف تر شدن بنیه بخش خصوصی است.

خاصه این که طی ماه های اخیر تأمین کنندگان اصلی خطوط تولید نیز بسیار ضعیف شده اند و با توجه به افزایش قیمت نهاده های تولید و همچنین کاهش نقدینگی و نیاز به تأمین نقدینگی موجب شده است که بازهم بسیاری از فعالان این بخش به سمت دو خودروساز بزرگ کشور گرایش پیدا کنند. این در حالی است که خودروسازان بزرگ کشور از میزان افزایش تولید و عبور از رکورد تولید منتشر می کنند. این موضوع در واقع، نقض غرض محسوب می شود، چراکه براساس گفته وزیر صمت نیت شکستن انحصار و رقابتی کردن بازار خودرو با تکیه بر توان بخش خصوصی است، اما حرکت ها به گونه ای بوده است که این بخش نه تنها توان افزایش رقابت را پیدا نکرده بلکه از توان آن ها نیز کاسته شده است. البته در این میان، یک خودروساز بخش خصوصی وجود دارد که با تکیه بر توان تأمین قطعات مورد نیاز تولید خودرو حرکت هایی را آغاز کرده است. با این حال، این حرکت به اندازه ای قوی و پرقدرت نیست که بتواند اهداف مدنظر وزارت صمت را پوشش بدهد و محقق کند.

به بیان ساده تر، در حال حاضر، تاکنون یا نشده است یا نخواسته اند و یا نتوانسته اند فضای لازم برای رقابتی کردن بازار را به وجود بیاروند. یعنی همچنان صنعت خودرو در گلوگاه اصلی این صنعت، قیمت گذاری غیردستوری گیر کرده است و توان عبور از آن را هم ندارد. به بیان دیگر، یا اراده ای برای آن وجود ندارد و یا شاید به گفته دبیر انجمن خودروسازان شهامتی برای این کار وجود ندارد.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.