سبقت عربستان از ایران با تعهد به سند چشم انداز خودرو

سند چشم انداز خودرو
سند چشم انداز خودرو

عربستان طی سال های اخیر با سرعت بسیار زیادی به سمت تحقق برنامه های توسعه ای خود از جمله تولید خودروهای برقی حرکت کرده است، اما فقط باور، تکیه و تعهد به سند چشم انداز ملی دلیل سبقت عربستان از ایران شده است؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، عربستان طی سال های اخیر، با درک ضرورت تغییر و حرکت و همگام شدن با جامعه جهانی برنامه های وسیع و گسترده ای را تدوین و آغاز کرده است. این کشور حتا زمان تغییر و اصلاح را نیز به درستی فهمیده است. به همین علت برای آینده کشورش برنامه های بلندمدت ترسیم کرده است و براساس آن حرکت می کند. تولید خودروهای پاک نیز براساس همین دیدگاه شکل گرفته است.

مدیران 777 مدیران 777

عربستان برای این که بتواند آینده را از آن خود کند، با تنش زدایی و عادی سازی ورابط و تعمیق سرمایه گذاری در سایر کشورها نظرها را به خود جلب کرده است. این موضوع می تواند برای ایران تبعات خودرویی خاص و سنگینی به همراه بیاورد، چراکه پیام های درست و دقیقی در حال مخابره شدن هستند. البته دلیل اصلی پیشرفت و سبقت عربستان از ایران را باید در باور، تعهد، وفاداری و باور به چشم انداز ۲۰۳۰ این کشور دید.

چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان

عربستان بین سال های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ چشم اندازی بلندمدت با افق ۲۰۳۰ منتشر کرد. در این چشم انداز آینده عربستان و جایگاهی که باید داشته باشد به روشنی بیان شده است. بنا به گفته کارشناسان و اطلاعات موجود در فضای مجازی: «عربستان برای دستیابی به اهداف این سند، هدف گذاری کمی انجام داده و ۱۱ طرح ملی و حدود ۸۰ پروژه ملی را تعریف کرده است. در کنار فرآیند تدوین این سند در حجم بسیار گسترده ای اقدام به تبلیغات جهانی کرده است. پروژه شهر هوشمند نیوم (NEOM) و اخیراً، جلب توجه با جذب میلیاردی ستاره های فوتبال بخشی از این پروژه تبلیغاتی به شمار می رود. حرکت به سمت تولید خودروهای برقی و سرمایه گذاری و شراکت با شرکت های بزرگ نیز در این راستا قرار دارد. این در حالی است که هنوز این کشور برای تحقق تمام برنامه ها و دست یابی به اهداف تعیین شده است، نزدیک به هفت سال زمان در اختیار دارد. در واقع، اقدامات و اولین قدم هایی که این کشور برداشته است نشان می دهد حرکت به سمت تولید خودروهای برقی صرفاً یک شعار دهن پر کن نیست، یعنی اول این که، می داند از آینده چه می خواهد و دوم فهمیده است برای دست یابی به آینده مدنظر از چه مسیر حرکت کند. برای این کار ابتدا، سال ۲۰۱۸ سراغ تسلا رفتند، اما نتوانستند ادامه بدهند و سال بعد سهام تسلا را فروختند و لوسید موتورز را انتخاب کردند. هم اکنون با سرمایه گذاری ۱.۳ حدود ۶۵ درصد سهام این شرکت آمریکایی را در اختیار دارند.

افتتاح کارخانه بزرگ و پیشرفته لوسید موتورز تا سال ۲۰۲۵ یا ۲۰۲۶ در جده، یا شهر جدید نیوم خواهد بود. البته وارث تاج و تخت ملک سلمان اهداف بلندپروازانه دیگری نیز در سر می پروراند که برای مثال می توان از رونمایی Ceer، به عنوان اولین شرکت تولید خودروهای الکتریکی عربستان، نام برد. Ceer یک سرمایه گذاری مشترک بین صندوق سرمایه گذاری مستقل عربستان و شرکت فناوری تایوانی فاکسکان است، و از فناوری BMW آلمان استفاده می‌کند.

محمد بن‌سلمان همچنین با این حرف که، عربستان سعودی فقط در حال ساختن یک برند جدید خودرو نیست، بلکه در حال ایجاد یک صنعت جدید است، بسیاری از رقبای این صنعت را به چالش کشیده است.

خودروسازی در چشم انداز ۱۴۰۴ ایران

ایران نیز ۱۸ سال پیش برای توسعه سند چشم انداز تعریف و برنامه ویژه ای برای خودروسازی تدوین کرد. براساس چشم‌انداز تا سال ۱۴۰۴ ایران در صنعت خودروسازی باید به جایگاه نخست منطقه، رتبه پنجم آسیا و رتبه یازدهم جهان با تکیه بر توسعه و رقابت‌پذیری دست پیدا کند. همچنین مقرر شده است سه میلیون دستگاه خودرو با سطح استاندارد آلایندگی روز اتحادیه اروپا در سال ۱۴۰۴ تولید و ۳۳ درصد از آن نیز صادر شود. تولید خودرو تجاری نیز باید به ۱۲۰ هزار دستگاه با محوریت صادرات ۲۵ درصدی برسد.

کدام اهداف، چه تحققی؟

برخلاف آن چه در این سند دیده شده است، صنعت خودروسازی کشور نه تنها تاکنون موفق به ساخت نام و نشان تجاری رقابت پذیر نشده، بلکه برای رسیدن به اهداف این سند فاصله بسیار زیادی نیز پیدا کرده است. با توجه به وضعیت امروز باید پرسید کدام اهداف، چه تحققی؟

صنعت خودروسازی ایران در شرایطی به سر می برد که اگر چین هم همکاری اش را با ما قطع کند در عمل، چراغ خودروسازان کشور خاموش خواهد شد. در این میان، مشخص نیست که برنامه های ایران بلندپروازانه و خارج از چارچوب های منطقی و عملی بوده است یا این که از اجرای آن ناتوان بوده ایم. هر چند نقش عوامل بیگانه و تحرکاتی را که نمی خواهد ایران از انزوا خارج شود نباید نادیده گرفت. با این حال، پرسش اصلی چرایی ندیدن آن است. آیا طراحان این‌قدر خام و بی تجربه بوده اند که تهدیدهای خارجی را ندیده  یا جدی نگرفته و راهی برای بی اثر کردن آن ها پیدا نکرده اند؟ راهی که بتواند تمام تحرکات و اقدامات علیه ایران را بی اثر کند.

در این شرایط، عربستان توانسته است برخلاف ایران برنامه های خود را قدم به قدم پیش ببرد، اما چگونه موفق به این کار شده است؟ به نظرمی رسد دولت‌مردان و وراث تاج و تخت سعودی به طرز اعجاب آوری به سند ۲۰۳۰ متعهد بوده است و آن را باور دارند. این تعهد ریشه در افزایش منافع ملی دارد. در این مسیر عربستان مسیر درستی را انتخاب کرده است. کشورهای جهان نیز این موضوع را باور کرده اند؛ به همین دلیل، تاگ ترکیه به ریاض می رود؛ به همین دلیل است سهام عمده لوسید موتورز آمریکایی را می خرد و شی جینگ پینگ شخصاً به شبه جزیره می رود.

۴.۱ امتیاز از ۳۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.