دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو و یک پرسش اساسی

نمایشگاه تحول صنعت خودرو
نمایشگاه تحول صنعت خودرو

دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو در حالی از فردا آغاز می شود که به نظر می رسد در خلال برگزاری یا پس از آن متولیان و مسئولان باید به یک پرسش اساسی پاسخ بدهند؛ این نمایشگاه صرفاً نمایش است یا قرار است به یک برنامه لازم الاجرا دست پیدا کنیم.

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو از روز سه شنبه ۲۳ آبان ماه با محوریت و تمرکز بر خودروهای برقی آغاز خواهد شد. براساس آن چه اعلام شده است این نمایشگاه با هدف تبیین دستاوردهای برنامه تحولی صنعت خودرو در دولت سیزدهم و اشاعه فناوری های نوین در صنعت خودروسازی (خودروهای برقی، متصل، خودران و حمل و نقل اشتراکی)، با رویکرد گفتمان سازی کاربرد خودروی برقی در سطح مردم و حاکمیت به عنوان یک ضرورت ملی برای مقابله با چالش های زیست محیطی کشور با مشارکت شرکت های صنایع خودروسازی، دستگاه های اجرایی همکار در پروژه برقی سازی ناوگان حمل ونقل عمومی کلان شهرها، انجمن های علمی، صنفی و تخصصی، شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی و اپراتورهای مخابراتی برگزار می شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

هر چند نفس برگزاری این نمایشگاه را باید به فال نیک گرفت، اما در عین حال، با توجه به سابقه ای که از اولین نمایشگاه و همچنین برخی دیگر از اقدامات شعاری و خبرمحور وجود دارد باید دید که خروجی این نمایشگاه چه خواهد بود؛ آیا واقعاً هدف، دستیابی به یک برنامه همه شمول برای آغاز حرکت جدی، درست و اصولی به سمت تولید خودروهای برقی است؟ یا این که این مسئله نیز بخش دیگری از کارنامه سازی برای وزرا و مسئولان به شمار می آید؟

سال گذشته، محور اولین نمایشگاه، تولید و واردات خودرو بود، اما نتیجه به دست‌آمده نیازی به تحلیل و بررسی و آنالیز ندارد. با گذشت بیش از یک سال از آغاز واردات، اواسط مهرماه اولین عرضه محدود این خودروها آغاز شد. وزارت صمت هنوز نتوانسته است اهداف تولید را محقق کند. هنوز عرضه خودروها با تأکید بر فروش سامانه ای نتوانسته است نیاز بازار را برطرف کند. در این میان، تنها چیزی که از افزایش تولید، کیفیت، رقابت و کاهش قیمت نصیب مردم شده، شعار و شعار و شعار بوده است. بنابراین با توجه به سابقه موجود، تشکیک در اصل ماجرا طبیعی است، چراکه تاکنون هیچ یک از برنامه ها، وعده ها و ادعاهای مطرح شده محقق نشده است.

در این شرایط، کشورها و رقبای منطقه ای با سرعت سرسام آور و در عین مطمئنی در مسیر برقی سازی در حرکت هستند؛ میزان تولید خودروی برقی در چین از مجموع تولید خودرو در یک سال و نیم اخیر ایران بیش تر است، ترکیه تاگ تولید می کند، در عربستان کارخانه لوسید راه اندازی می شود، سران هر دو کشور با ایلان ماسک برای تولید خودروهای برقی مذاکره می کنند. در مقابل، به تازگی، این حرکت در ایران و با آمدن علی آبادی جدی گرفته شده است. با این حال، مشخص نیست که این حرکت ادامه دار خواهد بود یا با رفتن علی آبادی از وزارت صمت و حتا تغییر دولت کنار گذاشته خواهد شد؟ آیا برگزاری این نمایشگاه به دلیل تبحر و آشنایی وزیر صمت با برقی سازی خودروست؟ آیا در این مدت، استانداردهای لازم برای این نوع خودرو تدوین و تهیه شده است؟ آیا برای فراهم کردن زیرساخت مورد نیاز مقدمات فراهم و برنامه ریزی شده است؟ آیا برای فرهنگ سازی و ایجاد زمینه های چرایی استفاده از این نوع خودورها، اقدام شده است؟

به بیان ساده تر، نفس برگزاری نمایشگاه ها نمی تواند چندان اهمیتی داشته باشد. البته از نظر این که بدانیم کجای قصه برقی سازی هستیم، چه داریم و چه می خواهیم مهم تلقی می شود، اما از آن مهم تر خروجی این رویداد است؛ آیا بعد از اتمام این نمایشگاه باز هم همان داستان های همیشگی رخ خواهد داد و بعد از یک دورهمی خودرویی حاضران به رفع خستگی خواهند پرداخت؟ یا این که بلافاصله بعد از اتمام این رویداد و تشریح آن چه هستیم و آن چه می خواهیم، کار با سرعت و براساس برنامه ریزی آغاز خواهد شد؟ آیا خروجی این رویداد یک دستورالعمل لازم الاجرا فراجناحی و فرادولتی خواهد بود؟ آیا هر کس که در رأس کار قرار بگیرد ملزم به اجرای آن خواهد بود؟

این نکته از جایی مهم می شود که هنوز اهداف چشم انداز ۱۴۰۴ محقق نشده است. براساس این سند، تولید خودرو در ایران باید به ۳ میلیون دستگاه برسد. دو میلیون برای بازار داخلی و یک میلیون هم باید صادر شود. ضمن این که در سال مورد نظر، ایران باید از نظر اقتصادی رتبه اول منطقه باشد.

آیا طی مدت زمان باقی مانده می توان این اهداف را محقق کرد؟ در این شرایط باید دید که آیا این رویداد مهم در صنعت خودروسازی، با توجه به موضوع و محتوایی که دارد، می تواند به ایجاد یک عزم ملی برای حرکت جمعی به سمت برقی سازی منجر شود.

۳.۵ امتیاز از ۶ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.