توقف تولید خودرو به خاطر یک مشت دلار
توقف تولید خودرو به خاطر یک مشت دلار زنگ هشدار جدی و خطرناکی است که دولت چهاردهم در ابتدای راه با آن روبهرو خواهد شد و برای جلوگیری از سوءاثر آن بر بازار باید به سرعت تدبیر کند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، در حالی که دولت سیزدهم در آخرین روزهای حیات خود با برخی اقدامات از جمله آزادسازی واردات خودروهای دست دوم، سعی در فریب افکار عمومی دارد، تولیدکنندگان به دلیل عدم تخصیص و تأمین ارز در حال تعطیل کردن خطوط تولید هستند. البته مشخص نیست که عدم تخصیص ارز به تولیدکنندگان واقعاً به کدام عامل بستگی دارد؛ کمبود ارز یا زورآزمایی مدیران ارشد وزارت صمت، اما هر چه هست، از این اوضاع بوی خوشی به مشام نمی رسد.
در این میان به نظر می رسد که بازار خودرو و افکار عمومی فعلاً حسابی فریب خورده اند و دیدگاه مثبتی به روزهای آینده دارند. این در شرایطی است که فعالان این صنعت اعم از تولیدکننده و واردکننده طی ماه های اخیر به شدت با معضل و چالش اساسی کمبود ارز مواجه هستند.
این در حالی است که وزیر صمت برای سال جاری تولید ۱.۷ میلیون دستگاهی را در نظر گرفته است، ضمن این که، به طور مدام به مردم توصیه می کند که در خرید خودرو عجله ای نکنند. در مقابل، شرایط تولید به هیچ وجه مهیا نیست. هر کدام از تولیدکنندگان بنا به ظرفیت و حجم تولید به سختی در حال اداره امور هستند؛ بعضی از آنان تولید برخی محصولات را متوقف کرده اند، برخی با حداقل ظرفیت کار می کنند، بعضی دیگر چند روز در هفته تعطیل می کنند و بعضی دیگر در نظر دارند به تعطیلات بلندمدت تابستانی بروند، اما تعطیلات بلندمدت تابستانی نام دیگری هم دارد؛ توقف موقت تولید. توقفی که در صورت پابرجا بودن مشکلات قابلیت تبدیل شدن به توقف و تعطیلی دائم را دارد.
در واقع عدم تخصیص و تأمین ارز و توقف تولید تنها وجه ظاهری ماجراست. ماجرایی که به دلیل تبلیغات سوء علیه تولیدکنندگان شاید در ظاهر برای مصرف کنندگان اهمیتی نداشته باشد، اما اصل ماجرا این است که دولت ها به دلیل اقتصاد دستوری و دخالت در تمام امور خودروسازان وضعیت امروز را به وجود آورده اند. با این حال با توجه به ماهیتی که دارند تمام اشتباه ها از جمله عدم کیفیت، قیمت های فضایی، عدم تنوع و تولید محصولات قدیمی را گردن تولیدکنندگان انداخته اند. جالب این جاست که همین دولتی ها در مواردی مردم را دلیل گرانی قیمت خودروها معرفی کرده اند.
در هر صورت ناتوانی در تعامل میان مدیران ارشد وزارت صمت، نگاه جزیره ای و ناتوانی در هم افزایی کار را به جایی رسانده که از یک سو، ثبت سفارش برای واردات، قطعات و لوازم یدکی متوقف شده است و از سوی دیگر، عدم تخصیص ارز خودروسازان را در آستانه تعطیلی قرار داده است. هر چند در حال حاضر به دلیل اخباری مانند آزادسازی واردات دست دوم ها، بازار از نظر روانی کمی عقب نشینی کرده است، اما از یک سو، کاهش تولید و از سوی دیگر، نبود ارز برای واردات اگر مهار و مدیریت نشود، بار دیگر باعث شکل گیری موج جدید قیمت خودرو در بازار خواهد شد.
بعضی وقتها سایت شما یه جوری خبر منتشر میکنه آدم احساس میکنه یکی این خبر و کل محتوای داخلشو به شما سفارش داده . خودرو ساز مونتاژی مگه زمانی که محصولشو میفروشه سود خودشو در نظر نمیگیره ؟ از طرفی مگه تاحالا شده کسی بره یه محصولو بصورت عمده از کارخونه بخره بعد قیمت همون محصول برا خودش از خرده فروشی سر کوچه گرونتر در بیاد ؟ طبیعتا جواب نه هست . خب پس سود حاصل از فروش هر خودروی مونتاژی کجا میره ؟ در صورتی که قیمتش برای مصرف کننده ایرانی از قیمتی که تو کشور مبدا به فروش میره به مراتب بیشتره . مونتاژ کار ما هم از ارز دولتی سود میبره هم از تخفیف شرکت چینی که مقداری پایینتر هست سود میبره هم از تورم داخلی هم از اضافه مبلغی که از مشتری میگیره سود میبره با این حال از همه بیشتر شاکیه . این شرایطی که تو این خبر گفتن یعنی اینکه این شرکتها تا العان هیچ سودی تولید نکردن همش شده ضرر چون اگه سود تولید کرده بودن از این کار دیگه نیاز نبود که دولت بعد از دو سال تخصیص ارز دوباره لازم به تخصیص ارز باشه همون سود حاصله از دو سال کار مونتاژ و فروش محرک حرکتی این کارخونه ها بود و مستقل شده بودن . به نظر من اگه این خودروساز ها تا العان نتونسته باشن مستقل بشن تا آخر هم نمیتونن مستقل بشن یه بار اضافه رو دوش دولت شدن مثل ایران خودرو و سایپا . در ثانی تا جایی که من شنیدم واردات برای مردم با پول خودشون از منشا خارجی قراره صورت بگیره قانونا نباید ارزی خارج بشه این هیچ وقت مشکل ساز نمیشه برای کشور مگر برای یه عده سود جو که نونشون بسته به اینه که واردات دست اونا باشه و کسی تو کار واردات دخالت نکنه .
خبر درمانی و وعده درمانی به روز های اخرش نزدیک میشه. منتظر افزایش انفجاری قیمت خودرو باشید.