افزایش قیمت 8 محصول ایران خودرو ، داروی تلخ ضد رانت

افزایش قیمت 8 محصول ایران خودرو
افزایش قیمت ۸ محصول ایران خودرو

با حرکت ها و بهانه های پوپولیستی ۲۵ مهرماه را به روزی سخت برای خودروسازی کشور تعبیر می کنند، اما باید افزایش قیمت ۸ محصول ایران خودرو را  داروی تلخ ضد رانت دانست.

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، شرایط اقتصادی کشور، وضعیت تورم، نرخ ارز و به تبع آن افزایش شدید قیمت خودرو در بازار باعث شده است جامعه نسبت به هر گونه افزایش قیمتی واکنش های منفی نشان بدهد.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

این واکنش ها در پی تغییر ماهیت و کارکرد خودرو بیش تر و همچنین جامعه نسبت به آن ها حساس تر شده است. در واقع، شرایط اقتصادی سال های اخیر، خودرو را از کالایی تسهیلاتی به کالایی سرمایه بدل کرده است. بسیاری از مردم برای حفظ قدرت خرید خود و حفظ ارزش دارایی های خود سر از بازار خودرو درآورده اند. در همین شرایط عده ای سودجو، رانت خوار و دلال نیز به بهای کسب سودهای بی دردسر راهی این بازار شدند.

در این شرایط، برخی حواشی و شایع پراکنی و فرارهای رو به جلو مانع از زدوده شدن غبار از چرایی این ماجرا شده است، چون اگر دلایلی که بازار خودرو را به وضعیت امروز درآوره است به طور شفاف بیان شود، بسیاری از افراد سودجو و فرصت طلب باید بساط رانت خواری را جمع کنند.

در واقع، اصلی ترین دلیل که خرید خودرو را برای بسیاری از مردم سخت و شاید غیر ممکن کرده، تفاوت قیمت کارخانه و بازار است. تفکر پوپولیستی به دلیل ماهیت و ساختاری که دارد و همچنین فرار از شفافیت و شجاعت همیشه سعی کرده است که در پناه اقدامات و شعارها مردم پسند پنهان شوند.

بدون این که به روشنی و شفافیت اعلام شود که تمام هزینه های این مردمی بودن از سفره امروز و فردای مردم برداشته شده است. مانند ۱۶۴ هزار میلیارد تومانی که به علت اختلاف قیمت کارخانه و بازار به صورت رانت توزیع شده است. در مقابل، هزینه و جبران این رانت از جیب سهام‌داران و مردم انجام شده است.

بنابراین گزارش، شورای رقابت در جلسه ششصد و یازده خود اعلام کرد: «این شورا قیمت هشت خودرو شرکت ایران خودرو را طبق محاسبه سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان که دوم مهر ۱۴۰۲ اعلام شده بود، با لحاظ ۲.۵ درصد سود به تصویب رساند.»

خودرو دنا پلاس‌دستی با موتور EF۷P با گیربکس MT۶ با قیمت ۴۶۸ میلیون تومان، دنا پلاس توربو اتوماتیک آپشنال با ۵۸۹ میلیون تومان، سورن پلاس با موتور PYXU با قیمت ۳۸۹ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ دستی سقف شیشه‌ای ارتقا یافته با قیمت ۴۲۳ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک سقف شیشه‌ای ارتقایافته با قیمت ۵۱۲ میلیون تومان، رانا پلاس ارتقا یافته با قیمت ۳۸۲ میلیون تومان، تارا دستی P۱V با گیربکس ۶MT با قیمت ۴۹۳ میلیون تومان و تارا اتوماتیک V۴LX نیز با قیمت ۵۸۰ میلیون تومانی مصوب شده است. قیمت‌های عنوان شده از سوی شورای رقابت است و باید حدود ۱۵ درصد به اعداد یادشده در قالب مالیات و سایر هزینه‌های جانبی افزوده شود.

اما گسترده بودن بازار مصرف دو خودروساز بزرگ کشور و همچنین فضاسازی ها باعث شده است افزایش قیمت محصولات این دو با واکنش های شدید منفی همراه شود. با این حال، باید دانست افزایش قیمت ۸ محصول ایران خودرو سبب نزدیک شدن قیمت تمام شده تولید با قیمت نهایی محصول شده است. می توان گفت با اصلاح قیمت، مسیر افزایش تیراژ تولید و کیفیت محصولا هموارتر خواهد شد.

زیان هنگفت ایران خودرو در سال‌های اخیر، که علت اصلی آن سرکوب قیمتی محصولات و اجبار در فروش خودرو با قیمتی کم تر از نرخ واقعی و بهای تمام شده تولید بوده، زیان سنگینی را به تولیدکننده، مصرف کننده و سهام‌داران وارد کرده است. در این میان، بازار آزاد به خوبی نرخ واقعی خودروها را تشخیص داده است.

پس از اعلام قیمت ۸ محصول شاهد افزایش هیجانی در بازار آزاد نبودیم و تقریباً قیمت‌ها در ثبات نسبی به سر می‌برند. عدم تناسب سازی قیمت محصول نهایی با نهاده های تولید علیرغم افزایش چندبرابری بهای نهاده‌های تولید از تبعات قیمت‌گذاری دستوری بوده است.

۳ امتیاز از ۱۰ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.