مقایسه هیوندای سوناتا هیبرید و تویوتا پریوس

هیوندای سوناتا هیبرید و تویوتا پریوس
هیوندای سوناتا هیبرید و تویوتا پریوس

بحران انرژی در جهان، خودروسازان را به ناچار به سمت تولید محصولات هیبریدی و الکتریکی سوق داده است.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8

به گزارش وبلاگ خودروچی، الکتریکی ها نسبت به هیبریدی ها تازه واردترند. هیبریدی ها از ترکیب سوخت بنزین و برق استفاده می کنند. تویوتا پریوس اولین هیبریدی جهان بود. خودرویی که لقب پر فروش ترین هیبریدی جهان را هم به خود اختصاص داده است. ورود هیبریدی ها به ایران در چند سال اخیر به آرامی کلید خورده است. شرکت ایرتویا اولین وارد کننده ایرانی بود که بر روی محصولات هیبریدی دست گذاشت. ایرتویا انواع خودروهای هیبریدی تویوتا و لکسوس را ثبت سفارش کرد. در میان هیبریدی های تویوتا در ایران، پریوس نقش مهمی ایفا می کند. نسل قدیم پریوس در تعدادی محدود توسط ایرتویا وارد شد و به ناوگان تاکسیرانی فرودگاهی هم راه یافت. اما نسل جدید به طور جدی در برنامه واردات این شرکت قرار گرفت و با تیراژ بالای عرضه ای که داشت، بازار سدان های خانوادگی هیبریدی و غیر هیبریدی را قبضه کرد. موفقیت ایرتویا در فروش تویوتاها و لکسوس های هیبریدی، شرکت های دیگر را هم به تب و تاب عرضه این خودروها انداخت. دومین شرکتی که در تیراژی بالا توانست یک محصول هیبریدی را به بازار بیاورد، شرکت پاکرو بود که با عرضه هیوندای سوناتا LF هیبرید، در مدت کوتاهی توانست اسم و رسم خوبی برای خود دست و پا کند. پاکرو حتی نسل جدید سوناتا هیبرید را هم پیش از رونمایی جهانی، به ایران آورد و در شوروم خود به نمایش گذاشت و قصد عرضه گسترده آن را داشت که با ممنوعیت واردات، تمام برنامه ها عوض شد. پریوس و سوناتا LF هیبرید شاید در یک کلاس نگنجند، اما هر دو را می توان پر فروش ترین هیبریدی های بازار ایران دانست و از این جهت، قابل رقابت با یکدیگر اند.

مدیران 777 مدیران 777

طراحی ظاهری

تویوتا پریوس
تویوتا پریوس

پریوس از اول هم به جهت اینکه خودرویی پیشتاز و آینده نگر بود، طراحی عجیب و خارج از عرفی داشت. اما در نسل جدید، این اغراق آمیز بودن طراحی به اوج رسیده است. هر چند که تویوتا با توجه به انتقادات فراوان از ظاهر پریوس، خیلی سریع اقدام به طراحی فیس لیفت آن کرد. اما پای این فیس لیفت هیچ گاه به بازار ایران نرسید. چراغ های جلو پریوس، به شکلی عجیب و سه شاخه طراحی شده اند. پوزه پریوس به گفته تیم طراحی، با الهام از ماهی شکل گرفته است. لوگوی تویوتا در پریوس و دیگر هیبریدی های این کمپانی به رنگ آبی در می آید. جلو پنجره پریوس به شکل یک شیار باریک است. خطوط تند و تیز روی کاپوت، طراحی پریوس را آیرودینامیک تر کرده اند. مه شکن ها و دی لایت های پریوس به شکل یک مثلث، درون یک فرو رفتگی جای داده شده اند. در سوناتا هیبرید بر خلاف پریوس، خبری از طراحی فضایی و عجیب نیست. هیوندای سعی کرده با تغییر جزئیات، ظاهر آن را از سوناتا LF بنزینی متمایز کند. طراحی چراغ ها، جلو پنجره و سپر کاملا تغییر کرده است. چراغ ها نسبت به LF بنزینی بزرگ تر شده اند و طراحی معقولانه تری از چراغ های پریوس دارند. جلو پنجره به شکل یک شش ضلعی بزرگ است که با توری مشکی پوشیده شده است. بر روی سپر هم می توان دی لایت های نواری را مشاهده کرد که درون قابی کرومی نصب شده اند. طراحی سوناتا هیبرید در مقایسه با پریوس، عامه پسندتر است و از نظر عموم مردم هم خودرویی زیبا تلقی می شود. حال آنکه عده ای ممکن است با ظاهر بیرونی پریوس، نتوانند کنار بیایند.

هیوندای سوناتا هیبرید
هیوندای سوناتا هیبرید

در نمای کناری، پریوس همچنان سبک عجیب طراحی خود را حفظ کرده است. عجیب ترین بخش طراحی این نما، پروفیل پنجره ها است که از جلو به عقب، به صورت شیب دار پیش می رود. به گونه ای که پنجره های عقب بسیار کوچکتر از پنجره های جلو هستند. اما افزون بر خط پنجره ها، سقف نیز با رسیدن به عقب خودرو، شیب نسبتا زیادی می گیرد تا به شیشه عقب بپیوندد. بخشی از ستون C به رنگ مشکی در آمده است. امتداد چراغ ها هم به صورت یک خط لبه دار، بر روی درب عقب ترسیم شده است و البته با رسیدن به درب جلو، محو می شود. نمای عقب را می توان جنجالی ترین قسمت طراحی پریوس نامید. شاید عجیب ترین المان این بخش، چراغ ها باشند که به شکل دو کمان خمیده طراحی شده اند. دیگر نکته جالب این بخش، دو تکه بودن شیشه عقب است که دو تکه آن به وسیله اسپویلر از هم جدا شده اند. در واقع طراحی عقب پریوس سبب می شود که این خودرو شبیه به هیچ اتومبیل دیگری در جهان نباشد. در نمای کناری، سوناتا هیبرید همچون برادر بنزینی اش، در قالب یک سدان نیمه لوکس خانوادگی ظاهر می شود. طراحی درها، پنجره ها و لچکی به سبک خودروهای رایج بازار است و اثری از خطوط عجیب پریوس در آن یافت نمی شود. رینگ های LF هیبرید با مدل بنزینی متفاوت اند و با ظاهر کلی خودرو تناسب دارند. اما در نمای عقب، LF هیبرید نسبت به نمونه بنزینی، تقریبا دست نخورده باقی مانده است. تنها تغییر قابل لمس، گرافیک یخی چراغ ها است که جلوه متفاوتی به خودرو می دهد. بر روی لبه صندوق عقب یک بالچه کوچک دیده می شود. سپر هم با یک دیفیوزر پلاستیکی تزئین شده است که چراغ های مه شکن و رفلکتور را در بر می گیرد.

طراحی کابین

کابین تویوتا پریوس
کابین تویوتا پریوس

تویوتا در طراحی داخلی پریوس هم به دنبال هیجان طلبی بوده است. اولین چیزی که جلب توجه می کند، صفحه کیلومتر تمام دیجیتال پریوس است که بر خلاف عموم خودروها، نه روبروی راننده بلکه در بخش وسط قرار دارد. در واقع صفحه کیلومتر پریوس در قالب چند نمایشگر متوالی تعریف شده است که اطلاعات حرکتی و فنی خودرو را به نمایش می گذارند. اما کنسول اصلی، به شکل یک قطعه مشکی براق بر روی داشبورد سوار شده است که دریچه های کولر و نمایشگر مولتی مدیا را در بر می گیرد. بخش اعظمی از داشبورد و رودری ها با پلاستیک نسبتا مرغوبی پوشانده شده است که رنگ سفید آن، عامل اصلی جذابیتش است. افزون بر این، از قطعات پلاستیکی سفید رنگی هم برای تزئین کنسول وسط، فرمان و سایر بخش ها استفاده شده است. از جالب ترین بخش های کابین پریوس، دسته دنده عجیب آن است که در ابعادی کوچک و با زاویه ۹۰ درجه نصب شده است! طراحی داخلی سوناتا هیبرید تفاوت خاصی نسبت به LF بنزینی ندارد. کنسول وسط به شکل یک قاب شش ضلعی است. بر روی این کنسول بر خلاف پریوس، تعداد زیادی دکمه وجود دارد. طراحی دریچه های تهویه و محل نصب مانیتور، بیش از اندازه قدیمی و از مد افتاده به نظر می رسد. در واقع در کابین سوناتا هیبرید بر خلاف پریوس، هیچ اثری از آینده نگری به چشم نمی خورد و همه چیز به شکی کلاسیک در سر جای خود قرار دارد. در کابین سوناتا ترکیبی از تزئینات چوبی و کرومی را می توان مشاهده کرد. غربیلک فرمان سوناتا به شکل حرف ایکس لاتین طراحی شده و نسبتا خوش دست به نظر می رسد. صفحه نشان دهنده های پشت آمپر سوناتا هیبرید، تنها نقطه تمایز کابین آن با نمونه بنزینی است. درون این صفحه نیز همچون صفحه کیلومتر پریوس، اطلاعات مربوط به سامانه هیبرید خودرو و درصد شارژ باتری ها و غیره را می توان ملاحظه کرد. در مجموع باید طراحی داخلی پریوس را اسپرت تر و مدرن تر و کابین سوناتا LF را، لوکس تر و متداول تر خطاب کرد.

امکانات رفاهی و ایمنی

تویوتا پریوس
تویوتا پریوس

ایرتویا پریوس را در سه تیپ A، B و C وارد ایران کرده است. پریوس تیپ C به عنوان نسخه فول آپشن، امکاناتی از قبیل کروز کنترل، سیستم کنترل ایستایی در سر بالایی، سیستم کنترل سرعت در سرازیری، سیستم کنترل کشش، سیستم کنترل پایداری، اتو پارک (سفارشی)، سیستم انتخاب حالت رانندگی ۴ گانه (نرمال، اکو، اسپرت و الکتریکی)، سنسور پارک عقب، سنسور باران، سنسور فشار باد تایرها، رادار نقطه کور ( سفارشی)، رادار تغییر لاین (سفارشی)، ترمز کمکی، سیستم بازیابی انرژی ترمز، دی لایت، اتو لایت، نور بالای اتوماتیک (سفارشی)، سیستم چرخش چراغ ها در پیچ، مه شکن های جلو و عقب، چراغ های زنون جلو، فرمان الکتریکی حساس به سرعت، تنظیم ۴ حالته ستون فرمان، دکمه های کنترل سیستم صوتی بر روی فرمان، سیستم صوتی JBL، ۱۰ بلندگو استریو، نمایشگر ۷٫۰ اینچ لمسی، هد آپ دیسپلی (سفارشی)، دوربین دید عقب، دوربین ۳۶۰ درجه (سفارشی)، ۷ کیسه هوا، سیستم ورود بدون کلید، استارتر دکمه ای، تهویه مطبوع اتوماتیک، دریچه های تهویه سرنشینان عقب، سیستم کنترل رطوبت، تنظیم ۶ جهته دستی صندلی راننده و ۴ جهته شاگرد، گرم کن صندلی های جلو (سفارشی)، روکش پارچه ای صندلی ها (روکش چرم سفارشی)، خروجی برق ۱۲ ولت، سیستم ایزو فیکس در صندلی های عقب، شارژر وایر لس، آینه الکترو کرومیک وسط، تاشوندگی برقی آینه های جانبی، سان روف (سفارشی) و گرم کن آینه های جانبی را ارائه می دهد.

هیوندای سوناتا هیبرید
هیوندای سوناتا هیبرید

هیوندای سوناتا LF هیبرید در بحث امکانات رفاهی در مقایسه با پریوس، همچون وضعیت بیشتر محصولات هیوندای نسبت به تویوتا، فهرست به مراتب کامل تری دارد. این خودرو نیز همچون پریوس، توسط پاکرو در سه تیپ ۱، ۲ و ۳ عرضه شده است که به ترتیب با نام های GL، GLS و GLS Plus شناخته می شوند. از امکانات شاخص سوناتا LF هیبرید تیپ ۳ می توان به سیستم کنترل ایستایی در شیب، سیستم کنترل پایداری، سیستم انتخاب حالت رانندگی ۳ گانه (اکو، نرمال و اسپرت)، سیستم کنترل کشش، کروز کنترل هوشمند، سنسور های پارک جلو و عقب، برف پاک کن اتوماتیک، نمایشگر فشار باد تایرها، رادار تشخیص نقطه کور، ترمز پارک برقی، ترمز کمکی، سیستم بازیابی انرژی ترمز، چراغ های روشنایی روز، روشن و خاموش شدن اتوماتیک چراغ ها، سیستم تنظیم اتوماتیک ارتفاع نور چراغ ها، مه شکن عقب، سیستم چرخش چراغ های جلو در پیچ، چراغ شور جلو، لامپ های بای زنون جلو، چراغ خوش آمد گویی، فرمان الکتریکی حساس به سرعت، تنظیم ۴ حالته ستون فرمان، اینتر فیس، گرم کن غربیلک فرمان، روکش چرم فرمان و صندلی ها، سیستم صوتی اینفینیتی با ۸ بلندگو، دوربین دید عقب، ۶ ایربگ، پشت سری های فعال شونده در تصادف، سیستم ورود بدون کلید، استارتر دکمه ای، تهویه مطبوع اتوماتیک دو ناحیه ای، تنظیم برقی ۸ جهته صندلی راننده و ۶ جهته سرنشین همراه با حافظه، گرم کن صندلی های جلو و عقب، سیستم ایزو فیکس صندلی های عقب، خروجی برق ۱۲ ولت در جلو و عقب، گرم کن آینه های جانبی، آینه الکترو کرومیک وسط، سقف پانورامیک شیشه ای، شیشه های دودی عقب، پرده برقی عقب و پرده های دستی جانبی عقب اشاره داشت.

تجربه رانندگی

تویوتا پریوس
تویوتا پریوس

پریوس به یک پیشرانه ۴ سیلندر بنزینی به حجم ۱٫۸ لیتر و دو موتور الکتریکی مجهز شده است. مجموع قدرت موتورهای بنزینی و برقی پریوس به ۱۲۱ اسب بخار می رسد. تویوتا برای انتقال قدرت پریوس به چرخ های جلو از یک جعبه دنده E-CVT استفاده کرده است. تفاوت این گیربکس با گیربکس CVT معمولی، قابلیت تبدیل نیروی معکوس چرخ های جلو به انرژی الکتریکی برای ذخیره در باتری است. در پریوس هنگام تنها کار کردن موتور بنزینی، باتری ها شارژ می شوند. بنا به ادعای تویوتا، پریوس می تواند شتاب صفر تا صدی کمتر از ۱۰ ثانیه داشته باشد. اما در شرایط اقلیمی کشور ما و با توجه به کیفیت سوخت، این عدد تا ۱۲ ثانیه هم افزایش می یابد. در مجموع باید گفت که پریوس به عنوان یک خودرو هیبرید، شتاب فوق العاده ای به شما نمی دهد، اما احساس کمبود خاصی هم در شما ایجاد نمی کند. سوناتا هیبرید، دنیایی متفاوت با پریوس دارد. پیشرانه ۲٫۰ لیتری این خودرو در ترکیب با موتورهای برقی، ۱۹۳ اسب بخار تولید می کند. هیوندای از یک گیربکس ۶ دنده اتوماتیک در سوناتا LF هیبرید استفاده کرده است. شتاب صفر تا صدی که برای سوناتا هیبرید اعلام می کنند، در حدود ۹ ثانیه است که مشخصا با توجه به قدرت بیشتر پیشرانه، چالاک تر از پریوس ظاهر می شود. البته ناگفته نماند که رقیب اصلی سوناتا هیبرید در بازار جهانی، تویوتا کمری هیبرید است که به دلیل واردات محدود در ایران و قیمت فضایی، از دور رقابت با LF هیبرید خارج شده است.

هیوندای سوناتا هیبرید
هیوندای سوناتا هیبرید

پریوس سواری نرم و قابل توجه ای دارد. افزون بر سیستم تعلیق خانوادگی پسند، صدای کم پیشرانه در دور های پایین به آرامش کابین افزوده است و رانندگی با این خودرو را لذت بخش تر کرده است. فرمان الکتریکی پریوس هم به خوبی در دستان راننده می چرخد. متاسفانه اکثر پریوس های وارد شده به ایران، از لاستیک هایی باریک برخوردار اند که این موضوع، منجر به ایجاد کم فرمانی و عدم تبعیت خودرو از فرمان راننده شده است. وضعیت پایداری پریوس را می توان به لطف وجود سامانه های کنترلی و ایمنی، امیدوار کننده دانست. مصرف سوخت پریوس در سیکل ترکیبی، ۴٫۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر عنوان شده است. هیوندای سوناتا LF هیبرید، کیفیت سواری قابل قبولی دارد. در واقع شاید نتوان از لحاظ نرمی آن را با یک تویوتا و آن هم پریوس، مقایسه کرد. به خصوص که سوناتا LF اندکی میراث دار خشکی سوناتا YF نیز هست. اما نکته مثبت قضیه اینجاست که با وجود افزایش وزن خودرو به علت اضافه شدن باتری ها و موتورهای برقی، سیستم تعلیق همچنان از پس جذب ضربات ناشی از ناهمواری ها بر می آید. در بحث هندلینگ نیز سوناتا LF هیبرید، سر بلند بیرون می آید. به خصوص که با وزن بیشتر و تایرهای پهن تر از پریوس، حس چسبندگی بیشتری هم به سرنشینان خود وارد می کند. فرمان سوناتا نیز هنچون پریوس مجهز به قدرت کمکی الکتریکی است و نسبت به جعبه فرمان های سابق هیوندای، عملکرد دقیق تری دارد. مصرف سوخت ترکیبی سوناتا هیبرید در کاتالوگ رسمی، ۴٫۷ لیتر اعلام می شود که فقط اندکی بالاتر از پریوس است.

تویوتا پریوس تیپ C

کلاس بدنه        سدان کامپکت خانوادگی
ابعاد بدنه (mm)۴۵۴۰*۱۷۶۰*۱۴۹۰
فاصله محوری (mm)۲۷۰۰
تعداد سیلندر۴
حجم موتور (cc)۱۸۰۰
تعداد سوپاپ۱۶
حداکثر قدرت (hp)۱۲۱
حداکثر گشتاور (n.m)۱۴۲
گیربکسE-CVT
ترمز جلودیسکی
ترمز عقبدیسکی
نوع فرمانالکتریکی
وزن خالص (kg)۱۳۹۴
مصرف سوخت ترکیبی (lit/۱۰۰ km)۴.۵
ظرفیت باک (lit)۴۳

هیوندای سوناتا LF هیبرید

کلاس بدنه        سدان متوسط خانوادگی
ابعاد بدنه (mm)۴۸۵۵*۱۸۶۵*۱۴۸۵
فاصله محوری (mm)۲۸۰۵
تعداد سیلندر۴
حجم موتور (cc)۲۰۰۰
تعداد سوپاپ۱۶
حداکثر قدرت (hp)۱۹۳
حداکثر گشتاور (n.m)۱۸۹
گیربکس۶ دنده اتوماتیک
ترمز جلودیسکی
ترمز عقبدیسکی
نوع فرمانالکتریکی
وزن خالص (kg)۱۶۶۰
مصرف سوخت ترکیبی (lit/۱۰۰ km)۴.۷
ظرفیت باک (lit)۶۰

تویوتا پریوس تیپ C

نقاط مثبت: کیفیت ساخت بالا، استهلاک پایین، برند معتبر سازنده، مصرف سوخت پایین، کابین جادار، امکانات مناسب، سابقه درخشان در بازار جهانی، شتاب قابل قبول، سواری نرم، خدمات پس از فروش مناسب
نقاط منفی: کمبود برخی از امکانات، پهنای کم لاستیک ها، طراحی نه چندان عامه پسند، سیستم های پیچیده برقی، قطعات گران قیمت

هیوندای سوناتا LF هیبرید

نقاط مثبت: طراحی زیبا و عامه پسند، امکانات رفاهی و ایمنی فراوان، سواری نرم، هندلینگ مناسب، شتاب قابل قبول، مصرف سوخت پایین، استهلاک پایین، کابین جادار، جایگاه محبوب در بازار
نقاط منفی: شبکه خدمات پس از فروش نه چندان گسترده، قطعات گران قیمت، سیستم های پیچیده برقی

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.