عرضه خودروهای یورو ۵ بدون سوخت مناسب!

یورو 5
خودروسازان ایرانی فارغ از مسائل مربوط به تحریم و دیگر مسائل در بازه های زمانی مشخص ملزم به ارتقاء استاندارد خودروهای تولیدی هستند.

مدیران 777 مدیران 777

به گزارش عصر خودرو، آیین نامه فنی «ماده ۲» قانون هوای پاک، خودروسازان را از ابتدای سال ۱۳۹۸ ملزم به تطبیق خودروهای تولیدی با استاندارد یورو۵ کرده بود که با درخواست خودروسازان در بهمن۹۷، این موضوع تا ابتدای سال ۹۹ به تعویق افتاد. با نزدیک شدن به موعد نهایی الزام خودروسازان به ارتقاء استاندارد خودروهای تولیدی به یورو۵ این سوال پیش می آید که آیا پازل استانداردسازی خودروها بدون ارائه سوخت یورو۵ تکمیل می شود یا این افزایش هزینه برای ارتقاء استاندارد تنها موجب خروج بی مورد ارز از کشور و پرداخت هزینه بیش تر از سوی مشتریان می‌شود؟

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در این زمینه به خبرنگار «خودروامروز» گفت: ارتقاء استاندارد از یورو۴ به ۵، هر چند به گستردگی تغییر استاندارد از یورو۳ به ۴ نیست اما به‌هرحال برخی از قطعات فنی خودرو باید در این پروژه ارتقاء پیدا کنند و برخی قطعات مورد نیاز نیز باید وارد کشور شود که موجب خروج ارز از کشور می شود و به هر حال هزینه ای را در بر خواهد داشت. زاوه در ادامه افزود : مهم ترین تغییرات در خودروهای یورو۵ مربوط به کاتالیست این خودروها می‌شود که حدود ۳۰ تا ۵۰ یورو هزینه بیش تر را به خودرو می‌افزاید. زاوه در ادامه عرضه سوخت متناسب با پیشرانه های یورو۵ را برای کاهش تولید ضرات آلاینده ضروری خواند و گفت : در صورت عدم استفاده از سوخت یورو۵، پیشرانه‌ای با این استاندارد با سوخت بی‌کیفیت ممکن است آلایندگی بیش تری از پیشرانه های یورو۴ تولید کند. وی افزود: وزارت نفت مدعی است که توانایی تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ را دارد. این در حالی است که اگر حتی روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین یورو۵ نیز در کشور عرضه شود، این موضوع برای تولید چند سال خودروسازان کفایت می کند. این کارشناس خودرو کیفیت پایین سوخت را یکی از مهم ترین عوامل آلودگی کلان شهرهای ایران عنوان کرد و افزود: فارغ از بحث‌های حاشیه‌ای، وقتی نگاهی به گستردگی آلودگی در سطح کشور می کنیم به این موضوع پی می بریم که کیفیت سوخت عرضه شده در کشور به گونه ای است که موجب افزایش آلودگی هوا شده است و پیش کشیدن بحث ها و دلایل دیگر فرافکنی است.

دانیال میلانی، کارشناس فنی خودرو در زمینه عرضه سوخت مناسب برای خودروهای یورو۵ به خبرنگار «خودروامروز» گفت: پیشرانه خودرو با سوخت متناسب، می‌تواند بر اساس مبانی اولیه تعریف شده، قدرت مورد نیاز را تولید کند لذا وقتی سوختی که وارد پیشرانه می‌شود کیفیت لازم را نداشته باشد، راننده نیاز خواهد داشت تا برای تامین قدرت، بیشتر پدال گاز را بفشارد و سوخت بیشتری وارد پیشرانه شود که در نتیجه افزایش آلودگی هوا و مصرف سوخت خودرو را در پی خواهد داشت. به گفته این کارشناس فنی، خودروهای یورو۵ در صورت استفاده از سوخت یورو۵ می‌توانند روی دور موتور پایین‌تری کار کنند و در نتیجه میزان آلاینده‌های ورودی به هوا کاهش پیدا می‌کند اما در صورت عدم دسترسی به این سوخت در پیشرانه‌های یورو۵ نه تنها میزان آلودگی تولید شده افزایش پیدا می‌کند بلکه در بلندمدت موجب آسیب‌رسانی به پیشرانه خودرو می‌شود. میلانی افزود : وقتی کیفیت سوخت در پیشرانه یورو۵ مناسب نباشد، ارتعاشات غیر قابل کنترلی ایجاد می شود که موجب ایجاد “ناک” در خودرو خواهد شد، آوانس جرقه تغییر می کند و در دورهای بالا نیز موتور قدرت لازم را تولید نمی کند. وی افزود : ECU خودرو در این شرایط به حالت حفاظتی می رود و راندمان پیشرانه کاهش پیدا می کند.
سال آینده، اداره محیط زیست اجازه شماره‌گذاری به خودروهای یورو۴ را نخواهد داد. این در حالی است که چرخه تبدیل خودروها به یورو۵، بدون عرضه سوخت متناسب با این پیشرانه‌ها تنها هزینه‌ای بر دوش مشتریان و عاملی برای خروج ارز از کشور خواهد بود. خودروهای یورو۵ در صورت عدم استفاده از سوخت استاندارد می‌توانند بیش از خودروهای یورو۴ آلاینده باشند و در بلندمدت، دچار مشکلات فنی شوند. ارتقاء استاندارد خودروهای تولیدی از اوایل دهه ۸۰ مطرح شد و از سال ۱۳۸۸ کلید خورد اما در مراحل اجرای این طرح همواره فشار و تمرکز اصلی روی خودروهای تولیدی بوده و سوخت مورد نیاز مشمول فشار های سازمان محیط زیست نبوده است. با این شرایط به نظر می رسد اگر هدف از ارتقاء استاندارد خودروها، کاهش آلودگی هوا و ضرات آلاینده است باید پازل یورو۵ را با اطمینان از عرضه به موقع و کافی سوخت، تکمیل کرد و تنها فشار یکجانبه به صنعت خودرو نه تنها راهکار مناسبی نیست بلکه ممکن است نتیجه عکس داشته باشد.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.