بررسی صنعت خودرویی در بورس و تاریخچه آن در ایران

بررسی صنعت خودرویی در بورس
بررسی صنعت خودرویی در بورس

نه تنها در ایران بلکه در تمام جهان صنعت خودرو به عنوان یکی از صنایع مهم و البته قدرتمند شناخته شده است. در میان بیش از ۵۰ صنعت فعال در بازار بورسی، صنعت خودرو در کنار صنایع دیگری مانند صنعت نفت و پتروشیمی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است تا جاییکه گفته می‌شود این صنعت به عنوان یکی از لیدر‌های بازار بورسی، تاثیر بسیار زیادی در رفتار کلی بازار دارد.

مدیران 777 مدیران 777

صنایع خودرویی از چندین شرکت خودروسازی تشکیل می‌شود که در این میان ایران خودرو سایپا به عنوان مهم‌ترین شرکت‌های تولید کننده خودرویی فعالیت می‌کنند. به دلیل اهمیت این صنعت در صدد آمده‌ایم که یک بررسی کلی از صنعت خودرویی در بورس را داشته باشیم. تا انتهای این مقاله از کارگزاری اقتصاد بیدار با ما همراه باشید.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

مروری بر تاریخچه صنعت خودرویی در ایران

تاسیس شرکت جیپ در ایران را می‌توان آغازی برای شروع فعالیت صنایع خودرویی در ایران دانست. حدودا سه سال پس از تاسیس این شرکت در ایران، تولید خودرو‌های جیپ و وانت سیمرغ شروعی برای تولید خودرو در ایران بود تا اینکه در اویل دهه ۴۰ شمسی، شرکت ایران خودرو و سپس شرکت‌های زامیاد و سایپا روی کار آمدند تا امروزه به عنوان بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید کننده خودرویی ایران نیز شناخته شوند. شایان ذکر است که بررسی بنیادی صنعت خودرو اهمیت زیادی در بسیاری از صنایع دیگر مانند فولاد، نفتی‌ها و… دارد.

پیشرفت صنعت خودروسازی در ایران زمانی بیشتر خود را نشان داد که تعاملاتی با کشور‌های خارجی انجام گرفت به طوریکه دهه ۵۰ شمسی یک نقطه عطفی در زمینه تولید خودرو در تاریخ خودروسازی ایران به حساب می‌آید. اوج گیری صنعت خودرو در دهه ۵۰ به عنوان یکی از نقاط قوت اقتصاد ایران شناخته شد تا اینکه در دهه ۶۰ با آغاز جنگ تحمیلی این اوج گیری به رکود تبدیل شد و اما مجددا در دهه ۷۰ یک صعود دیگر در تاریخ خودرویی ایران به چشم می‌خورد؛ جاییکه شرکت‌های خودروسازی توانستند تولیدات خود را به چندین برابر افزایش دهند.

بررسی صنعت خودرویی در بورس
بررسی صنعت خودرویی در بورس

قیمت ارز چه تاثیراتی بر صنعت خودرویی دارد؟

اینکه قیمت ارز بر صنعت خودرویی تاثیر گذار است، امری کاملا بدیهی خواهد بود اما این تاثیرگذاری ابعاد مختلفی دارد و بایستی در جهات مختلف بررسی گردد. بسیار مشاهده شده که نوسان قیمت ارز موجب رکود بازار شده است اما چگونه؟ زمانیکه قیمت ارز ثبات نداشته باشد، واردات خودرو متوقف می‌شود چرا که این وارد کنندگان به نوعی در پی افزایش قیمت خودرو خواهند بود؛ بنابراین در بازار مصرف، همچنان تقاضا برای خرید خودرو وجود دارد و اما عرضه‌ای انجام نمی‌شود که این همان دلیل مستحکم برای افزایش قیمت خودرو محسوب می‌شود.

تاثیر قیمت ارز بر صنعت خودرویی در بورس

همانطور که گفتیم با نوسان نرخ ارز، قیمت خودرو افزایش پیدا می‌کند و به دنبال آن طبیعتا قیمت قطعات خودرویی نیز افزایش پیدا می‌کند؛ بنابراین سرمایه گذاران بورسی با این دید که قیمت خودرو در حال افزایش است، به سراغ خرید سهام خودرویی می‌روند تا در صورت افزایش قیمت، با فروش سهام کسب سود کنند. حال توجه داشته باشید که این اتفاق در حالی می‌افتد که همچنان تقاضا بالا و عرضه کم است؛ بنابراین بازار سهام خودرویی دچار نوعی حباب می‌شود که سرمایه گذاران دچار آسیب می‌کند.

نوسانات قیمت حتی بر جنبه واردات خودرو و یا صادرات آن نیز تاثیر می‌گذارد که در نهایت می‌تواند روند افزایش قیمت خودرو را تشدید کند. حال این تاثیرگذاری زمانی خود را بیشتر نشان می‌دهد که برخی از سرمایه گذاران با بی‌دانشی و تنها با تکیه بر برخی از حواشی، دچار تصمیم‌های اشتباه در معاملات بورسی می‌شوند و برخی دیگر در پی بهره گیری از این اشتباهات به سود خود خواهند بود. تحلیل سهام خودرویی و درک درست از تاثیرگذاری این صنایع در بورس نیازمند آموزش‌های جامع بورسی است که اقتصاد بیدار با دوره‌های آموزشی که توسط اساتید مجرب برگزار می‌کند، این آمادگی را برای شما عزیزان فراهم می‌آورد.

بررسی رابطه پیوستن مردم به بورس با صنعت خودرویی

همواره در میان صنایع بورسی، صنعت خودرویی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است و به همین دلیل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری قابل توجهی را نیز در بازار سهام بر عهده دارد. تبلیغات دولت در سال ۱۳۹۸ در زمینه بازار بورسی موجب شد تا سرمایه گذاران زیادی به سمت سرمایه‌گذاری در این بازار روی آورند؛ طبیعتا با این هجوم سرمایه گذاران به بازار، صنایع مهمی همچون صنعت خودرویی با روند صعودی روبرو شد.

هجوم بسیار زیاد مردم به خرید سهام گروه خودرویی موجب شد تا مرداد ۹۹ به عنوان یک رکورد در تاریخ ارزش سهام خودرویی ثبت شود. با وجود اینکه چند ماه پس از این صعود بی‌سابقه، اصلاح بازار موجود کاهش قیمت‌ها شد اما باز هم این روند کاهشی در جایگاهی بالاتر از قیمت سهام در سال‌های گذشته قرار گرفت که نشان از تاثیرمستقیم پیوستن سرمایه گذاران به بازار بورس بر روی صنعت خودرویی دارد.

بررسی صنعت خودرویی در بورس
بررسی صنعت خودرویی در بورس

آشنایی با نماد‌های بورسی گروه صنعت خودرو

شرکت‌هایی که در زمینه تولید خودرو و یا قطعات خودرویی در بورس فعالیت می‌کنند، با اضافه شدن حرف «خ» در ابتدای نام نماد شناخته می‌شوند. لازم به ذکر است که تمامی نماد‌های خودرویی در بورس ایران به یکی از زیر مجموعه‌های وسایل نقلیه موتوری، قطعات یدکی و جانبی وسایل نقلیه موتوری و در نهایت سایر قطعات یدکی و وسایل نقلیه موتوری تعلق می‌گیرند؛ به طور مثال نماد خساپا در زیر گروه وسایل نقلیه موتوری قرار گرفته و همچنین در زمینه تولید انواع خودرو‌های سبک و سنگین و تولید قطعات یدکی آن‌ها فعالیت می‌کند.

خزامیا، خپارس، خبهمن، خموتور، خریخت، خنصیر، خوساز، خمخور، خمهر، خمحرکه، ختراک، خچرخش، ختور، خزر، خفنر، خکمک، خشرق، خکار، خپویش، خرینگ، خلنت، خاهن و خاذین از دیگر نماد‌های صنعت خودرویی در بازار بورس هستند.

ایران خودرو و سایپا، بزرگترین شرکت‌های خودروسازی

جالب است بدانید که در میان تمامی شرکت‌های خودروسازی، دو شرکت ایران خودرو و سایپا به تنهایی توانسته‌اند بیش از ۹۰ درصد از تولیدات خودرو را به خود اختصاص دهند و همین امر موجب شده است تا این دو شرکت به عنوان لیدر برای دیگر شرکت‌های خودروسازی شناخته شوند؛ به این معنا که نوسانات قیمت در سهام این دو شرکت تا حدود زیادی می‌تواند رفتار دیگر شرکت‌های بورسی را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد.

جمع‌ بندی

در میان تعداد بسیار زیاد صنایع بورسی که تعداد آن‌ها به بیش از ۵۰ مورد هم می‌رسد، صنعت خودروسازی به عنوان یکی از صنایع مهم در بورس شناخته شده است. محبوبیت بسیار زیاد این صنعت در میان سرمایه گذاران موجب شده است تا تاثیرپذیری زیادی در مقابل پارامتر‌هایی همچون نوسانات نرخ ارز و یا هجوم زیاد مردم به بورس از خود نشان دهد. نماد‌های گروه خودروسازی در بورس با حرف «خ» در ابتدای نماد نشان می‌شوند و در این میان از شرکت‌های خودروسازی ایران خودرو و سایپا به عنوان بزرگ‌ترین تولید کنندگان خودرویی نام برده می‌شود.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.