تکنولوژی ASC در خودروهای هیبرید چگونه کار می کند؟

تکنولوژی ASC
تکنولوژی ASC

تکنولوژی ASC با به کارگیری نرم افزار کنترل عددی جدید در کامپیوتر کنترل کننده سیستم هیبرید (HCU)، از موتور الکتریکی برای هم‌سرعت کردن گیربکس و موتور احتراقی استفاده می کند.

مدیران 777 مدیران 777

اولین بار شرکت هیوندای (Hyundai) تصمیم گرفت تغییراتی در سیستم انتقال قدرت (Transmission) خودروهای هیبرید ( HEV : Hybrid electric Vehicles ) ایجاد کند تا بازده سیستم انتقال قدرت آن ها را افزایش دهد، این تکنولوژی ASC ( Active Shift Control ) نام گرفت و برای اولین بار در سوناتا هیبرید (Sonata Hybrid) مدل ۲۰۲۰ استفاده شد. قرار است از این تکنولوژی در دیگر خودروهای هیبرید هیوندای و کیا نیز استفاده شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8
سوناتا هیبرید 2020
سوناتا هیبرید ۲۰۲۰

این نوآوری در سیستم انتقال قدرت خودروهای هیبرید باعث شد این سیستم با افزایش بازدهی بهینه سازی شود. تکنولوژی ASC سیستم انتقال قدرت را با رنج ۵۰۰ بار در ثانیه ( ۵۰۰ Times Per Second ) بررسی می کند. این رنج باعث می شود ASC اشراف بیش تری بر این سیستم داشته باشد و همین امر موجب می شود تعویض دنده ( Gear Shifting )  با دقتی بیش تر، منظم تر و سریع تر صورت گیرد.

نمای داخلی سوناتا هیبرید 2020
نمای داخلی سوناتا هیبرید ۲۰۲۰

این تکنولوژی با به کارگیری نرم افزار کنترل عددی جدید در کامپیوتر کنترل کننده سیستم هیبرید ( HCU : Hybrid Control Unit )  ، از موتور الکتریکی برای هم‌سرعت کردن گیربکس و موتور احتراقی استفاده می کند تا مقدار زمان مورد نیاز برای تعویض دنده را حدود ۳۰ درصد کاهش دهد و علاوه بر آن، تعویض دنده نیز نرم تر و با تقه کم تری انجام شود.

HCU
HCU

به کارگیری این تکنولوژی در خودروهای هیبرید نه تنها مصرف سوخت را کاهش می دهد بلکه رانندگی لذت بخش تری را در اختیار راننده قرار می دهد.

مبدل های گشتاور ( Torque Convertor ) انرژی دورانی موتور را از طریق روغن موجود در خود به گیربکس منتقل می کنند. این مبدل ها که به توربین معروف اند، از یک طرف، هم وزن بسیار زیادی دارند و از طرفی دیگر، انرژی دورانی تولیدی توسط موتور احتراقی و موتور برقی را با استفاده چرخش روغن گیربکس ( ATF : Automatic Transmission Fluid )، که تلفات زیادی هم دارد، به گیربکس تحویل می دهند. همه این تلفات به این دلیل است که عمل تعویض دنده، نرم تر و با تقه ( Shock ) کم تری صورت گیرد. به عبارتی دیگر، مبدل گشتاور یا توربین، عملی مشابه کلاچ در گیربکس های دستی را دارد.

در خودروهای هیبرید دیگر از مبدل گشتاور  استفاده نمی شود تا هم از وزن خودرو کاسته شود و هم در هنگام تعویض دنده، انرژی از دست نرود و به دنبال آن، مصرف سوخت خودرو کاهش یابد. با حذف مبدل گشتاور نیاز بود زمان مورد نیاز برای تعویض دنده بیش تر شود تا تعویض دنده نرم تری را داشته باشیم، از سویی دیگر، زمان زیاد تعویض دنده به روغن موجود در گیربکس این اجازه را می داد تا شوک یا تقه به وجودآمده هنگام تعویض دنده را از بین ببرد و آن را تقریباً خنثی کند. به همین دلیل، در نسخه های اولیه خودروهای هیبرید می بینیم که تعویض دنده بسیار آهسته صورت می گرفت و همین کندی باعث می شد رانندگی با این خودروها بسیار کسل کننده باشد.

پس از مدتی برای حل مشکل تعویض دنده در این خودروها، در آن ها از گیربکس CVT استفاده شد، چراکه تعویض دنده در گیربکس های CVT به صورت پیوسته صورت می گیرد و هر بار برای تعویض دنده به گیربکس و اتاق خودرو شوک وارد نمی شود.

اما رانندگی با گیربکس های AT لذت دیگری داشت و تکنولوژی ASC توانست با اضافه کردن نرم افزاری جدید بر روی HCU توانست زمان مورد نیاز برای تعویض دنده را کاهش دهد تا خودروهای هیبرید با گیربکس AT دوباره وارد بازار شوند.

تکنولوژی ASC
تکنولوژی ASC

با این نرم افزار جدید که بر روی HCU پیاده می شود، کامپیوتر می تواند با استفاده از سنسور دوری که بر روی موتور الکتریکی قرار دارد، در هر ثانیه ۵۰۰ داده دریافت کند و با استفاده از این داده ها سرعت گیربکس با موتور را با سرعت بیش تری هماهنگ کند.

تکنولوژی ASC
تکنولوژی ASC

با این تغییرات، زمان تعویض دنده حدود ۳۰ درصد کاهش می یابد و از ۵۰۰ میلی ثانیه به ۳۵۰ میلی ثانیه می رسد. کاهش زمان تعویض دنده علاوه بر افزایش شتاب و کاهش مصرف سوخت، عمر سیستم انتقال قدرت را نیز افزایش می دهد، زیرا اصطکاک های ناشی از تعویض دنده، نسبت به قبل، در زمان کم تری اثر می گذارد و کاهش اصطکاک های مخرب، افزایش عمر را برای این سیستم به همراه دارد.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.