
واردات بنزین به 61 میلیارد یورو میرسد

گزارشهای موجود حاکی از آن است که اگر وضعیت در خصوص مصرف و تولید بنزین در کشور به همین صورت پیش برود تا پایان برنامه هفتم توسعه واردات بنزین به ۶۱ میلیارد یورو خواهد رسید.


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، وضعیت تولید و مصرف بنزین در کشور به شرایطی درآمده است که روزبهروز نیاز به واردات بنزین افزایش پیدا میکند.
در این راستا، ناصر عاشوری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در خصوص وضعیت واردات بنزین گفته است که بررسیها نشان میدهد که اگر روند ناترازی بنزین ادامه پیدا کند، کشور تا پایان برنامه توسعه هفتم مجبور به پرداخت ۶۱ میلیارد یورو برای واردات بنزین خواهد بود. این چالش میتواند با ادامه وضعیت فعلی برای کشور مشکلات اقتصادی زیادی ایجاد کند.
وی افزود: «برای رفع این چالشها و به منظور تحقق اهداف اقتصادی کشور، پالایشگاهها چشماندازهایی برای آینده صنعت پالایش نفت کشور ارائه کردند. در این چشمانداز، ۱۸ طرح ارتقای کمی و کیفی پالایشگاههای نفت خصوصی و دستیابی به رفع کامل ناترازی سوخت کشور و توسعه زنجیره ارزش به مبلغ ۱۸.۷ میلیارد یورو تعریف شده است. این پروژهها با هدف رفع ناترازی سوخت و توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز کشور طراحی شدهاند که تحقق این پروژهها میتواند سهم ۴۵ درصدی در رشد اقتصادی بخش نفت کشور داشته باشد و از این طریق سهم قابل توجهی در رشد اقتصادی ۸ درصدی کشور ایفا کند.»
عاشوری افزود: «این در حالی است که اگر پروژههای ۱۸.۷ میلیارد یورویی به درستی اجرا شوند، ناترازی بنزین تا پایان برنامه توسعه هفتم رفع خواهد شد. علاوه بر آن، کشور میتواند به صادرکننده بنزین و گازوییل تبدیل شده و مشکلاتی نظیر نفت کوره پالایشگاهها را حل کند.»
وی در ادامه توضیح داد: «همچنین این پروژهها به توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت و پتروشیمی کشور کمک خواهند کرد و محصولات پتروشیمی و صنایع وابسته به آنها به طور پایدار تأمین خواهند شد. این اقدامات میتوانند باعث شکوفایی اقتصادی کشور شوند و در راستای دستیابی به اهداف اقتصادی کشور گامهای مؤثری بردارند.»
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت همچنین خاطرنشان کرد: «بر این اساس میتوان گفت با توجه به توانمندیهای موجود در صنعت پالایش نفت کشور و همچنین با اجرای پروژههای پیشبینیشده، میتوان چالشهای موجود را برطرف و به رشد پایدار و توسعه اقتصادی کشور کمک کرد. این در حالی است که ۱۸.۷ میلیارد دلار در نظر گرفتهشده برای پروژههای توسعهای بسیار کمتر از نیاز ۶۱ میلیارد دلاری برای واردات سوخت خواهد بود و اجرای این طرحها بدون شک آیندهای روشن را برای کشور به همراه خواهد داشت.
با این وجود به نظر میرسد شرایط مصرف و تولید سوخت با وضع موجود در آینده نزدیک تغییری نکند و در این صورت احتمال افزایش روزبهروز واردات بنزین وجود دارد. وارداتی که ضررهای بسیاری به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد و سرمایههای کشور و مردم را از طریق مصرف چشمگیر سوخت توسط خودروهای فرسوده و پرمصرف دود خواهد کرد.
تو این چند سال و حتی قبل تحریم ها میتونستند این پول های بدون صفر نفت را خرج محیط زیست و تولید تکنولوژی و زیرساخت حمل و نقل کنند و امروز براحتی بنزین را حتی به قیمت جهانی بفروشن و فکر امروز را نمیکردند که یک مادر مونده و یک شکار و هزاران بچه گشنه که باید سیرشون کنه که از قضا بنزین یکی ازین هزارتاست و این قصه سر دراز داره