واردات 100 هزار خودروی برقی امکان پذیر است؟
وزیر صمت ادعایی کرده است که شباهت زیادی به گفته های فاطمی امین دارد؛ آیا تا پایان سال واردات ۱۰۰ هزار خودروی برقی امکان پذیر است؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، عباس علیآبادی، اظهار کرد: «باید خودروهای سنتی را که با سوخت فسیلی کار میکنند بهبود دهیم، اما نباید در این بخش سرمایهگذاری گسترده کنیم. دوره در حال ورود به یک دوره تازه، یعنی استفاده از خودروهای برقی و هوشمند است. امیدواریم در سال آینده سطحی از هوشمندی را در خودروهای داخلی هم داشته باشیم. در حوزه خودروهای برقی با توجه به ظرفیتهای دانش بنیان کشور، میتوانیم تحول را از جایی شروع کنیم که دنیا تازه شروع کرده است و در این حوزه خیلی عقب نیافتاده ایم.»
وی ابراز امیدواری کرد که بهزودی حملونقل عمومی در تهران برقی شود و گفت: «این موضوع اثرات مثبت زیست محیطی هم دارد. در حال حاضر، نصب شارژرها شروع شده است و در حال توسعه زیرساختها هستیم. احتمالاً در همین هفتههای اول آذرماه تاکسیهای برقی بهتدریج وارد تهران میشود. در مجموع، مقرر شده است تا آخر سال، ۱۰۰ هزار تاکسی برقی در شهرهای بزرگ داشته باشیم.»
همچنین به گفته این مقام مسئول چند نمونه خودروی برقی داخلی هم تولید شده است که پیشبینی میشود در نیمه اول سال بعد، این خودروها نیز عرضه شوند.
علیآبادی در ادامه با اشاره به این که باتری خودروهای برقی نسبتاً گران است، تصریح کرد: «بر این اساس، مقرر شده است تعرفه واردات باتریها به حداقل برسد. البته برای تاکسیها، سهم قابل توجهی از هزینهها را دولت پرداخت میکند. مقرر شده است وزارت نفت هزینه حدود ۱۰ هزار و ۵۰۰ دلار سهم باتری را از محل سوخت صرفهجویی شده کمک کند.»
وزیر صمت در ادامه با بیان این که به جای خودروهای بنزینی باید بیش تر تمرکز خود را روی خودروهای برقی و هوشمند بگذاریم، تصریح کرد: «در نروژ بیش از ۸۰ درصد خودروها برقی شده و در چین تقریباً همه حملونقل عمومی و تقریباً ۳۰ تا ۳۵ درصد خودروهای مردم نیز برقی شده است. باید بیش تر انرژی خود را صرف کنیم که در این پدیده از دنیا عقب نمانیم و با دنیا همراه شویم. خودروهای بنزینی هم در برنامه جلو میروند، اما باید تمرکز ما بر خودروهای آینده باشد. سیاست ما نباید این باشد که خودروهای بنزینی را حتماً داخلی کنیم، چون اینها گذرا هستند. بنابراین باید به سمت داخلیسازی قسمتهایی که خلق فناوری میکنند، حرکت کنیم.»
خاصیت صندلی وزارت صمت
علی آبادی از زمانی که سکاندار صمت کشور شده است سودای برقی سازی صنعت خودرو را در سر می پروراند. البته این حرکتی صحیح و قابل توجه است، چراکه سمت و سوی تولید خودرو در دنیا هم عوض شده است، همین حالا نیز فاصله ایران با سایر کشورها به قدری زیاد شده است که به این زودی ها به آن ها نخواهد رسید. اما در عین حال، به نظر می رسد بلوف زنی و بازی با اعداد، خاصیت صندلی وزارت صمت شده است؛ سال گذشته، فاطمی امین هم با تکیه بر این کرسی لاف واردات ۲۰۰ هزار دستگاهی می زد. آخر کار به ۶۰ هزار دستگاه قانع شده اند، البته برای ورود این تعداد نیز وزارت صمت مطمئن نیست و توپ را در زمین واردکنندگان انداخته است.
در این میان، علی آبادی نیز می خواهد ۱۰۰ هزار خودروی برقی وارد کند. البته کسی از ورود این خودروها نه تنها ناراحت نیست، بلکه تزریق خودروهای برقی می تواند باعث کاهش نگرانی از افزایش آلودگی هوا و اتلاف منابع شود، اما مسئله این است که آیا واقعاً واردات این تعداد خودرو محقق خواهد شد؟
در حال حاضر، مشکل کمبود ارز به قوت خود باقی است؛ آیا خیرین می خواهند منابع ارزی مورد نیاز را فراهم کنند؟ همچنین زیرساخت ها هنوز مهیا نشده است. در این شرایط، آیا اصلاً برای این تعداد خودرو ثبت سفارش صورت گرفته است؟ ضمن این که باید تجمیع واردات را نیز در نظر داشت. به گفته علی آبادی ۱۰۰ هزار دستگاه خودروی برقی تا پایان سال وارد خواهد شد، پیشتر نیز از واردات ۶۰ هزار خودرو نیز خبر داده بود.
به بیان دیگر، تا پایان سال باید ۱۶۰ هزار دستگاه خودرو وارد کشور شود. اگر آذر را هم در نظر بگیریم، در ۴ ماه پایانی سال این تعداد باید وارد شود، یعنی هر ماه ۴۰ هزار دستگاه. فرض کنیم که این عدد محقق شود، آیا بنادر و گمرکات کشور توان ترخیص ۴۰ هزار خودرو در ماه را دارند؟ آیا شاخص های استاندارد تعریف شده است؟
در این میان، مشخص نیست چرا وزرای صمت دولت رئیسی در ماه های پایانی سال بازی با اعداد را آغاز می کنند؟ آیا از زیرساخت ها خبر دارند؟ حالا باید دید وزیر صمت می تواند الگوی نروژ را در ایران پیاده کند یا این که دلایلی برای عدم تحقق این ادعا پیدا خواهد شد؟
حرفای این چنینی کنتور نمیندازه آقا ……