
جزئیات قیمت گذاری تویوتا یاریس در سامانه یکپارچه

به تازگی قیمت نهایی تویوتا یاریس وارداتی مشخص شده و با توجه به حواشی به وجود آمده به سراغ جزئیات قیمت گذاری این سدان رفتیم تا مشتریان علت اعلام این بهای تمام شده را بدانند.


در روزهای اخیر قیمت نهایی یکی از سدان های کمدردسر و کم استهلاک وارداتی ساخت کشور تایلند مشخص شد و پس از اعلام بها سؤال مهمی برای بسیاری از مخاطبین و مشتریان این خودرو به وجود آمد که قرار است در ادامه به آن پاسخ دهیم.
مهمترین سؤال مطرح شده برای مشتریان و خریداران تویوتا یاریس این است که چرا این خودرو برخلاف تصور گرانتر تمام شده و علت این اعلام قیمت توسط سازمان حمایت چه بوده است.
به دنبال این قضیه خبرنگار پایگاه خبری اسب بخار پیگیریهای لازم جهت مشخصشدن علت و جزئیات بهای نهایی تویوتا یاریس را انجام داد و در نهایت به پاسخهایی که در ادامه متن آمده است رسید.
ارز مبنای تعیین شده برای قیمت گذاری یاریس چقدر است؟
یکی از مهمترین بخشهای تعیین قیمت خودروهای وارداتی توسط سازمان حمایت، بهای ارز مبنا است که در ماههای اخیر نرخ ارز محاسباتی قابل تخصیص به میزان قابلتوجهی افزایشیافته و به عدد ۷۵ هزار تومان برای هر یورو رسیده است (درحال حاضر هر یورو ۱۰۰ هزار تومان است). بهاینترتیب شرکتهای واردکننده بهناچار مجبور شدند تا پس از جهشهایی که در بازار ارز رخداده، موظف به پرداخت مبلغ جدیدی برای دریافت یورو جهت ترخیص خودروهای خود شوند.
بنابراین، طبق میانگین نرخ ارز استعلام شده از بانک مرکزی که یک هفته قبل از ترخیص یاریس ها از گمرک صورتگرفته است، یورو ۷۵ هزارتومانی برای قیمتگذاری تویوتا یاریس لحاظ شده که البته در مقایسه با نرخ ارز روز (۱۰۰ هزار تومان) حتا کمتر هم محاسبه شده است.
باتوجهبه این تغییر رخداده در قیمت آزاد بازار ارز و استعلامهای جدید بانک مرکزی، بهزودی باید منتظر اعلام قیمتهای جدید و افزایش محسوس برای تمامی محصولات وارداتی باشیم. بهعنوانمثال در عرضه اخیر سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی، ۵۶ خودرو عرضه شدهاند که از میان آنها ۴۹ خودرو با قیمت پایه علیالحساب و بسیار گرانتر نسبت به قبل قرار است به فروش برسند.
بهتر است در جریان باشید که قیمت جدید علیالحساب خود تویوتا یاریس نیز نسبت به سری قبل بیش از ۳۰۰ میلیون افزایش را تجربه کرده است.
چه میزان تعرفه ای برای واردات یاریس از سوی دولت اخذ شده است؟

طبق تعرفه گمرکی خودروهایی با حجم موتور ۱۵۰۰ سی سی و کمتر، تعرفه واردات تویوتا یاریس ۱۰+۵۵ درصد اعلام شده و علاوه بر این مقدار، هزینههای جانبی (استاندارد، شماره گذاری، عوارض، اسقاط خودرو، مالیات و …) و همچنین مالیات بر ارزش افزوده را نیز در تعیین قیمت نهایی یاریس باید در نظر گرفت.
اخذ این مقدار تعرفه توسط دولت در اعلام قیمت نهایی خودروهای وارداتی تأثیر دارد؛ اما باتوجهبه افزایش نرخ ارز میتوان گفت که این پارامتر سهم کمی از گرانی وارداتیها را به خود اختصاص میدهد.
البته بهتر است بدانید که تعرفه واردات خودرو برای سال ۱۴۰۴ با جهشی عجیب، ۱۰۰ درصد تعیین و نرخ ارز محاسباتی در گمرک از ۲۸۵۰۰ تومان تغییر کرده و ۷۰ هزار تومان تعیین شده؛ بنابراین در سال آینده سورپرایزهای عجیبی برای کل محصولات وارداتی کشور در تمامی زمینهها شاهد خواهیم بود که خودرو شاید بخش کوچکی از این موج گرانی باشد.
در پایان میتوان نتیجه گرفت که اعلام قیمتهای جدید در روزهای اخیر برای خودروهای وارداتی، بیشتر مربوط به افزایش نرخ ارز است و همین عامل موجب شده تا قیمتها برای خریداران سامانه یکپارچه گران به نظر برسد. البته تا ۱۰ روز آینده پس از اعمال تعرفههای جدید، قیمتها متاسفانه بسیار گرانتر هم خواهند شد.
امید است در سال آینده تعرفه ۱۰۰ درصدی برای واردات خودرو اجرایی نشود و با کاهش نرخ ارز محاسباتی در گمرک، شاهد ارزان تر شدن قیمت های نهایی برای محصولات تولید شده در خارج باشیم.
مشخصات فنی تویوتا یاریس هماتلکام


با توجه به کد NGC102L درج شده در مجوز استاندارد این خودرو می توان گفت که یاریس قرار است با پیشرانه ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی سری 2NR-VE که ۱۰۵ اسب بخار توان و ۱۳۶ نیوتن متر گشتاور تولید می کند، وارد و عرضه شود. توان و گشتاور خروجی موتور نسخه وارداتی یاریس نیز از طریق گیربکس CVT با ۷ دنده مصنوعی به چرخ های جلو منتقل می شود. این پیشرانه مجهز به سیستم Dual VVT است تا مصرف سوخت آن به کمتر از ۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر برسد و بتواند شتاب گیری ۱۱ ثانیه ای را برای خودرو فراهم کند.
این هم سرنوشتش مثل سرنوشت نیسان سانی جهان نوین آریا میشه.
آخه چه خبره این قیمت ؟
البته سال آینده شاهد یه افزایش قیمت حسابی باید باشیم.
یه سدان اقتصادی تو جهان که تهش ۶۰۰ میلیون بیشتر نیست ، باید با این قیمت عرضه بشه.
تعرفه صد در صد ظلمه واقعا. ظلم
این تعرفه های ۱۰۰ درصدی باهش چکار میکنن حالا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
صرف چه کاری میشه؟؟؟؟؟؟؟؟
دولت گدا واقعا مایه ابروریزیه.
شما که افاضات میکنی بفرمایید چرا قیمت کرولا بقیه شرکتها ازین کمتره؟
به به چه کارشناسی چطوره مدل ۲۰۲۳ ارز الان براش میگذارید الان ۲۰۲۵ حتما خوابید
اسب بخار این ماشین قیمتش رسیده به ماشینی که ۱۸۵۰۰ دلار وارد شده این ماشین با ۱۱۷۴۰ دلار وارد شده مشتریان با این مشکل دارن که نمونه بارز گرانفروشیه
درخواست میشود که سازمان حمایت و بانک مرکزی شفافیت بیشتری در روند قیمتگذاری و تأثیرات آن بر بازار داشته باشند. وقتی ۲ ماه پیش ۱.۵۳۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان پرداخت کردیم، افزایش قیمت باید به ماوالتفاوت مبلغ با قیمت قطعی صورت گیرد. نه کل مبلغ رو شما با افزایش محاسبه کنید. این افزایش قیمتها به طور مستقیم بر مصرفکنندگان تأثیر میگذارد و قدرت خرید مردم را کاهش میدهد.
سلام و عرض ادب خدمت مخاطبان رسانه اسب بخار
اولا رسانه محترم اسب بخار که در گزارش می نویسید خودروی کم دردسر و کم استهلاک محبت می فرمودید کلمه “خودروی اقتصادی” هم بصورت بولد و هایلایت قید می کردید. تا مخاطب متوجه سطح قیمتی خودروی مورد نظر شود.
شایان ذکر است با این شبکه خدمات پس از فروش شرکت هما تلکام(در حال حاضر در کل کشور ۶ نمایندگی) دیری نخواهد پایید که مشتریان این خودروی به ظاهر کم استهلاک با مشکلات عدیده ای از قبیل سرویس های اولیه(نه تعمیرات و یا تامین قطعه) روبرو شوند.
ثانیا خودروها به گفته خود مسئولان و کارشناسان شرکت هما تلکام ماه ها قبل ترخیص شده و در انبار شرکت می باشد و با نرخ ارز سابق این موضوع رخ داده است و قاعدتا این نوسان قیمت ارز صرفا دستاویزی جهت فریب مشتریان می باشد.
ثالثا: چطور امکان دارد قیمت خودروهای با سطح آپشن بالاتر و مونتاژ ژاپن از قبیل هوندا HRV با قیمت قطعی و نهایی اسفند ماه برای مصرف کننده ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون باشد و نمونه استاندارد خودروی اقتصادی یاریس آنهم با مدل ۲۰۲۳ بدون هیچ گونه آپشن ۲ میلیارد ۴۰۰ میلیون قیمت گذاری گردد. و یا حتی خودروهای تویوتای کرولا و لوین که از سطح آپشنی بالاتری نسبت به این نمونه برخوردار هستند با قیمت تمام شده ی پایین تری به دست مشتریان رسیده است.
رابعا: طبق گزارش تهیه شده توسط رسانه های مختلف و حتی خود رسانه اسب بخار در شهریور ماه سال جاری خودروهای یاریس وارد گمرکات کشور شده اند و پیش بینی همین رسانه در شبکه های اجتماعی مختلف قیمتی معادل ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون بوده است حالا چگونه است که این رسانه قیمتی بالغ بر ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون را منطقی جلوه دهد.
خامسا: طبق اعلام منابع گمرکی یاریس نسل چهارم با قیمت گمرکی ۱۵۵۰۰ دلار وارد کشور شده است که با فرض هر نرخ ارز قیمت نهایی اعلام شده، غیر قابل باور می باشد.
حالا که به نظر می رسد این گزارش بصورت هدفدار و با هماهنگی کامل با وارد کننده و بدون نظر گرفتن منافع مصرف کننده تهیه گردیده، مقتضی است به منظور روشن شدن اذهان عمومی نسبت به ارائه کلیه جزئیات قیمت گذاری (ارزش فوب، هزینه حمل، ارزش سی اف ار، حق بیمه، ارزش سیف خودرو، سود وارد کننده، کارمزد ثبت سفارش، عوارض گمرکی، استاندارد، خدمات بندری، هزینه حمل از بندر تا انبار، انبارداری، آزمایش آلایندگی و رتبه بندی انرژی، کمیسیون فروش، هزینه حمل از انبار تا نمایندگی، تبصره خودروهای فرسوده، بیمه شخص ثالث، مالیات ماده ۲۸ و ۳۰، مالیات ارزش افزوده، عوارض شماره گذاری، عوارض شهرداری)
اقدام نمایید تا سیه روی شود هر که درو غش باشد.
پول دلار این خودرو را ما ۳ماه پیش که ۶۰بود دادیم نه الان که ۹۰شده، همین گزارشگر خودش خبر کار کرده بود که این خودرو نهایت ۱۷۰۰ میرسه به مصرف کننده الان چی شده که خبر به نفع هماتلکام کار میکنه؟!!!!!!
خیلی جالبه، دولت با گران کردن دلار از چند جهت جیب خلق الله رو خالی میکنه، دزدی و کلاشی دولت از مردمی که مثلا و اسما ولی نعمت هستند خیلی بی شرمانه است
آقا نامه کاهش قیمت یاریس ۲۰۲۳از سوی سازمان حمایت به هماتلکام ابلاغ شد.