واردات خودرو؛ نیازمند هنر دستگاه دیپلماسی

واردات خودرو
واردات خودرو

بازار خودروی ایران در آستانه یک تحول بزرگ قرار دارد. پس از ماه‌ها تنش، سرانجام توافق میان ایران و آمریکا حاصل شده و با بازگشایی تنگه هرمز و برچیده شدن محاصره دریایی، راه برای ورود کالا هموار گشته است. در این شرایط، با توجه به پیچیده شدن رابطه ایران با کشورهای همسایه، به نظر می‌رسد واردات خودرو نیازمند هنر دستگاه دیپلماسی باشد.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، خبر به تفاهم رسیدن ایران و آمریکا به نوبه خود می‌تواند خبر مثبت و خوبی تلقی شود؛ خبری که می‌تواند شوک هیجانی به بازار وارد کند. البته با توجه به پیشینه‌ای که وجود دارد، حتا پس از امضای توافق‌نامه، باز هم اجرایی بودن یا نبودن آن را نمی‌توان قطعی و صددرصد دانست، اما در هر صورت، بازار خودرو به این خبر به دید باز شدن دوباره دروازه‌های کشور به خودرو و قطعات وارداتی نگاه خواهد کرد.

با این حال، یک گره کور استراتژیک همچنان باقی است: وضعیت روابط با امارات متحده عربی که می‌تواند پاشنه آشیل بازار خودرو باشد.

با فروکش کردن شعله‌های جنگ رمضان و دستیابی به توافقات کلان بین‌المللی، اکنون زمان آن فرا رسیده است که دستگاه دیپلماسی کشور اولویت خود را بر بازسازی مسیرهای تجاری سنتی قرار دهد.

امارات متحده عربی طی دهه‌های اخیر، همواره مبدأ اصلی و شاه‌راه حیاتی واردات کالا، به‌ویژه خودرو، به ایران بوده است، اما تبادل آتش سنگین میان طرفین در جریان درگیری‌های اخیر، چنان زخمی بر پیکره روابط دوجانبه وارد کرده است که هنوز سایه آن بر مبادلات تجاری سنگینی می‌کند.

چرا امارات جایگزین ندارد؟

بازار خودروی ایران اکنون بیش از هر زمان دیگری از ناترازی رنج می‌برد. خلأ عرضه، عطش کاذبی ایجاد کرده که تنها با حجم بالا و سرعت سرسام‌آور در عرضه قابل جبران است. در این میان، نگاهی به نقشه لجستیکی منطقه نشان می‌دهد که هیچ‌یک از بنادر و مرزهای کشورهای همسایه، توان رقابت با بنادر امارات را ندارند.

زیرساخت‌های لجستیکی، انبارهای ترانزیتی وسیع و شبکه مویرگی انتقال خودرو در امارات، مزیتی را ایجاد کرده است که نه مرزهای زمینی ترکیه و نه بنادر عمان و قطر، توان برآورده کردن آن را در کوتاه‌مدت ندارند. برای پر کردن سریع خلأ بازار و کاهش حباب قیمت‌ها، ایران نیازمند مسیری است که کم‌ترین زمان تخلیه و بارگیری و بیش‌ترین تنوع برند را داشته باشد؛ مسیری که در حال حاضر تنها از دبی می‌گذرد.

هنر دیپلماسی در خدمت اقتصاد

اگرچه توافق با آمریکا بخشی از فشارهای بین‌المللی را کاهش داده و امنیت دریانوردی را به تنگه هرمز بازمی‌گرداند، اما واقعیت میدانی نشان می‌دهد تجارت، نیازمند اطمینان سیاسی است. تیرگی روابط با ابوظبی پس از جنگ رمضان، مانعی روانی و اداری ایجاد کرده است که بازرگانان را برای ثبت سفارش‌های کلان دچار تردید می‌کند.

این‌جاست که واردات خودرو، فراتر از یک موضوع اقتصادی، به «هنر دستگاه دیپلماسی» گره می‌خورد. دولت باید بپذیرد که بدون ترمیم رابطه با امارات، هزینه تمام‌شده واردات خودرو به دلیل استفاده از مسیرهای جایگزین و طولانی، افزایش یافته و هدف اصلی، که همان تنظیم بازار است، محقق نخواهد شد.

ترمیم رابطه با امارات؛ یک ضرورت استراتژیک

ترمیم رابطه با امارات، نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت استراتژیک برای نجات بازار خودرو است. دیپلمات‌های ایرانی باید با استفاده از فضای مثبت ناشی از توافق بین‌المللی اخیر، گام‌های جسورانه‌ای برای تنش‌زدایی با همسایه جنوبی بردارند. بازار خودرو برای بازگشت به آرامش، به سرعت نیاز دارد و این سرعت، تنها از طریق احیای هاب ترانزیتی امارات میسر خواهد شد. اکنون نوبت وزارت امور خارجه است تا با دیپلماسی فعال، جاده ورود خودرو به کشور را از غبار جنگ و تنش پاک کند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.