بابک زنجانی: کارکنان سایپا را اخراج کنید

بابک زنجانی
بابک زنجانی

بابک زنجانی با انتقاد از تعداد نیروی انسانی و بهره‌وری گروه خودروسازی سایپا، خواستار تعدیل گسترده کارکنان این خودروساز و استفاده آنان از بیمه بیکاری شد. او معتقد است سایپا باید به‌جای حفظ ساختار فعلی نیروی انسانی، به سمت رباتیک شدن خطوط، افزایش بهره‌وری و تولید خودروهای کم‌مصرف حرکت کند.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بابک زنجانی در مطلبی که در پیام‌رسان «بله» منتشر کرده، با اشاره به تعداد کارکنان و میزان تولید سایپا، ساختار فعلی این خودروساز را از نظر اقتصادی مورد انتقاد قرار داده است.

زنجانی نوشته است که گروه سایپا براساس آمار سال ۱۴۰۵ حدود ۴۷ هزار و ۳۰۰ کارمند و کارگر دارد و در شرایط عادی روزانه حدود هزار و ۱۰۰ دستگاه خودرو تولید می‌کند.

او در ادامه مدعی شده است که با توجه به شرایط جنگی و محدودیت‌های حمل‌ونقل دریایی، احتمال دارد تولید روزانه فعلی سایپا به کمتر از ۱۰۰ دستگاه رسیده باشد؛ هرچند خود او نیز تأکید کرده که برای اظهارنظر دقیق باید آمار رسمی روز بررسی شود.

با این حال، تازه‌ترین آمارهای منتشرشده از سوی مدیران سایپا با برآورد تولید کمتر از ۱۰۰ دستگاه در روز همخوانی ندارد. معاون تولید سایپا در ۱۵ شهریور از عبور تولید روزانه خودروهای کامل از مرز ۶۰۰ دستگاه خبر داده بود و معاون برنامه‌ریزی جامع تولید این شرکت نیز پیش‌تر اعلام کرده بود که تیراژ روزانه از حدود ۳۵۰ دستگاه در خرداد به حدود ۵۵۰ دستگاه رسیده و برنامه شرکت بازگشت به تولید روزانه هزار و ۸۰۰ دستگاه است.

زنجانی در بخش دیگری از اظهارات خود گفته است دولت به‌جای حفظ ساختار موجود، باید امکان استفاده کارکنان از بیمه بیکاری و دریافت حقوق و مزایای قانونی را فراهم کرده و کارخانه را به سمت رباتیک شدن، افزایش بهره‌وری و تولید خودروهای کم‌مصرف هدایت کند.

او معتقد است هزینه اجرای چنین برنامه‌ای در نهایت می‌تواند کمتر از هزینه‌ای باشد که ادامه فعالیت ساختار فعلی از محل مصرف بالای انرژی، آلودگی هوا و بهره‌وری پایین به اقتصاد کشور تحمیل می‌کند.

زنجانی همچنین نوشته است: «باید فکر کرد، نه اینکه صرفاً سیاهی‌لشکر ایجاد کنیم» و هزینه ناکارآمدی صنعت خودرو را هزینه‌ای دانسته که در نهایت از سوی کل جامعه پرداخت می‌شود.

اظهارات زنجانی در شرایطی مطرح شده که مدیریت سایپا خود نیز طی ماه‌های اخیر از برنامه کاهش نیروی انسانی سخن گفته است. مدیرعامل سایپا در خرداد امسال اعلام کرده بود تعداد کارکنان گروه از حدود ۵۰ هزار نفر به کمتر از ۴۵ هزار نفر کاهش یافته، اما تأکید کرده بود این کاهش از طریق اخراج یا تعدیل نیرو انجام نشده و عمدتاً نتیجه توقف جذب نیروی جدید و خروج طبیعی کارکنان از طریق بازنشستگی بوده است.

براساس داده‌های منتشرشده از صورت‌های مالی سال ۱۴۰۴ نیز تعداد نیروی انسانی گروه سایپا در آن سال حدود ۴۷ هزار و ۳۳۰ نفر گزارش شده بود.

زنجانی در اظهارات خود همچنین گفته است در شرایط عادی «به ازای تولید هر خودرو حدود ۲۰۰ نفر حقوق دریافت می‌کنند»؛ اما این نسبت با اعدادی که خود او ارائه کرده همخوانی ندارد.

اگر تعداد ۴۷ هزار و ۳۰۰ نیروی انسانی را بر تولید روزانه هزار و ۱۰۰ خودرو تقسیم کنیم، عددی در حدود ۴۳ نفر به دست می‌آید، نه ۲۰۰ نفر. ضمن اینکه مقایسه مستقیم کل نیروی انسانی یک گروه صنعتی با تیراژ تولید روزانه، به‌تنهایی معیار استانداردی برای اندازه‌گیری بهره‌وری نیروی کار نیست و برای چنین ارزیابی‌ای باید تولید سالانه، ساعات کار، ساختار شرکت‌های تابعه، میزان ساخت داخل و ارزش افزوده نیز در نظر گرفته شود.

با این حال، اصل انتقاد زنجانی متوجه ساختار پرهزینه نیروی انسانی در سایپا و لزوم افزایش بهره‌وری این خودروساز است؛ انتقادی که او راه‌حل آن را کوچک‌تر شدن نیروی انسانی، استفاده از بیمه بیکاری و حرکت سریع‌تر خطوط تولید به سمت اتوماسیون و رباتیک شدن می‌داند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.