تست و بررسی هاوال H6 هیبرید
با ما همراه باشید با تست و بررسی هاوال H6 و بازدید از کارخانه سمن شیمی در قسمت هفتم فصل دهم اسب بخار.
فهرست محتوا
در قسمت هفتم فصل دهم اسب بخار به سراغ تست و بررسی هاوال H6 آمده ایم. سگمنت کراس اوورهای میان سایز طرفداران پر و پا قرص خود را در سراسر جهان دارد و در این بین با توجه به آمار فروش ۴ میلیون دستگاهی این مدل از هاوال در طی نسل، می توان ان را یکی از محبوب ترین و موفق ترین خودروهای چینی در مقیاس بین المللی قلمداد کرد که حالا توسط گروه بهمن پایش به ایران هم باز شده است. خودرویی پرآپشن و با قوای فنی هیبریدی که قصد دارد تفاوت ها و برتری های خود را به رقبا دیکته کند. در بخش دیگری از قسمت هفتم اسب بخار به سراغ بازدید کارخانه سمن شیمی رفته ایم که در آن روغن های پترولکس به تولید می رسند و قصد داشتیم شما را با کم و کیف و نحوه تولید روانکارهای خودرویی آشنا سازیم. فصل دهم اسب بخار با مشارکت سمن شیمی، تولیدکننده روانکارهای خودرو با جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا تولید و منتشر شده است.
ویدیو تست و بررسی هاوال H6
هاوال H6
هاوال H6 را می توان یکی از موفق ترین کراس اوورهای چینی و پرفروش ترین کراس اوور هاوال قلمداد کرد. خودرویی که در سه نسل موفق به فروش ۴ میلیون دستگاهی شده و حالا توسط گروه بهمن پایش به ایران باز شده است.
هاوال H6 را می توان یک کراس اوور میان سایز هیبرید با سبک طراحی مدرن دانست که با توجه به استفاده از قطعات دکوراتیو رنگی در بدنه، طراحان کمپانی هاوال سعی داشته اند این خودرو را تا حد ممکن اسپرت جلوه دهند. جلوپنجره مشبک فریم لس، چراغ های کشیده جلو و چراغ های به هم پیوسته عقب را می توان از جمله ویژگی های ظاهری برجسته در این خودرو به شمار آورد. هاوال H6 به طور کلی در بخش ظاهری کراس اووری زیبا به حساب می آید که البته برخی قسمت های آن نظیر فلاپ پلاک در نگاه اول کمی عجیب شاید به نظر رسد و برای کنار آمدن با آن به زمان نیاز است.
این خودرو دارای ۴۶۸۳ میلی متر طول، ۱۸۸۶ میلی متر عرض و ۱۷۳۰ میلی متر ارتفاع است و فاصله محوری آن ۲۷۳۸ میلی متر اعلام شده است.
امکانات ایمنی و رفاهی
از مهم ترین امکانات و آپشن های این خودرو می توان به سیستم ترمز اضطراری اتوماتیک، سیستم BOS، ترمز پارک برقی و اتوهلد، شیب سنج، ۶ ایربگ، رادار نقطه کور، رادار DOW، رادار بین خطوط، کروز کنترل تطبیقی، هشدار تصادف از جلو و عقب، سیستم پایش خستگی راننده، اصلاح هوشمند لاین حرکتی خودرو پس از سبقت از خودرو طویل، ترمز اضطراری برای عابر پیاده و دوچرخه، رادار کمکی در ترافیک، صندلی برقی راننده و سرنشین، گرمکن و سردکن صندلی راننده و سرنشین جلو، دوربین ۳۶۰، شارژر وایرلس، اتوپارک، کیک سنسور و صندوق برقی و هدآپ دیسپلی اشاره کرد.
تجربه سواری هاوال H6
هاوال H6 هیبرید مجهز به یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربوشارژ است که می تواند حداکثر توان 147 اسب بخار و بیشینه گشتاور 230 نیوتن متر را برای خودرو فراهم کند. موتور برقی در نظر گرفته شده برای این خودرو نیز ۱۷۴ اسب بخار توان و ۳۰۰ نیوتن متر گشتاور را تولید می کند. در نهایت، توان و گشتاور موتور برقی و بنزینی از طریق گیربکس DHT مخصوص خودروهای هیبرید به چرخ های جلو تحویل داده می شود.
پشت فرمان قرار می گیریم. شروع به حرکت خودرو و شتاب گیری آن تا سرعت ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت بسیار تند و تیز است. سیستم خودران سطح ۲ پلاس خودرو عملکرد بسیار خوب و درستی دارد به حدی که پیش از ورود به پیچ های فیروزکوه هنگامی که جلوی خودرو خالی بود، به صورت خودکار سرعت را از ۱۲۰ به ۸۰ کاهش و پس از پیمودن پیچ، دوباره روی سرعت قبلی کروز می کرد. داخل خودرو در ردیف جلو ارتعاش نداریم، اما ردیف دوم کمی تکان های عرضی احساس می شود. متریال داخلی خوب است، اما صندلی های جلو چندان که باید راحت نیستند. به طور کلی، هاوال را می توان یکی از گزینه های خوب بازار در سگمنت کراس اوورهای میان سایز دانست که ارزش خرید به نسبت بالایی را ارائه می دهد.
بازدید از کارخانه سمن شیمی
در ادامه این قسمت به بازدید از کارخانه سمن شیمی رفتیم. جایی که در آن روغن موتور و انواع روانکارهای خودرو به تولید می رسد. این کارخانه از سال ۱۳۵۸ مشغول فعالیت است. یکی از مهم ترین موارد در این کارخانه ها، روغن های پایه است. به طور مثال، روزی که ما برای بازدید رفته بودیم، روغن پایه از آرامکو عربستان در یک مشک مخصوص به کارخانه رسیده بود. شایان ذکر است که شرکت سمن برای گریدهای متفاوت از روغن های پایه مختلفی استفاده می نماید. در ادامه، به خط رفته و از کم و کیف تولید و نحوه آزمایش های انجامشده روی آن برای شما عزیزان محتوا تهیه کردیم.
فصل دهم اسب بخار با مشارکت سمن شیمی، تولیدکننده روانکارهای خودرو با جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا تولید و منتشر شده است.
همه ی این بررسی یه طرف پنج دقیقه اخرش هم یه طرف واقعا مرسی اقای تفضلی کاش یکی مثل شما بین مسولین بود
اگه دو دیفرانسیل بود ارزش خریدش بیشتر از تیگو بود
سلام الان که سقف وارداتی های هیبرید به ۴۰ هزارتا رسیده چرا هنوز برای واردات ماشین هایی مثل سورنتو ی هیبرید و سانتافه هیبرید کسی اقدام نکرده
خیلی عالی بود، هم بررسی خودرو و هم انتقادات به مسولین بی مسولیت کشور
حرص نخور
اقای مهدی عباسی سیستم ترمز اضطراری ساخته داخل ایران روی ۲۰۶ هم نصب کرده
کی براش مهمه که حرص می خوری
آقای تفضلی در یک جایی از ویدئو از بی سر و صدا بودن اتاق هاوال تعریف کردند و در اواخر ویدئو از سر و صدای زیاد اتاق که البته در هنگام ضبط ویدئوهای هم مشخص بود که سیستم تعلیق هاوال عوارض و دست اندازها را به اتاق و سرنشین کاملا منتقل میکنه.
خودروهای چینی بعد از ۳۰ هزار تا اتاق شون به سر و صدا میوفته
شما پراید صفر هم که بخری تا ۳۰ هزار تا اتاقش زیاد صدا نمیده
علت ارزون بودن خودروهای چینی هم اینه که کمیت براشون مهمه نه کیفیت
تویوتا حاضره ضرر کنه اما افت کیفیت نداشته باشه
باز یه پراید سوار نظر کارشناسی داد
تست درایوش رو رفتم. از اون صداهایی که تو ویدئوی بررسی عنوان شد خبری نبود؛ البته کارکرد ماشین تست هم بالا نبود. یه ذره دور از ذهنه که همچین صداهایی بخواد بوجود بیاد. سیستم تعلیق واقعا خوب بود. شتاب عالی.
سیستم تعلیق عقبش مولتی لینک مستقل هست … قاعدتا باید خیلی خوب باشه