
حالت اسپرت (S) در جعبه دنده خودروهای چینی چه کاری انجام می دهد؟
بسیاری از مالکان خودروهای چینی بر این باورند که حالت اسپرت در پنل تنظیم جعبه دنده اتوماتیک خودروی شان باعث می شود شتاب و قدرت بیش تری را از خودرو دریافت کنند. این یک باور اشتباه است، زیرا بیش تر خودروهای چینی بازار ایران در رده محصولات ارزان بازار جهانی به حساب می آیند و هیچ گاه به صرفه نیست که خودروسازان بخواهند برای این خودروهای ارزان قیمت یا به اصطلاح اقتصادی، هزینه های سرسام آور برنامه نویسی جعبه دنده را ارتقا دهند.


البته باید به این نکته اشاره کرد که تنها خودروهای چینی این ویژگی را ندارند، بلکه بسیاری از محصولات کره ای، ژاپنی و حتا اروپایی که به مرحله تجاری سازی با تیراژ بالا می رسند و قیمت کمی دارند، هیچ گاه در حالت اسپرت، جعبه دنده عملکردی متفاوت را در اختیار راننده نمی گذارند. اما با توجه به تعصب بیش از حد بسیاری از مالکان خودروهای چینی، امروز می بینیم که گاهی از حالت S نوشته روی پنل جعبه دنده، خیال بافی های عجیب و غریبی انجام می دهند. البته مقصر اصلی این باورهای اشتباه، برخی عرضه کنندگان خودروهای چینی هستند که هیچ گاه مشتری را به درستی توجیه نمی کنند و از سویی مالک خودرو هم به دنبال دلایل علمی صحبت های فروشنده خودرو نیست. اصلی ترین باور اشتباه که در میان مالکان خودروهای اتوماتیک، به خصوص چینی سواران دیده می شود، این است که حالت S را به تمامی متفاوت از حالت D می دانند و می گویند خودروی شان تا ۳ ثانیه شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر را بهتر ثبت می کند! هرگاه این جمله را شنیدید، بدانید که راوی این ماجرا، زیاد به داستان های علمی و تخیلی علاقه دارد! زیرا امروز خودروهای اسپرت و سوپر اسپرت طراحی شده که شتاب کم تر از ۵ ثانیه را دارند، با قرار دادن شان در حالت های مختلف رانندگی، می توانند حداکثر ۰٫۲ ثانیه اختلاف با حالت های دیگر داشته باشند. خودروهایی که بهایی فراتر از ۵۰ هزار دلار دارند و با توجه به قرار دادن شان در حالت های مختلف رانندگی می توان دستورهای جدیدی به جعبه دنده شان داد و از سویی نحوه انتقال گشتاور و تقسیم آن، تغییر پسا، میزان بوست توربو و پاشش سوخت را تغییر داد.
اکنون با دانستن این نکته، متوجه می شوید که حتا بسیاری از خودروهای فراتر از یک میلیارد تومان هم در بازار ایران، نمی توانند در حالت اسپرت، دستورهای جدیدی را برای عمل گر موتور و جعبه دنده در نظر بگیرند. پس منطقی نیست که یک خودروی چینی، بتواند با قرار گرفتن در حالت اسپرت، حتا به صدمی از تغییرهای خودروهای سوپر اسپرت برسد. حال شاید این سوال پیش آید که چرا با این توضیح ها، بسیاری از خودروها به خصوص محصولات چینی در پنل
جعبه دنده شان به حالت اسپرت مجهز هستند؟
به احتمال زیاد این نکته را می دانید که تعویض دنده در خودروهای اتوماتیک یا تغییر ضریب خروجی به چرخ با فشار پدال گاز تنظیم می شود. یعنی وقتی در خودروهای AT و DCT تخت گاز می کنید، خودرو معکوس می کشد و در خودروهای CVT هم ضریب خروجی به چرخ ها سنگین تر می شود. پس می توان نتیجه گرفت تنها میزان فشار پدال گاز می تواند تغییرهای مورد نیاز راننده را در جعبه دنده خودرو اعمال کند. برای همین است که بیش تر خودروسازان تجاری، به جای برنامه نویسی های پیچیده در خودروهای شان تمرکز خود را بیش تر برای عامل تغییرات مورد نظر راننده در تغییر ضریب فشار پدال گاز می گذارند.
برخی خودروهای روز دنیا این قابلیت را دارند که رفتار راننده را تشخیص دهند و اگر متوجه شوند او چندان تمایل به پرگاز راندن خودرو ندارد، به صورت هوشمند حالت اکونومی را فعال می کنند. این حالت باعث می شود دریچه گاز خودرو کم تر از فشار اصلی بر پدال باز و بسته شود. به عبارت ساده اگر راننده ۵۰ درصد به پدال گاز فشار می آورد، در حالت اکونومی به دلیل ضریب موجود، این فشار حدود ۳۰ درصد به دریچه گاز اعلام می شود. به همین دلیل خودرو نیاز به تعویض دنده احساس نمی کند و با دور موتور پایین تر به حرکت خود ادامه می دهد. این قابلیت بیش تر در خودروهای ژاپنی و اروپایی وجود دارد، اما در خودروهای چینی شما می توانید حالت اسپرت و اکونومی ( اقتصادی ) را خودتان انتخاب کنید. با فشردن دکمه اکونومی دستوری به جعبه دنده داده نمی شود که مدام دنده ها را سبک کند. بلکه به دلیل ورود اطلاعات فشار پدال با عددی کم تر، همیشه با دنده سبک حرکت می کند.
حال وقتی یک خودروی چینی با جعبه دنده AT و یا DCT را در حالت اسپرت قرار می دهید، هیچ دستوری به سیستم انتقال قدرت داده نمی شود که مدام معکوس بکشد، بلکه در بهترین حالت، عکس العمل پدال گاز ۵۱% بیش تر محاسبه می شود. یعنی اگر شما پدال را در یک مسیر مستقیم ۵۰ درصد فشار می دهید و خودرو همچنان با دنده ۴ به راه خود ادامه می دهد، وقتی در حالت S قرار می گیرد، فشار ۵۰ درصدی شما حدود ۷۵ درصد در خودرو لحاظ می شود و خودرو مجبور به معکوس کشیدن است. اگر هم در حالت D باشید و همان ۷۵ درصد فشار را به پدال گاز وارد آورید، دوباره خودرو معکوس می کشد. بنابراین این باور که برخی از مالکان خودروهای چینی فکر می کنند، با قرار دادن خودرو در حالت اسپرت، سرعت تعویض دنده ها بیش تر می شود و دور موتور به دلیل پاشش سوخت بیش تر، به حد بالاتری می رود اشتباه است. در خودروهای CVT همچون چری آریزو ۵ و تیگو ۵ نیز همین طور است. وقتی خودرو در حالت اسپرت قرار می گیرد، تنها ضریب خروجی جعبه دنده به دلیل افزایش ضریب فشار گاز سنگین تر می شود. در اصل می توان گفت با قرار دادن حالت جعبه دنده در S، تنها خودرو را با دنده های سنگین تر حرکت می دهیم. پس در عمل هیچ تغییری در شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، سرعت نهایی و… ایجاد نمی شود. تنها مسأله ای که رخ می دهد، افزایش مصرف سوخت به دلیل باز بودن بیش تر دریچه گاز است. تنها تأثیری که حالت اسپرت در خودروهای چینی می گذارد، بهبود چند درصدی شتاب ثانویه است، زیرا همیشه خودرو در حالت سنگین تری نسبت به وضعیت عادی و اکونومی قرار دارد و برای همین گشتاور خروجی بالاتر از حالت های دیگر است. بسیاری این نکته را به منزله برتری خاص خودروی خود می دانند، در صورتی که می توان با دانستن ویژگی های خودروی خود، در رانندگی عادی (D) و حالت تیپ ترونیک، قدرت حرکتی همچون وضعیت S داشت.
برای خودروهایی با حجم موتور پایین، رانندگی در حالت S آن هم در جاده های کوهستانی راحت تر است، زیرا باعث می شود حساسیت پدال گاز فراتر از وضعیت D باشد و خودرو با دنده سنگین تری حرکت کند. از امروز اگر در کلوپ های خودرویی، به خصوص میان هواداران خودروهای چینی دیدید که وجود حالت اسپرت را برتری بی نظیر خودروی خود می دانند و می گویند که تنها با تغییر حالت خودرو از D به S، چند ثانیه شتاب شان بهبود پیدا می کند و خودروی شان ناگهان سریع می شود، سعی کنید با منطق علمی پاسخ قانع کننده ای به آن ها بدهید و این توهم اشتباه را به مرور از میان مالکان خودروهای مختلف بزدایید.
پایگاه خبری اسب بخار
در جمله زیر کدام عبارت اشتباه تایپ شده است؟
“محصولات کره ای، ژاپنی و حتا اروپایی که به مرحله تجاری سازی ”
باتشکر
قبل از اشتباه خطاب کردن « حتا » میتونید به رسم الخطهای جدید و مستند در فرهنگ و ادب فارسی مراجعه کنید. این طوری خیلی بهتره.
درود. صحبت های نگارنده با در نظر گرفتن قیمت خودروهای چینی به نظر منطقی میاد و صحبت های ایشون رو در مورد اینکه حالت s روی میزان ضریب خروجی پدال گاز تاثیر میذاره رو قبول دارم و تجربه کردم. اما در عمل، رانندگی در حالت اسپرت در خودروهای چینی حتی برای جک j4 قدرت بیشتری نسبت به حالت اتوماتیک به گیربکس وارد میکنه. اگر شما این خودرو رو در یک شیب زیاد در دو حالت اتوماتیک و اسپرت برای شروع حرکت امتحان کنید کاملا می فهمین که تئوری شما ناقصه. به شخصه امتحان کردم در روستایی پشت سد کارون چهار خودروی جک j4 نمی تونست از یک چاله در بیاد با اینکه پدال گاز رو در حالت اتوماتیک تا انتها میگرفتم اما وقتی روی حالت اسپرت گذاشت به راحتی در اومد. این کار رو نه تنها در یک مورد که در چندین مورد امتحان کردم.
حالا این بحثا ب کنار ولی سازنده خودرو ها اومدن ی حرکتی زدن برای پیشرفته نشون دادن خودرو توان کل خودرو فرض کن ۱۲۰ اسبه میان تو حالتd این توانو کم میکنن توسط بسته تر بودن دریچه گاز و تو حالت اسپرت کل توانو استفاده میکنن یعنی عملا از حالت معکوس استفاده میکنن تو حالت عادی همچیز محدود میشه و حالت اسپرت از نهایت توان ماشین استفاده میشه مشخصه شما نمیتونی از ی ماشین۱۲۰ اسبی توان بیشتری بکشی بیرون واس گول زدن مشتری یکم کمش میکنی اون یکمو اضافه میکنی ب حالت s و یچیز سادس ماشین تو تغییر این حالت ها فقط دور موتورش تغییر میکنه حالت d دورموتور بین ۱,۵ تا ۲ تعویض دنده انجام میشه و حالت s بالای ۳ و حتی یجور تلقینم ایجاد میشه تو ذهن راننده وقتی میزاره حالت اسپرت فک میکنه تو جنگنده اف ۱۶ نشسته پارو تا ته میزاره رو گاز و حالت d خیلی انتظاری نداره و تو مغزش نشسته ک ضعیفه خیلی تمایل ب گاز دادن نداره
مردم بیکار هستن این مطالب رو میخونن و نویسنده ازهمه بیکار تر که این همه کش داده داستان رو… خوب اصلان کار مود اس یا مود برفی تو خودرو های اقتصادی داخل ایران و هرجای دنیا مشخص هست
۱. حساسیت دریچه گاز
۲. دورموتور بالا تر در همان ضریب دنده(که البته درصدش رو خودرو ساز نسبت به موتور و شرایت و استاندارد الایندگی تأین میکند)
۳.ضرایب دنده( که این مورد فقط تو گیربکس های نسل جدید cvt وارد ایران شده )
سلام
در مجموع تعویض دنده در دورهای بالاتر اولین نتیجه استفاده از حالت S در جعبه دنده هست – و بدون برنامه ریزی در کامپیوتر خودرو محقق نمیشه – چینی و اروپایی هم نداره همه مثل هم هستند از ۲۰۶ و ۲۰۷ اتومات گرفته تا ام وی ام و غیره .
قرار نیست ماشینهای موجود در ایران با لامبورگینی و بوگاتی مقایسه بشن …
من بسترن B30 که داشتم تنها تفاوتی که بین D و S بود این بود که در D گیربکس ۶ سرعته هست و در حالت S گیربکس از ۶ سرعته به ۵ سرعته تبدیل میشه که خودرو با دور بالاتر دنده عوض میکنه و به نظر میاد که ماشین سریع تر از حالت D معمولیه ولی در واقعه اگه همون D هم با همون دور بالا عوض بشه نتیجه یکسان خواهد بود
فکر کنم مخاطب این مطلب مالکان اچ سی کراس هست که شدیدا در این رابطه متعصب هستند و دچار تعصب😀😀😀
ایا خودرو در حالت اس (یا همون اسپرت ) ، در دور موتور بالاتر دنده را تعویض نمیکند؟
آفرین. مود S موجود در چانگان هم که وجود داره حالت روان تری رو به ماشین میده. اون حالت سریع بودن رو میتونی متوجه بشی . البته بازم همانطور که گفتین به نحوه گاز دادن هم بر میگرده ولی در این حالت ماشین نفسش باز تر از حالت D هست !
آنکه نداند که نداند که نداند خودروی چینی اسپرت سوار است….
درود بر شما از آگاهی بخشی شما صمیمانه سپاسگزارم
آقا من فکرکنم الان به خیلی ها بدجور بر میخوره با این مقاله
سلام
در مورد گیربکس اتوماتیک پژو ۲۰۶ عملکرد چگونه است؟ مشابه چینی ها یا متفاوت؟
کاملا مخالفم با نظر شما که میگید پدال گاز و دریچه گاز رو حساس میکنه اولا که همه ى ماشین ها پدال گاز و دریچه گاز دارن و اگر پدال گاز رو فشار ندى که ماشین اصلا حرکت نمیکنه دوما یه جاى متن که نوشتید خودرو در دنده ۴ مانده تعویض دنده صورت نمیگیره کل متن رو با این یه جمله نقض کردى از این متن تصمیم گرفتم که قشنگ رو گیربکس تاثیر داره حالت s
نظر من و شما یا هر کس دیگه که مهم نیست! چرا باید در موردش نظر بدید! بحث کاملا فنی که قاعدتا برنامه نویس های مختلف و تعمیرکارهای تخصصی این سیستم ها میتونن چنین محتوایی رو رد یا تایید کنن
دقیقا این جریان اسپرت در اکثر چینی سوار ها است. و همینطور حالت economy. در رنو داستر، ساندرو ، و مگان که بیس گیربکسشان یکی هست در مدل اتوماتیک حالت economy و sport همه در هوشمندی گیربکس قرار داره و بی دلیل براش دگمه نزاشتن که همین چند تا دگمه اضافی آمار فروش چینی ها رو بیشتر کرده. بگذریم.
من داستر دارم و متوجه شدم پس از یک رانندگی پرشتاب رفتار ماشین کاملا متفاوت میشه. شما با رها کردن گاز دیگه دنده بالا دادن ماشین رو نمیبینی و ماشین تو دور بالا کلا و اگر پا رو تا ته بچسبانید دنده رو روی ۶۵۰۰ عوض میکنه.
در مقابل در رانندگی شهر که گاز نمیدین ماشین تو دور ۲۵۰۰ تعویض دنده داره و میبینم که حالت economy و sport در پدال گاز خلاصه میشه.
اینکه میگید هیچ دستوری به گیربکس داده نمیشه و فقط عکس العمل پدال گاز بیشتر میشه رو نمیدونم ولی خب برای کامپیوتر گیربکس که جدا هم هست قاعدتا تعریف شده که تو مود sچطور باید رفتار کنه
تو جک s5که DCT هست تغییر رفتار گیربکس تو مودهای مختلف کاملا محسوسه حالت درایو برای یه رانندگی آروم و شهری برنامه ریزی شده که دور موتور رو پایین نگه میداره و با مکث معکوس میکشه ولی حالت اسپرت سبک کردن دیرتر معکوس کشیدن زودتر و شتابگیری خیلی بیشتر میشه
سروش جان من چندهزار کیلومتر تو شهر و جاده با داستر و مگان رانندگی کردم که ماشین محل کارم بود. نمیدونم چطور اون گیربکس چهار دنده کم هوش ۳۰ سال پیش منسوخ رو حتی با ماشینهای چینی مقایسه میکنی، باید پات رو تا انتها میکوبیدی رو پدال گاز تا بالاخره با تاخیر یه معکوس با ضربه و صدای شدید موتور تحویلت بده… بعضی مواقع اونقدر دیر معکوس میداد که کلا از سبقت گرفتن منصرف میشدم..
همین چینیها تو اون رنج گیربکس ۶ دنده میذارن حداقل.
سلام آقای دلاور من جک اس ۵ دارم و تا حالا تجربه ماشینی که مود اسپرت داشته باشه نداشتم. سوالم اینه در دورهای بالا زمان سبقت گرفتن یا در سربالایی اگه ماشین کم بیاره تغییر وضعیت دنده از D به S مجازه یا باعث صدمه به گیربکس میشه؟ ممنون میشم اگه جواب بدید
والا من تیگو هفت دارم وقتی تو مود اسپرت میزاری رفتار ماشین به کلی متفاوت میشه از حرکت و رانندگی در مود اکونومی در تعویض دنده در دور موتور در معکوس کشیدن ها و… ، اما اگه دلاور میگه تاثیری نداره لابد نداره چون دلاور بهتر میدونه
با سپاس از مطالب علمی و مفید شما
سلام. خیلی طولانی توضیح دادید ولی عالی بود. واقعا باید خنگ باشی فکر کنی یه دکمه میزنی موتور سریعتر و قوی تر میشه
من جک s5تازه گرفتم شاید یکی دوهزار کیلومتر بیشتر باهاش رانندگی نکردم ولی واقعیت اینه که تو حالت sواقعا کشش خودرو خیلی بهتر میشه تاحدی که وقتی میزاریش دوباره رو حالتdاحساس میکنی دستی یه مقدار کشیدی
نمیدونم صفر تاصد تغییر میکنه یا نه ولی واقعا توی سرعت گرفتن ماشین تاثیر زیادی داره
یه سوال دارم ماشین وقتی درحال حرکته تغییر دنده از dبهs و بلعکس فشار به گیربکس یا موتور میاره؟
من جک s5تازه گرفتم شاید یکی دوهزار کیلومتر بیشتر باهاش رانندگی نکردم ولی واقعیت اینه که تو حالت sواقعا کشش خودرو خیلی بهتر میشه تاحدی که وقتی میزاریش دوباره رو حالتdاحساس میکنی دستی یه مقدار کشیدی
نمیدونم صفر تاصد تغییر میکنه یا نه ولی واقعا توی سرعت گرفتن ماشین تاثیر زیادی داره
یه سوال دارم لطفا کسی میدونه جواب بده
ماشین وقتی درحال حرکته تغییر دنده از dبهs و بلعکس فشار به گیربکس یا موتور میاره؟
من که ماشین دنده ای هم داشتم رو دور موتور بالا دنده عوض میکردم. کلا پرشتاب رانندگی میکنم. البته سلیقه ای هستش و بدونید بلایی که دنده مرده سر ماشین میاره هیچ چیز دیگه ای نمیاره!
خوب هست وقتی مطلب علمی یا فنی مینویسیم از کلمات بهتری استفاده کنیم.
اینکه برای خودرو ارزان و اقتصادی صرف نمیکنه برنامه نویسی گیربکس منطقی به نظر نمیاد. مگر برنامه گیربکس چند خط هست و اضافه کردن یکحالت جدید چقدر هزینه داره؟ به نظرم با توجه به تیتراژ بالای خودروهای چینی، هر چقدر هم هزینه برنامه نویسی باشه برای هر خودرو یه دلار هم نمیشه…لذا این دلیل رو منطقی نمیدونم.