خودروسازان چینی با افزایش تنش‌های منطقه‌ای به کدام سمت می‌روند؟

صنعت خودرو ایران و چین
صنعت خودرو ایران و چین

با تشدید تنش‌های سیاسی و افزایش عدم اطمینان در فضای بین‌المللی، بار دیگر این پرسش جدی پیش روی صنعت خودروی ایران قرار گرفته است؛ خودروسازان چینی با افزایش تنش‌های منطقه‌ای به کدام سمت می‌روند؟ آیا در شرایط پرریسک کنونی به همکاری با ایران ادامه می‌دهند یا ترجیح می‌دهند منافع خود را در بازارهای امن‌تر جهانی دنبال کنند؟

به گزارش پایگاه خبری اسب‌بخار، در سال‌های اخیر، خودروسازان چینی به‌عنوان بازیگران اصلی خارجی در بازار ایران معرفی شده‌اند؛ حضوری که بیشتر ناشی از خروج شرکت‌های اروپایی و کره‌ای و خلأ ایجادشده در صنعت خودرو بود تا یک انتخاب استراتژیک بلندمدت. اکنون اما با افزایش تنش‌های ژئوپلیتیک، تهدید تحریم‌های ثانویه و محدودیت‌های بانکی، این حضور بیش از هر زمان دیگری در معرض تردید قرار گرفته است.

واقعیت آن است که خودروسازان چینی، برخلاف تصور رایج، شرکت‌هایی منزوی یا صرفاً وابسته به بازارهای پرریسک نیستند. بسیاری از برندهای چینی در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در اروپا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و حتی بازارهای پیشرفته انجام داده‌اند و برای آن‌ها اعتبار جهانی، دسترسی به فناوری و ثبات مالی اهمیت بالاتری نسبت به بازارهای محدود و پرریسکی مانند ایران دارد. در چنین شرایطی، ادامه همکاری با ایران می‌تواند برای این شرکت‌ها هزینه‌ساز باشد؛ چه از منظر تحریم‌ها و چه از نظر لطمه به روابط تجاری با شرکای بزرگ‌تر.

از سوی دیگر، تجربه گذشته نیز نشان می‌دهد که خودروسازان چینی در بزنگاه‌های سیاسی، رفتاری کاملاً محافظه‌کارانه در پیش می‌گیرند. کاهش تیراژ، تعلیق پروژه‌ها، تأخیر در انتقال فناوری و حتی خروج بی‌سروصدا از بازار، سناریوهایی است که پیش‌تر نیز در مقاطع بحرانی مشاهده شده است. این مسئله نشان می‌دهد که برخلاف شعارهای رسمی، همکاری‌های خودرویی با چین اغلب فاقد تضمین‌های پایدار و بلندمدت بوده‌اند.

نکته نگران‌کننده‌تر آن است که صنعت خودروی ایران، در سال‌های اخیر بخش قابل‌توجهی از ظرفیت تولید و برنامه‌های توسعه‌ای خود را به همکاری با طرف‌های چینی گره زده است. اگر این شرکت‌ها در شرایط بحرانی تصمیم بگیرند ایران را ترک کنند یا حضور خود را به حداقل برسانند، زنجیره تأمین، تولید و حتی بازار مصرف با شوک جدی مواجه خواهد شد؛ شوکی که بار دیگر هزینه آن مستقیماً به مصرف‌کننده داخلی منتقل می‌شود.

در نهایت باید پذیرفت که چین شریک است، نه حامی. خودروسازان چینی منافع اقتصادی خود را در اولویت قرار می‌دهند و در رقابت میان بازار ایران و بازارهای بزرگ‌تر و کم‌ریسک‌تر جهانی، انتخاب آن‌ها چندان دشوار نخواهد بود. اگر سیاست‌گذاران صنعتی ایران همچنان بر همکاری‌هایی متکی باشند که در اولین موج تنش فرو می‌ریزند، آینده صنعت خودرو بیش از پیش در معرض بی‌ثباتی و وابستگی قرار خواهد گرفت.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.