سیستم SOS یا تماس اورژانسی (eCall)
یکی از مهم ترین اقدامات پس از وقوع سوانح رانندگی، حضور به موقع نیروهای امدادی است. زمانِ بین اتفاق و حضور نیروهای امدادی بسیار مهم است و هر چه این زمان کم تر باشد احتمال وارد آمدن ضررهای جانی و جسمی نیز بسیار کم تر می شود و جان بسیاری از افرادی که در سانحه صدمه دیده اند در امان می ماند.
در برخی از خودروهای روز دنیا از تکنولوژی ای استفاده شده است که به محض بروز حادثه با مرکزهای امدادی ارتباط برقرار می کند و برخی از اطلاعات خودرو را در اختیار آن ها قرار می دهد تا نیروهای امدادی با توجه به شدت حادثه میزان سرعت عمل خود را تنظیم کنند.
برخی از این سیستم ها پس از وقوع حادثه به طور اتوماتیک اطلاعاتی مانند موقعیت مکانی خودرو (از طریق ماهواره)، وضعیت ایربگ ها (عمل شده و عمل نشده)، تغییر وضعیت راننده و کمک راننده (این اطلاعات توسط سنسور موقعیت صندلی دریافت می شود) و… را در اختیار نزدیک ترین مرکز امدادی قرار می دهند.
اما سیستم هایی هستند که امکان برقراری تماس از داخل خودرو را در اختیار افراد قرار می دهند تا افراد صدمه دیده ای که در خودرو گرفتار شده اند بتوانند با مراکز امدادی صحبت کنند و از توصیه های آنان بهره مند شوند. فعال سازی این سیستم ها توسط یک سیم کارت صورت می گیرد تا از طریق آن بتوانند ارتباط برقرار کنند.
به کارگیری این سیستم در خودروهایی که در ایران پلاک می شوند می تواند بسیار مؤثر باشد، زیرا تصادف های جاده ای در ایران آمار بسیار بالایی دارد و با توجه به تعداد فوتی ها اگر از این سیستم کمکی استفاده شود، می توان جان بسیاری از افراد را نجات داد.
آمار و ارقام نشان می دهد که به کارگیری این سیستم در خودروها واکنش نیروهای امدادی را در معابر شهری حدود ۴۰% و در معابر بین شهری حدود ۵۰% افزایش می دهد و این یعنی نجات جان بسیاری از افراد صدمه دیده.
محمد جبارزاده شیاده
پایگاه خبری اسب بخار
سیستم تماس اضطراری (E-call) به صورت سطح حداقلی از سال ۲۰۱۸ در اتحادیه اروپا اجباری شده است و با توجه به تاثیرات خوب این سیستم جهت نجات سرنشینان خودرو در خودروهای روز در کشورهای دنیا قابل دسترس می باشد.این سرویس یکی از سرویس های پایه ای در تکنولوژی خودروهای متصل(Connected Car ) می باشد.