واردات خودرو برگ برنده پاستورنشین جدید؟

واردات خودرو در آینده
واردات خودرو در آینده

با توجه به شرایط نه چندان مطلوب اقتصادی کشور شاید از منظر برخی افراد پرداختن به موضوعاتی مانند بازار خودرو، قیمت ها و واردات خودرو چندان اهمیتی نداشته باشد، اما از منظر دیگر شاید بتوان واردات خودرو را برگ برنده پاستورنشین جدید دانست.

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بازار خودرو پیرو تصمیم های داخلی و تحریم ها خارجی از سال ۹۷ تا امروز روی آرامش به خود ندیده است. هر چند طی سال گذشته و با آغاز دور جدید واردات سرعت افزایش قیمت ها متوقف و بازار خودرو به رکود دچار شده است، اما به رغم این رکود، قیمت ها بسیار بالاتر از ارزش واقعی خود قرار دارند. شرایط برای بازگشت قیمت ها مهیا نشده است. همچنان دلایلی که منجر به وضعیت فعلی شده اند به قوت خود باقی است. عللی که هر کدام به نوبه باعث عدم تعادل عرضه و تقاضا شدند. از جمله آن ها می توان به خروج شرکایی که با برجام آمده بودند، افزایش نرخ ارز، قیمت گذاری دستوری و ممنوعیت واردات اشاره کرد.

البته تلاش هایی برای خروج از این وضعیت صورت گرفته است، اما تاکنون بی نتیجه مانده اند. از سرگیری واردات نیز به همین منظور در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت. اولین وزیر صمت کابینه سیزدهم در نظر داشت با ترکیب خودروهای وارداتی و تولید داخل باعث خارج شدن تقاضای انباشته از بازار شود. فاطمی امین معتقد بود که ورود خودروهای وارداتی منجر به افزایش رقابت، کیفیت و کاهش قیمت خواهد شد.

آن ها در نظر داشتند که با کنترل جریان عرضه از یک سو، مانع از شکل گیری موج جدید قیمتی شوند و از سوی دیگر، اجازه ندهند که شرکت های واردکننده از خلأ موجود سوءاستفاده کنند. اجبار فروش سامانه ای نیز به همین منظور ابداع شد. اما هنوز متولیان موفق به کنترل بازار نشده اند. در واقع، به رغم افزایش تولید خودروهای داخلی، هنوز هیچ کدام از وعده های وارداتی هر دو وزیر صمت محقق نشده است.

به گفته متولیان واردات در حال انجام و بنادر کشور از این خودرو ها پر شده است، اما تیراژ واردات آن قدری نیست که بتواند گره بازار را باز کند، چراکه شرایط تحریمی و عدم ارتباط آزاد با اقتصاد جهانی باعث کاهش درآمدهای ارزی کشور شده است. در این وضعیت، تخصیص ارز برای واردات خودرو در درجه دوم و سوم اهمیت قرار می گیرد. بنابراین در این شرایط آیا واردات خودرو می تواند محلی از اعراب داشته باشد؟ آیا نیاز است که رئیس جمهور آینده در این خصوص نظری صریح داشته و بر واردات خودرو اصرار داشته باشد؟

شاید در وهله اول و با توجه به نیازها و ضرورت ها نباید به این مقوله پرداخت، اما نظر رئیس جمهور آینده در خصوص واردات خودرو می تواند به طور غیر مستقیم دیدگاه وی درباره سیاست خارجی کشور را تشریح کند. به بیان ساده تر، شفاف سازی درباره این موضوع نشان دهنده برنامه آینده رئیس جمهور جدید درخصوص سیاست خارجی و رفع نیازهای ارزی کشور باشد.

رئیس جمهور جدید می داند که در حال حاضر کمبود ارز یکی از اصلی ترین چالش های فعالان اقتصادی است، پس وی برای بهبود اوضاع، به دنبال راهکاری برای برطرف کردن این معضل و چالش خواهد بود. یکی از راه ها برقرار ارتباط مستقیم و عادی با سایر کشورهایی است که به بهانه تحریم، دست دوستی به سوی ایران دراز نمی کنند. ضمن این که، وی می داند تحریم ها صنعت خودروسازی کشور را در موضع ضعف قرار داده و به شدت وابسته به چین کرده است.

در این شرایط با توجه به مزیت های رقابتی و مشکلاتی که تحریم ها ایجاد کرده است، دست یابی به توافق می تواند نقطه عطفی برای اقتصاد کشور باشد. در حال حاضر، کمبود ارز و اقتصاد دستوری را می توان اصلی ترین مشکل بازار خودرو دانست. اگر رئیس جمهور آینده نظری مثبتی به واردات داشته باشد، یعنی با تأثیرات آن آشنا بوده و می داند که برای تحقق اهداف به ارز نیاز دارد. بنابراین راه چاره ای برای افزایش درآمدهای ارزی کشور در نظر دارد. راهکاری که هم منافع ملی را تأمین می کند و هم مانع از تعمیق وابستگی و خطرات احتمالی آن در آینده شود.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.