تا عرضه با تقاضا در صنعت خودرو همخوانی پیدا نکند، خبری از افزایش کیفیت نخواهد بود
همایون سامه یح، نماینده کلیمیان در مجلس دوازدهم، در گفتوگو با خبرنگار اسب بخار گفت: «۴۵ سال است که دولتها به طور ویژه از خودروسازان حمایت کردند و اکنون شاهد هستیم که خروجی کار چیست. به باور من، در این بین دو موضوع وجود دارد که باید برای آن فکری اساسی شود؛ اول، مدیریت غیرصحیح است، وقتی مدیریت درست و توأم با برنامهریزی و زیرساخت علمی باشد، قطعاً پیشرفت به مراتب بیشتر خواهد شد.»
وی افزود: «در ابتدای انقلاب در خصوص صنعت مونتاژ، انتقادهای زیادی میشد. در آن زمان، پیکان در ایران مونتاژ میشد و این خودرو، وارداتی از انگلیس بود. از اینرو هموغم مسئولان تولید خودروی داخلی و حرکت به سمت خودکفایی، که جزو شعارهای پررنگ بود، شد. موضوع دوم که ما را در صنعت خودرو وارد چالش کرد، مشکلات اقتصادی بود که عرضه با تقاضا همخوانی نداشت. با این مشکل، تولیدکننده هر جنس بیکیفیتی را عرضه کند، مصرفکننده محکوم به خرید آن است و این موضوع زمانی تشدید میشود که رقیبی هم در میدان نباشد.»
سامه یح تصریح کرد: «ما در گذشته که اجازه واردات خودروهای خارجی را دادیم، باز هم شاهد افزایش کیفیت محسوس در خودروهای داخل نبودیم، چون خودروهای ساخت داخل بسیار ارزانتر بودند و شرایط اقتصادی و معیشتی مردم هم خیلی مساعد نبود که بتوانند برای خرید خودرو، پول بیشتری را خرج کنند. با این تفاسیر، تا زمانی که عرضه از تقاضا در خودرو پیشی نگیرد، کیفیت خودرو در مملکت بهتر از وضع کنونی نخواهد شد.»
این نماینده مجلس اظهار داشت: «متأسفانه ما در بخش خودرو با ناترازی روبهرو هستیم و با اینکه عرضه کمتر از تقاضاست، خودروی بیکیفیت تحویل مردم میشود. باید شرکتهای دیگر را هم در تولید خودرو پای کار آورد که همه بار روی دوش دو خودروساز داخلی نباشد که به لطف و مدد دیگر شرکتها، هم عرضه با تقاضا متعادلتر شود و هم رقابت سالم بتواند به کمک افزایش کیفیت بیاید.»
وی یادآور شد: «امروز شرکتهای خصوصی در ایران در مونتاژ خودروهای چینی فعالیت میکنند و متأسفانه این شرکتها هم در حال سوءاستفاده و به دست آوردن سودهای کلان هستند و خودروها را با قیمت غیرواقعی تحویل مردم میدهند. از اینروست که تأکید دارم باید در ابتدای امر برای مدیریت در عرصه صنعت خودرو، کاری متفاوت داشت.»
سامه یح در پایان گفت: «ما در مجلس یازدهم برای واردات خودرو، قانون وضع کردیم. همین که زمزمه واردات خودرو مطرح شد، قیمت خودروهای چینی به شدت کاهش پیدا کرد و از طرفی، شرایط فروش محصولات خود را خیلی آسانتر کردند. اکنون اگر بتوانیم تن به قانون واردات خودرو بدهیم و خودروهای به صرفه و باکیفیت برای مردم به کشور بیاوریم، شک نکنید اوضاع به مراتب بهتر خواهد شد.»
مصاحبهکننده: محمد آیتی
ماشین ساخته نشوده فروش میره انتظار چی دارن بعضی ها از خودمون باید شروع کنیم که اتحاد نداریم هر چی اشغال میسازن میخریم
لیاقت ما همینه قبول کنید
خودرو باید وارد کرد آن هم با قیمت واقعی تا این حباب قیمت و کم کیفیتی تولید داخل و همچنین تولید ناکافی بترکه. این بازار مافیایی خودرو باید یک بار برای همیشه جمع بشه.
خودروهای ساخت داخل بسیار ارزانتر بودند و شرایط اقتصادی و معیشتی مردم هم خیلی مساعد نبود که بتوانند برای خرید خودرو، پول بیشتری را خرج کنند
الان مگه هست؟ عرضه از تقاضا بیشتر بشه کیفیت به چه دلیلی میره بالا؟ بازار در انحصارشونه معلومه رقابت نمیکنن.وارداتی هم ک هست با تعرفه های سرسام اور و دلار ازاد و ناتوانی عموم مردم در تهیه خودروی به روز در رنج قیمتی ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلیون ک شاید ۷۰ درصد مردم در همین رنج توان خرید دارن بازم بازار میشه انحصاری و هیچ لزومی به افزایش کیفیت ندارن.دیگه بالاتر از اینکه پارس و ۲۰۶ ۲۰۷ و غیره بیش از سی سال قبل رو با قیمت های هفتصد هشتصد تومنی میفروشن؟ خب ؟ افزایشی اتفاق افتاد؟ این حرف مال اوایل مطرح شدن بی کیفیتی خودروساز داخلی بود.الان ک انقدر زیان ده هستن باید نزدیک ده سال یا حتی بیشتر خودرو باقیمت دلخواه بدون دخالت دولت تولید کنن و به فرض اینکه همه هزینه هاشون رو کنترل کنن افزایش پیدا نکنه تازه یر به یر بشه با زیان هاشون.بعد تازه برن بشینن فک کنن برای افزایش کیفیت.مثل همه چیز دیگه تو این مملکت به زور میخوایم خودروساز برند وطنی داشته باشیم.اقا میتونی خودروسازی داشته باشی یه برند دو برند وطنی در کنار خطوط اصلی مونتاژی ک در اختیار خودروساز خارجی گذاشتی.یعنی واگذاری خودروسازی ها به برند های مطرح یا حتی چینی به شرط به کار گیری کارگر و پرسنل ایرانی.بعد در کنارش از پلفتفرم های اونا جهت توسعه خودروی ملی خودت استفاده کنی اصرار به خودروسازی مثل اصرار به حکومت کردنشونه در حالی ک توان ندارن