لامپ های هالوژنی خودروها چه ویژگی هایی دارند؟

لامپ های هالوژنی خودرو
لامپ های هالوژنی خودرو

این روزها می بینیم برخلاف گذشته که فقط از لامپ های هالوژنی برای چراغ های جلو استفاده می شد، انواع دیگری از لامپ ها نیز هستند، اما علت به کارگیری لامپ های هالوژنی در خودروها و طرز کار آن ها در ادامه بررسی می شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

اخیراً می شنویم که لامپ های جدیدی در چراغ های جلوی خودروها استفاده می شود که نسبت به لامپ های هالوژنی عملکرد بهتری دارند و می توانند نوردهی بیش تری برای رانندگی در ساعات تاریک روز را برای راننده به ارمغان بیاورند. علاوه بر نوردهی بهتر لامپ های جدید، هر کدام از آن ها مزایا، معایب و طول عمری دارند. لامپ های هالوژنی، زنون، LED و از لامپ های پرفروش بازار هستند که هر کدام از آن ها می تواند در یک سری از خودروها کاربرد داشته باشد. در این متن، لامپ های هالوژنی به طور کامل بررسی می شوند و طرز کار آن ها توضیح داده می شود.

مدیران 777 مدیران 777

تاریخچه لامپ های هالوژنی

یکی از پرکاربرد ترین، ارزان ترین و قدیمی ترین لامپ های به کاررفته در چراغ جلوی خودروها، لامپ هالوژن است که حدوداً ۵۰ سال از به کارگیری آن می گذرد. برای اولین بار از این لامپ ها در مصارف خانگی و تجاری استفاده می شد و پس از مدتی با پیشرفت تکنولوژی، مهندسان توانستند لامپ های هالوژنی کوچکی بسازند تا بتوانند از آن ها در چراغ خودروها استفاده کنند. به مرور زمان به کارگیری این لامپ ها فراگیر شد و امروز نیز می بینیم که با وجود لامپ ها و تکنولوژی های روز، باز هم از لامپ های هالوژنی در خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت استفاده می شود.

لامپ های هالوژنی خودرو
لامپ های هالوژنی خودرو

لامپ های هالوژنی از چه بخش هایی تشکیل شده اند؟

در لامپ های هالوژنی از فیلامانی (Filament) با جنس تنگستن استفاده شده است که درون حباب لامپ قرار می گیرد. در حباب لامپ، فشار هوا وجود ندارد و توسط یک دستگاه مکش، درون حباب خلاء به وجود می آورند تا فیلامان تنگستنی اکسید نشود و بتواند بیش تر عمر کند. از طرفی دیگر، در صورت قرارگیری فیلامان درون حباب خلاء، نور کافی و لازم توسط آن منتشر نمی شود و نمی توان از آن در چراغ خودروها استفاده کرد، به همین دلیل، پس از ایجاد خلاء درون حباب، در آن یکی از گازهای هالوژن مانند بروم (Bromine) یا یُد (Iodine) را تزریق می کنند.

چرا در این لامپ ها از گاز هالوژن استفاده می کنند؟

در این لامپ ها از گاز هالوژن استفاده می کنند تا فیلامان بتواند در اثر عبور الکتریسیته، بیش تر ملتهب شود و به دنبال آن نور بیش تری را از خود منتشر کند. به کارگیری گاز هالوژن موجب می شود تا طول عمر فیلامان بیش تر شود و همچنین این گازها از سیاه شدن سطح درون حباب لامپ نیز جلوگیری می کنند.

طرز کار لامپ های هالوژنی چگونه است؟

در لامپ های هالوژنی جریان الکتریسیته از فیلامان موجود عبور می کند و در اثر عبور جریان، فیلامان ملتهب یا سرخ می شود و از خود نور تولید می کند. گرم شدن فیلامان باعث می شود تا جنس تنگستنی آن بخار شود و به مولکول های گازهای هالوژن موجود در حباب لامپ بچسبند و در اثر این اتفاق نورپراکنی مولکول های تنگستن در کل حباب پخش می شود. پس از خاموش شدن لامپ، فیلامان خنک می شود و تنگستن هایی که بخار شده بودند دوباره بر روی فیلامان تقطیر می شوند.

لامپ های هالوژنی خودرو
لامپ های هالوژنی خودرو

علت بازدهی پایین لامپ های هالوژنی در مقایسه با دیگر لامپ ها در چیست؟

لامپ های هالوژنی درصد بالایی از انرژی الکتریکی دریافتی را به گرما تبدیل می کنند و دمای درون آن ها به ۲۵۰۰ درجه نیز می رسد، همین اتلاف باعث می شود تا این لامپ ها در مقایسه با دیگر لامپ ها نتوانند الکتریسیته دریافتی را به خوبی به نور تبدیل کنند و بازدهی خوبی نداشته باشند.

میزان عمر متوسط و پرتاب نور لامپ های هالوژنی در چه حد است؟

میزان عمر این لامپ ها در حدود ۲۰۰۰ ساعت و پرتاب نور آن ها حدود ۱۰۰ متر است. با توجه به میزان عمر و پرتاب نور لامپ های هالوژنی می توان گفت به کارگیری این لامپ ها در خودروهایی که بیش تر مصارف شهری دارند مناسب است و می تواند با میزان نور و عمر خود، نیاز خودروهای شهری را برطرف کند.

با وجود لامپ های جدید چرا باز هم از لامپ های هالوژنی استفاده می شود؟

با وجود کاستی هایی مانند طول عمر کم تر نسبت به دیگر لامپ ها و همچنین میزان نوردهی پایین تر اما باز هم از لامپ های هالوژنی در خودروها استفاده می شود، زیرا هزینه تمام شده برای تولید این لامپ ها نسبت به دیگر لامپ ها کم تر است و با توجه به این که می توانند نیاز خودرو را برطرف کنند، تولید و به کارگیری آن ها صرفه اقتصادی دارد. از سویی دیگر، تعویض این لامپ ها بسیار ساده است، بنابراین با توجه به دلایل گفته شده هنوز که هنوزه از لامپ های هالوژنی توسط مردم و خودروسازها در خودروها استفاده می شود.

نکته مهم در تعویض لامپ ها هالوژنی

نکته مهم در تعویض لامپ های هالوژنی تعویض کردن آن با دستکش است، زیرا پوست دست ممکن است چرب باشد و در صورت لمس کردن حباب لامپ کمی از این چربی بر روی حباب باقی بماند و موجب شود بخش چرب شده حباب بیش از اندازه گرم شود که در نهایت می تواند منجر به برآمدگی آن بخش و یا ترک خوردن حباب شود.

لامپ های هالوژنی خودرو
لامپ های هالوژنی خودرو

مزایای لامپ های هالوژنی

  • ارزان بودن
  • عمر نه چندان زیاد اما کافی
  • نوردهی مناسب با توجه به قیمت آن
  • راحتی در تعویض
  • کوچک بودن از نظر سایز و اشغال فضای کم تر نسبت به دیگر لامپ ها

معایب لامپ های هالوژنی

  • پرتاب نور کم تر نسبت به دیگر لامپ ها

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

لامپ های هالوژنی از چه بخش هایی تشکیل شده اند؟

در لامپ های هالوژنی از فیلامانی (Filament) با جنس تنگستن استفاده شده است که درون حباب لامپ قرار می گیرد. در حباب لامپ، فشار هوا وجود ندارد و توسط یک دستگاه مکش، درون حباب خلاء به وجود می آورند، پس از ایجاد خلاء درون حباب، یکی از گازهای هالوژن، بروم ( Bromine) یا یُد (Iodine)،  در آن را تزریق می کنند.

طرز کار لامپ های هالوژنی چگونه است؟

در لامپ های هالوژنی جریان الکتریسیته از فیلامان عبور می کند و در اثر آن، فیلامان ملتهب می شود و از خود نور تولید می کند. گرم شدن فیلامان باعث می شود جنس تنگستنی آن بخار شود و به مولکول های گازهای هالوژن موجود در حباب لامپ بچسبند و نورپراکنی مولکول های تنگستن در کل حباب پخش می شود.

با وجود لامپ های جدید چرا باز هم از لامپ های هالوژنی استفاده می شود؟

زیرا هزینه تمام شده برای تولید این لامپ ها نسبت به دیگر لامپ ها کم تر است و با توجه به این که می توانند نیاز خودرو را برطرف کنند، تولید و به کارگیری آن ها صرفه اقتصادی دارد و از سویی دیگر، تعویض این لامپ ها بسیار ساده است.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.