مخالفان واردات خودرو : آزاد سازی واردات قاتل خودروسازان خصوصی است

مخالفان طرح آزادسازی واردات خودرو
مخالفان طرح آزادسازی واردات خودرو

قرار است فردا (یکشنبه) طرح آزاد سازی واردات خودرو که در کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تهیه و تصویب شده است، در صحن علنی بررسی شود. این در حالی است که همچنان نظر موافقان و مخالفان واردات خودرو در فضای رسانه ای کشور منتشر می شود و بسیاری از سوالات بدون پاسخ مانده است.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پس از تصویب کلیات طرح آزادسازی واردات موج جدید از اظهار نظرهای رسمی و غیر رسمی در این زمینه به وجود آمده است. برخی خوشحال و معتقد هستند که این طرح می تواند باعث شکسته شده انحصار و کاهش قیمت خودروها شود. این بخش از موافقان طرح آزادسازی واردات می گویند: « دولت نیز می تواند به جای حمایت تعرفه ای که تا کنون جواب نداده است، هم می توانند ابزارهای دیگری استفاده کنند؛ کاهش تعرفه واردات مواد اولیه مورد نیاز قطعه سازان به عنوان تامین کنندگان خطوط تولید، کاهش مالیات و عوارضی که دولت از خودروسازان دریافت می کنند و یا کاهش سهم کارفرما در حوزه بیمه تامین اجتماعی ».

در مقابل مخالفان این طرح معتقد هستند که تصویب آزاد سازی واردات یعنی نابودی تولید کننده و زنجیره ی تولید؛ تصویب واردات خودرو مغایر با سیاست اقتصاد مقاومتی و‌ منویات رهبری و استراتژی تولید؛ تصویب واردات خودرو در مجلس انقلابی یعنی پارادکس تولید و‌ حمایت از دلال ها؛ تصویب غیر کارشناسی واردات خودرو توسط مجلس انقلابی، ضربه ای مهلک به ساختار و زنجیره تولید صنعت خودرو کشور می زند. به زبان ساده جمیع نظرات مخالفان این است که آزادسازی واردات در شرایط فعلی تبدیل به قاتل خودروسازان به خصوصی شرکت تولید کننده خصوصی خواهد شد.

برای مطالعه دیدگاه موافق دبیر انجمن واردات کنندگان خودرو پیرو طرح پیش رو، وارد لینک شوید.

مخالفان آزاد سازی واردات خودرو چه می گویند؟

در مقابل موافقان آزاد سازی واردات، بسیاری از مخالفان سعی می کنند که با استفاده از ابزارهای مختلف اعم از رسانه ها و شبکه های اجتماعی تبعات منفی این طرح را متذکر و مانع از تصویب واجرای آن شوند. ضمن اینکه این بخش از مخالفان معتقد هستند که تبعات این اقدام در این شرایط اقتصادی و ارزی کشور اسفناک خواهد بود. با گشت و گذاری در فضای رسانه ای – کارشناسی عمده نظر مخالفان بر محورهای زیر استوار است:

افزایش نرخ ارز

بحث انتقال بدون ارز برای واردات کاملاً غیر کارشناسی و به شکلی دروغی بیش نیست. چون هیچ ارزی موجود نیست و‌ قطعاً دلال ها و‌ نمایشگاه داران از مبادی غیر رسمی دلار آزاد فراهم می کنند و با این اقدام بزودی شاهد افزایش وحشتناک نرخ دلار خواهیم شد و این اقدام خطرناک دلار را تا ۳۰ یا حتی ۵۰ هزار تومان هم بالا خواهد برد .

نابودی خودروسازان کوچک

با سیاست خلق الساعه دولت قبل که یک شبه واردات ممنوع شد و صدها شرکت وارد کننده نابود شدند، تعدادی شرکت ها با حمایت قرارگاه تولید ( پیرو منویات رهبری ) وارد عرصه ی تولید داخلی خودرو شدند و با هزاران سختی و مشکلات فراوان تبدیل به تولید کننده خودرو شدند و‌ توانستند زنجیره ی وسیعی از تولید کننده ( قطعات و لاستیک و .. ) را احیا و حمایت کنند. حال با این مصوبه دگر بار این تولید کننده گانی که زخم فراوانی خوردن و به امید تولید در داخل تمام داشته ها و‌ نداشته هایشان را گذاشتند، دگر بار نابود خواهند شد .

تعرفه صفر؛ غیرکارشناسی

تعرفه ی صفر درصد واردات در تصویب جدید بسیار غیر منطقی و عجیب است و قطعا باعث‌ چالش های وحشتناک و در ادامه نابودی صنف تولید کننده خواهد بود. تعرفه واردات در شرایطی باید صفر باشد که تعرفه واردات مواد اولیه تولید قطعات خودرو، تعرفه واردات اجزای منفصله CKD و SKD صفر شود.

بی تاثیری هیبریدها در بازار

به لحاظ کارشناسی خودروهای هیبریدی چون قیمت بالایی دارند، با تصویب این طرح اصلاً نمی تواند تاثیری در بهبود شرایط دیگر خودروهای بازار بگذارد.

فرصت طلایی دوباره برای دلالان

تصویب این طرح متاسفانه فرصت بسیار مخربی را در اختیار دلالان بازار خودرو خواهد گذاشت و التهاب عجیب و خطرناکی در بازار خودرو ایجاد خواهد کرد. در گذشته دلالان و واردکنندگانی که معتبر نبودند و مجوز از کمپانی های مادر و اصلی نداشتند، طبق قوانین داخلی می بایستی از طریق شرکت ها و‌ نمایندگی های رسمی اقدام به واردات می کردند و‌ بحث مهم خدمات پس از فروش را از این مسیر محقق می ساختند. اما مصوبه جدید دست دلالان و‌ واردکنندگان غیر رسمی را باز گذاشته و به این ترتیب روند گذشته نیز از بین خواهد رفت .

از بین رفتن فرصتی ارزشمند

همان طور که با استراتژی کلان تولید مبتنی بر سیاست های نظام، واردات لوازم خانگی ممنوع شد و‌ کشور به سمت مونتاژ این لوازم رفت و نتیجه ی خوبی را شاهد بودیم، در بحث خودرو نیز باید طبق سیاست نظام و بستر وسیع حمایت از تولید کننده در حوزه ی صنعت خودرو فراهم شود و این فرصت ارزشمند را دنبال کنیم و همان طور که تعدادی شرکت وارد کننده خصوصی تبدیل به شرکت های خصوصی تولید خودروهای با کیفیت شدند، مجلس و‌ دولت انها را حمایت و برای توسعه ی پایدار آن ها اقدام جدی و اساسی کند.

مغایرت با اقتصاد مقاومتی

بدون شک این طرح برای تایید به شورای نگهبان برود و در صورت مخالفت به تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شود. اما مخالفان این طرح می گویند که در هر حالت واردات خودرو در شرایط فعلی مخالف سیاست اقتصاد مقاوتی است.

لازم به تاکید است که پایگاه خبری اسب بخار در روزهای گذشته نظرهای موافق و مخالف طرح آزادسازی واردات خودرو را طی خبرهای مختلف منتشر کرده است و دیدگاه های اعلام شده به منظور هم سو بودن و یا مخالف این رسانه با موضوع بحث نیست.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.