بازار خودرو چشم‌انتظار معجزه‌ در دیپلماسی اقتصادی

صنعت و بازار خودرو
صنعت و بازار خودرو

وضعیت نابه‌سامان تولید، عرضه‌های ناکافی خودرو، رکود توأم با جهش تنش‌زای قیمت‌ها، انفعال مسئولان و تقلیل ماجرا به بایدها و نبایدها و انتصاب آن به دلالان از یک سو، نشان‌دهنده وخامت اوضاع و ناتوانی مسئولان در مهار و مدیریت آن است و از سوی دیگر، به‌نظر می‌رسد بازار خودرو چشم‌انتظار معجزه‌ در دیپلماسی اقتصادی برای نجات است.

 به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، در حال حاضر، صنعت و بازار خودروی ایران روزهایی را سپری می‌کند که بیش از هر زمان دیگری بوی بحران از آن به‌مشام می‌رسد. در حالی‌که، انتظار می‌رفت با گذشت فروردین‌ماه چرخ‌های تولید با شتاب بیش‌تری به حرکت درآیند، آمارهای رسمی منتشرشده از اولین ماه سال، شوک بزرگی را به بدنه اقتصادی کشور وارد کرده است. افت فاحش و معنادار تولید خودرو در فروردین‌ماه نشان داد که نه‌تنها وعده‌های رشد تیراژ محقق نشده است، بلکه گلوگاه‌های تولید بیش از پیش فشرده شده‌اند.

گسست در زنجیره تأمین

ریشه این سقوط آزاد تولید را نباید تنها در راهروهای وزارت صمت جست‌وجو کرد. واقعیت آن است که بازار خودروی ایران اکنون در آب‌های آزاد در حال سوختن است. تنش‌های فزاینده منطقه‌ای و سایه سنگین درگیری‌های ژئوپلیتیک، منجر به محاصره دریایی شده است. کشتی‌های حامل قطعات حیاتی و مواد اولیه، در میانه دریای سرخ و بنادر ترانزیتی با بن‌بست مواجه شده‌اند. هزینه حمل‌ونقل دریایی به‌دلیل ریسک‌های امنیتی جهش یافته است و زمان رسیدن قطعات به خطوط تولید جاده مخصوص دو برابر شده است. این انسداد جاده‌ای در دریا شریان‌های حیاتی تولید را خشک کرده و باعث شده است بسیاری از خطوط تولید در اولین ماه سال با ظرفیتی حداقلی فعالیت کنند.

آتش قیمت‌ها در خرمن ابهام

در کنار انسداد فیزیکی زنجیره تأمین، ابهام مرگ‌بارترین سمی است که به رگ‌های بازار تزریق شده است. آینده اقتصادی و سیاسی کشور در مه غلیظی از احتمالات فرو رفته و همین مسئله، خودرو را از یک کالای مصرفی به یک سنگر سرمایه‌ای تبدیل کرده است. وقتی تولیدکننده از تأمین ارز و قطعه برای ماه آینده اطمینان ندارد و خواهان نیز چشم‌اندازی روشن از ثبات سیاسی نمی‌بیند، آتش قیمت‌ها شعله‌ورتر می‌شود. جهش نرخ ارز در بازارهای غیررسمی، که متأثر از همین تنش‌های منطقه‌ای است، مانند بنزینی بر روی خرمن بازار خودرو عمل کرده است.

در یک قدمی خاکستر

وضعیت فعلی بازار خودرو دیگر با ابزارهای سنتی مانند قرعه‌کشی یا عرضه در بورس کالا قابل مدیریت نیست. تقاضای انباشته از یک سو و خشک‌سالی تولید از سوی دیگر، شکافی ایجاد کرده است که تنها با اهرم انتظارات تورمی پر می‌شود. اگر تنش‌های دیپلماتیک مسیر تجارت در آب‌های آزاد را باز نکنند و ابهام سیاسی جای خود را به ثبات نسبی ندهد، عوامل فوق‌الذکر چنان آتشی به پا خواهند کرد که چیزی از توان خرید مصرف‌کننده واقعی باقی نخواهد ماند.

واقعیت عریان آن است که بازار خودرو در حال سوختن است و اگر تدبیری فوری برای گشایش مسیرهای تجاری و تزریق آرامش به فضای سیاسی صورت نگیرد، این صنعت و بازار به‌زودی به خاکستری بدل خواهد شد که برخاستن دوباره از آن سال‌ها زمان خواهد برد. جاده مخصوص امروز بیش از آن‌که به مدیران صنعتی نیاز داشته باشد، چشم‌انتظار معجزه‌ای در دیپلماسی اقتصادی است تا یخ تولید در آب‌های آزاد شکسته شود.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.