5 نکته مهم درباره روغن موتور و نحوه نگهداری از آن

روغن موتور
روغن موتور

از گذشته به رانندگان توصیه می‌ شد که پیش از استارت پیشرانه ‌ی خودرو ، آب و روغن آن‌ را بررسی کنند . حرکت خودرو به سه ماده‌ ی بسیار مهم که ما مسئول تأمین آن ‌ها هستیم ، وابستگی دارد . در این متن به بررسی ۵ نکته در مورد روغن موتور می پردازیم.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8 مدیران 777 مدیران 777

این مواد ، سوخت ، آب و روغن موتور هستند . از دیدگاه تئوری ، بنزین یا گازوئیل طی احتراق با هوا ، تأمین‌ کننده ‌ی انرژی لازم برای حرکت خودرو است و آب ، قطعات درگیر را خنک می ‌کند . در این میان ، روغن یا هر روان‌ کننده‌ ی دیگر ، حرکت قطعات این سیستم را ممکن می‌ کند.

به گزارش پایگاه خبری «اسب بخار» به نقل از مگ کارز: همه‌ ی ما می‌ دانیم که روغن موتور هم مثل سوخت ، باید در پیشرانه ‌ی خودرو ریخته و به طور مداوم بازرسی شود ؛ اما زمان تعویض ، نوع روغن و مقدار آن اهمیت زیادی دارد . استفاده از خودروهای مدرن با سیستم‌ های پیشرفته ، هنوز نتوانسته است جای یک راننده‌ ی آشنا به اصول فنی در بحث روغن موتور را بگیرد . پس رانندگان جوان نیز باید اطلاعات خود را در زمینه ‌ی شناخت این ماده ‌ی مهم افزایش دهند .

تصور یک موتور بدون سیستم روان‌ کننده غیر ممکن به نظر می‌ رسد . حتی در موتور های کوچک هم از گریس یا انواع روغن برای کاهش اصطکاک قطعات استفاده می‌ شود . قطعات مکانیکی به این ماده نیازمندند تا به هنگام حرکت و سایش با یکدیگر ، دچار فرسایش نشوند و حرارت ناشی از اصطکاک ، کاهش یابد . علاوه بر این ، ذرات معلق و رسوبات محیط نیز می ‌تواند جذب روان‌ کننده‌ ها شود و از آسیب به سیستم‌ های مختلف خودرو ، جلوگیری کند . با این اوصاف مسلما ساختمان شیمیایی انواع روغن‌ موتور ، با توجه به وظایف مهمی که در یک خودرو ایفا می ‌کند ، پیچیده و دانش ‌بنیان است و ساخت آن به سادگی ممکن نیست ؛ اما شناخت روغن خودرو و استفاده‌ ی صحیح از آن با رعایت چند نکته‌ ی ساده امکان ‌پذیر خواهد بود .

آیا رانندگی با خودرویی که روغن موتور اضافی در پیشرانه آن ریخته شده خطرناک است ؟

ریختن روغن اضافی می‌تواند موجب خسارات زیادی به پیشرانه خودرویتان شود . اگر شما فقط 2 میلی ‌متر بالاتر از شاخص نرمال ، روغن ریخته ‌اید ، جای نگرانی چندانی وجود ندارد اما اگر این عدد به یک سانتی ‌متر برسد این مورد می ‌تواند موجب وارد شدن خسارت شدیدی به پیشرانه خودرویتان شود .

مخزن یا کارتر روغن در خودرو به نحوی طراحی شده است تا در زمانی که سیال روغن بر اثر حرارت منبسط شد و توسعه یافت ، آن مقدار روغن اضافی را بتواند در خود جای دهد . اضافه ریزی نیم کوارت روغن ( حدود 470 سی‌ سی ) موجب صدمه دیدن پیشرانه خودرویتان نخواهد شد . با این وجود ، هر میزان که از این رقم فراتر رود می‌ تواند اثرات زیان ‌باری برای پیشرانه خودرویتان داشته باشد .

زمانی که روغن اضافی زیادی را به درون پیشرانه می ‌ریزید ، روغن اضافی به سمت میل ‌لنگ حرکت می ‌کند . از آنجایی که میل ‌لنگ با سرعت بالایی در حال گردش است ، روغن موتور با هوا مخلوط شده و هوا گرفته و به اصطلاح کف ‌آلود می‌ شود . این ترکیب کف ‌آلود از روغن ، درست مثل یک روان ‌کننده بد عمل می‌ کند . در نتیجه ، روغن به نحو موثری پمپاژ نمی ‌شود . پس از مدتی ، پیشرانه از روانکاری مناسب محروم شده و به واسطه ضعف پمپ روغن حتی ممکن است قفل کند .

تعویض منظم روغن بخشی از تعمیرات در یک خودرو است و این کار معمولاً باید پس از هر شش ماه و یا 5000 مایل ( ۸۰۰۰ کیلومتر ) انجام شود . تعویض روغن عملی ساده است و حتی در منزل هم در صورت وجود ابزار مناسب می ‌توان آن را انجام داد . با این وجود ، یک اشتباه کوچک در این رابطه می ‌تواند برای پیشرانه خودروی شما مرگبار باشد میلیون‌ ها تومان هزینه روی دست شما باقی بگذارد .

میزان روغن موتور مصرفی در خودرو

اغلب پیشرانه‌ ها به 5 تا 8 کوارت ( حدود 4.7 الی 7.5 لیتر ) روغن نیاز دارند . اما این بستگی به سایز پیشرانه خودرویتان دارد . برای مثال ، پیشرانه‌ های 4 سیلندر اغلب به 5 کوارت ( حدود 4.7 لیتر ) و پیشرانه ‌های بزرگتر 6 سیلندر ممکن است حدود 6 کوارت (۵.۶  لیتر ) روغن نیاز داشته باشند . البته میزان دقیق روغن مصرفی در دفترچه راهنمای هر خودرو درج شده است و شما دقیقاً باید طبق همان مقدار روغن در پیشرانه خودرو جای دهید .

روغن موتور
روغن موتور

نشانه ‌های وجود روغن اضافی در پیشرانه خودرو

برخی مواقع شما اطلاعی از این بابت که خودتان یا مکانیک تعمیرگاه چه میزان از روغن موتور در پیشرانه ریخته است ندارید . اما چنانچه یکی از نشانه‌ های زیر را در خودرویتان مشاهده نمودید می‌ تواند ناشی از اضافه روغن باشد .

۱- نشتی روغن

۲- بوی سوختگی از روغن

۳- علائمی از دود در محوطه پیشرانه

۴- علائمی از دود در محوطه اگزوز

۵- پیشرانه سر و صدای زیادی ایجاد می ‌کند

چنانچه متوجه هر یک از نشانه ‌های فوق شدید ، این احتمال وجود دارد که روغن اضافه زیادی در مخزن روغن موتور خودرویتان ریخته شده است . برای اطمینان بیشتر ، در یک مکان ایمن خودرو را متوقف نموده و پیشرانه آن را خاموش کنید . کاپوت را بالا زده و میله شاخص روغن موتور را بیرون کشیده و لکه روغن روی آن را چک کنید . اگر این لکه در جایی بالاتر از نقطه نرمال شاخص جای داشت این به معنای وجود اضافه روغن در پیشرانه است .

اشتباه رایج درمورد روغن موتور خودرو

۱ – معمولا خودروسازان خارجی برند و نوع خاصی از روغن را برای موتور توصیه می کنند ، مثل اِلف ، شِل ، اسو ، لیکومولی و غیره که اغلب برچسب آرم شرکت طرف قرارداد با خودروساز نیز در گوشه شیشه عقب نصب می شود . مردم می گویند اگر هم نخواستی دقیقا همان روغن موتور را بریزی، بهتر است روغنی از همان برند را با خواص بهتر انتخاب کنید . واقعیت این است که روغن با کیفیت و خواص همان روغن توصیه شده می توانید یک از هر برند معتبری را انتخاب کنید و داخل موتور بریزید . الزامی به استفاده از برندهای خارجی توصیه شده توسط خودروساز وجود ندارد .

۲  – آیا می توان دو روغن موتور را با هم مخلوط و استفاده کرد ؟ اگر قصد چنین کاری دارید ، حتما باید به ویژگی های اعلام شده برای روغن که توسط خودروساز توصیه می شود توجه کنید . مواردی مثل افزودنی ها و نیز گرانروی روغن توصیه شده ، باید حتما مورد توجه قرار گیرد . در صورتی که خواص دو روغن ترکیبی کاملا مشابه باشد ، این کار مانعی ندارد ؛ در غیر این صورت ، موتور آسیب می بیند .

۳ – می گویند بعد از دوره گارانتی نیازی به رعایت توصیه های خودروساز در مورد روغن و استفاده از روغن با کیفیت بالا وجود ندارد . این امر واقعیت ندارد ؛ عمر ماشین شما دو تا سه برابر عمر دوره گارانتی است . پیشرانه خودرو همواره نیازمند روغن باکیفیت و استاندارد و ترجیحا توصیه شده توسط خودروساز است . این حرف ها را نشنیده بگیرید و به کار خودتان ادامه دهید .

۴ – می گویند ، استفاده از روغن باکیفیت در موتور خودرویی که چندسالی از عمرش گذشته ، سبب چکه کردن و نشت روغن می شود . این حرف ها را باور نکنید و از روغن باکیفیت استفاده کنید . اگر بعد از مدتی استفاده از روغن معمولی با تعویض روغن به سمت استفاده از روغن با کیفیت بالاتر ، نشت روغن دیدید ، هیچ ارتباطی با کیفیت روغن ندارد بلکه مربوط به خرابی برخی قطعات است ؛ آنها را تعویض کنید .

۵ – می گویند ، اگر از برند توصیه شده توسط خودروساز استفاده نکنید ، گارانتی خودرو باطل می شود . این مساله صحت ندارد ؛ خودروسازان فقط از مالکان می خواهند از روغن با استاندارد و مشخصات خاصی استفاده کنند نه برند خاصی . برند ها توسط خودروساز فقط توصیه می شوند و نه بیش تر . اصلا ممکن است آن برند در دوره گارانتی خودروی شما دیگر وجود خارجی نداشته باشد . در عین حال حواستان باشد ، اگر از برند دیگری استفاده کردید حتما استاندارد و مشخصات روغن توصیه شده توسط خودروساز را داشته باشد وگرنه گارانتی بی گارانتی .

می گویند روغن سنتتیک فقط مال این ماشین جدیدهاست . اصلا اینطور نیست . شاید بعضی ها فکر می کنند خیلی دهان پرکن است ؛ حتی اگر خودروی کلمه سنتتیک با خواص و قدیمی دارید ، برای استفاده از روغن سنتتیک استاندارد توصیه شده توسط خودروساز تردید نکنید ، اما این نکته را نیز در نظر داشته باشید که روغن های جدید به خاطر خاصیت پاک‌ کنندگی بالای موتور ، ممکن است برخی از منافذ پیشرانه کنند و به همین خاطر احتمال بروز خودروتان را بشویند و پاک نشت از موتور وجود خواهد داشت . در این صورت به جای اکتفا به آلودگی ها و جرم هایی که جلوی نشت را می گرفتند ، باید برای رفع آن اقدام اساسی بکنید .

۷ – می گویند ، اگر روغن موتور سیاه شد باید تعویض شود . حقیقت این است که سیاهی روغن به دلیل گرفتن دوده و آلودگی اجزای موتور به خودش است . این امر اصال به معنای از بین رفتن خواص روغن موتور نیست . چه بسا اگر رنگ روغنی بعد از عمر طوالنی هنوز روشن مانده ، به  معنای مناسب نبودن آن است .

۸ – می گویند ، اگر قدری روغن بیشتر از میزان استاندارد در داخل موتور بریزی ، بهتر کار می کند . این حقیقت ندارد و چه بسا باعث نشت روغن و دردسرهای بعدی شود . ممکن است روغن از سرسیلندر نشت کند و یا وارد قسمت هایی شود که نباید بشود . روغن موتور باید دقیقا مطابق اندازه استاندارد استفاده شود .

روغن موتور
روغن موتور

۹ – می گویند اگر مشکلی وجود ندارد، پس نیاز به استفاده از روغن موتور بهتر و باکیفیت هم نیست . خب ، حالا چه نتیجه ای از این روغن کم کیفیت و توصیه غلط می گیریم ؟ این که برویم از یک بگوییم چون دندان درد نداری ، لازم نیست پیش دندان پزشک ارزان تر استفاده کنیم ؟ هرگز این کار را نکنید . مثل این است که بروی . استفاده از روغن کم کیفیت ، به تدریج باعث آسیب دیدن موتور می شود . اگر بگذارید زمان بگذرد ، متوجه می شوید که چه خسارت هایی به موتور وارد شده است ، ضمن این که در همین مدت ، عملکرد پیشرانه تحت تاثیر قرار می گیرد . حداکثر حفاظت از موتور فقط با استفاده از روغن باکیفیت و استاندارد که مشخصات فنی آن توسط خودروساز توصیه شده حاصل می شود .

۱۰ – می گویند ، همه روغن ها مثل هم هستند . مگر روغن کارش چیست ؟ روان کاری است دیگر خیر . این صحیح نیست . بعضی افزودنی ها به روغن موتور ، عملکرد بهتر موتور را سبب می شوند . مقاومت در برابر گرما در بعضی انواع روغن ها بسیار بالاست و برای سوپرکار ها حتما باید از روغن هایی با خواص منحصربه فرد استفاده شود . توصیه خودروساز برای استفاده از نوع خاصی از روغن موتور را حتما جدی بگیرید ؛ مثال در خودروهای جدید نمی توان از روغن های قدیمی ( معدنی ) استفاده کرد .

۱۱ – می گویند روغنی بخر که برچسب صرفه جویی در مصرف Energy یا انرژی داشته باشد . در حقیقت، واژه Conserving  کاهنده مصرف انرژی توسط موسسه نفت آمریکا (API ) ساخته روغن در مقایسه با روغن مرجع یا شده تا نشان دهد که یک معنای شاخص مقایسه ، چقدر عملکرد بهتری دارد . این واژه یک خاص دارد و به معنای کامل بودن روغن و مناسب بودن آن برای هر خودرویی نیست .

۱۲ – می گویند موتور کوچک‌تر داغ تر است ؛ پس روغن موتور خاص می خواهد . لزوما این طور نیست . به این حرف ها توجه نکنید ، بلکه توصیه ها و راهنمایی های خودروساز از هر چیزی مهم تر است . البته شرایط آب و هوایی ، دمای محیط ، تجهیزات اضافی و وزن خودرو می توانند روی عملکرد آن تاثیر بگذارند ، پس باید در نظر گرفته شوند .

۱۳ – می گویند بهترین روغن برای موتورهای کم حجم آن است ۱۰ باشد  ؛ پس همان را مصرف کنید . ۲۰ یا W40 که W50 واقعیت این است که این درجه روغن برای مناطق سردسیر یا ۵ مناسب نیست و در دماهای بسیار پایین باید از روغن موتور W30 استفاده شود . باز هم در این مورد لازم است توصیه های ۵ W40 سازنده خودرو را در نظر بگیریم .

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.