
خودکفایی یا خودفریبی؟ وقتی چرخهای صنعت به چین بند است!

شعار خودکفایی در حالی در صنعت خودروسازی ایران سالهاست گوشها را پر کرده است که واقعیت خطوط تولید، چیزی جز مونتاژ قطعات چینی و وابستگی به پلتفرمهای خارجی را نشان نمیدهد. آیا این خودکفایی واقعی است یا فقط نمایشی برای توجیه انحصار و قیمتهای نجومی؟


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، صنعت خودروسازی ایران دهههاست که با وعده خودکفایی پیش میرود؛ وعدهای که قرار بود این صنعت را از سایه سنگین واردات و وابستگی به خارج بیرون بیاورد و به نمادی از توان مهندسی و تولید داخلی تبدیل کند، اما نگاهی به پشت پرده این صنعت، تصویری متفاوت ترسیم میکند؛ خودکفایی، بیشتر یک ادعای تبلیغاتی است تا حقیقتی ملموس و از خطوط مونتاژ گرفته تا محصولات نهایی، رد پای چین و پلتفرمهای خارجی شعار خودکفایی را زیر سؤال میبرد.
یکی از بزرگترین ادعاهای خودروسازان داخلی، کاهش وابستگی به واردات و تولید قطعات در داخل است. اما واقعیت، فاصله زیادی با این ادعا دارد. بسیاری از خودروهایی که با برچسب «تولید ملی» به بازار عرضه میشوند، در حقیقت محصول مونتاژ قطعات وارداتی از چین هستند. برندهایی مثل چری، جک و لیفان، حالا حضوری پررنگ در خطوط تولید شرکتهای ایرانی دارند و قطعاتی مثل موتور، گیربکس و سیستمهای الکترونیکی، عمدتاً از خارج تأمین میشوند.
این در حالی است که همه خودروهای دارای عنوان بومی، از روی پلتفرمهای خارجی ساخته شدهاند و بخشی از قطعاتشان نیز از خارج تامین میشود. این وابستگی نشان میدهد که خودکفایی، نه یک دستاورد فنی، بلکه بیشتر یک شعار برای توجیه ضعفهای ساختاری است.
کیفیت پایین محصولات هم پاشنه آشیل دیگری است که ادعای خودکفایی را به چالش میکشد. بسیاری از خودروهای داخلی، با وجود تبلیغات گسترده درباره بومیسازی، از نظر ایمنی و عملکرد با استانداردهای جهانی فاصله دارند. گزارشهای متعدد از نقصهای فنی، مصرف سوخت بالا و ایمنی ضعیف این خودروها، حکایت از آن دارد که بومیسازی، کیفیت را قربانی کرده است. با این حال، قیمت این محصولات نهتنها با کیفیتشان همخوانی ندارد، بلکه به دلیل انحصار بازار و حمایتهای دولتی، روزبهروز افزایش مییابد.
این روزها قیمت خودروهای داخلی در حالی از یک میلیارد تومان هم پیشی گرفته که امکانات و ایمنی این خودروها با خودروهای همرده خارجی قابل مقایسه نیست. این تناقض، پرسش بزرگی ایجاد میکند که خودکفایی به چه قیمتی صورت گرفته است؟
حمایت دولت از تولید داخل هم که بهعنوان ستون این خودکفایی معرفی میشود، در عمل به تعرفههای سنگین بر واردات و انحصار برای خودروسازان بزرگ محدود شده است. این سیاست، نهتنها به توسعه صنعت کمکی نکرده، بلکه وابستگی به قطعات خارجی را پنهان کرده است. طبق آمار غیررسمی، بیش از نیمی از قطعات خودروهای داخلی همچنان وارداتی است و چین به عنوان بزرگترین تأمینکننده این نیاز شناخته میشود. این در حالی است که طرحهایی مثل جایگزینی خودروهای فرسوده یا توسعه زیرساختهای تولید، بهکندی پیش میروند و نتیجه ملموسی ندارند. حمایت از تولید داخل، وقتی به معنای تحمیل خودروهای گران و بیکیفیت به مردم باشد، چه ارزشی دارد؟
در کنار اینها، ادعای نوآوری و دانش فنی هم با واقعیت جور درنمیآید. خودروسازان از طراحی بومی و پیشرفتهای علمی سخن میگویند، اما بسیاری از محصولات، یا کپی مدلهای قدیمی خارجی هستند یا با تکنولوژیهای منسوخشده ساخته میشوند.
خودکفایی در صنعت خودرو، روی کاغذ هدفی جذاب است، اما وقتی خطوط تولید به چین گره خورده و محصولات نهایی نه کیفیت دارند و نه قیمتشان منصفانه است، این هدف بیشتر به یک سراب میماند. شاید وقت آن باشد که به جای شعارهای پرطمطراق، نگاهی صادقانه به این صنعت بیندازیم و راهی برای رهایی از این وضعیت پیدا کنیم.
چین نباشه شما رسانه های پولی ورشکست میشید!
رسانه های پولی؟ داداش اشتباه اومدی، صدا و سیما تو خیابون ولیعصره، بودو
فقط صنعت نیست که به چین بنده
بهتره بگیم کل اقتصاد کشور به چین بنده اعم از صنعت و اختیار تام کلیه معادن مثل معادن طلا و استخراج لیتیوم از بستر خشک دریاچه ارومیه (کاهش معنادار بارندگی) و غیره
کل سیاست و دیپلماسی کشور هم به روسیه بنده
دیدگاه شما کامل، مفید و تطابق ۹۹/۹۹% با واقعیت دارد، متشکرم
ما یادمون نمیاد کسی وعده داده باشه ایران قراره توی خودش محصور بشه و با هیچ کشوری ارتباطی نداشته باشه. ضمن اینکه بیش از ۳۰ ساله بانک ها و شرکت های خصوصی خودرو سازی دارن فعالیت می کنند و کسی جلوشون برای سرمایه گذاری و خودروسازی نگرفته. الان کسی جلوی حاجی انصاری مالک ایرانمال و بانک آینده و بازار موبایل ایران و کلی ملک دیگه رو برای خودرو سازی و کار صنعتی گرفته؟ نمی شد به جای پاساژ متروکه ایرانمال کارخانه خودرو سازی یا موسسه ای برای تحقیقات خودرو تاسیس کند؟
اولا که به صورت کاملا هدفمند سیاست کشور به سمتی رفته که به جز چین هیچ کشوری حاضر به همکاری در صنعت خودرو نیست (همین چین هم برندهای مطرح خودش رو برای مونتاژ به ایران نمیده فقط چند تا برند درجه ۲ اون هم با واسطه)
دوما هیچ خودرو ساز خصوصی نمیتونه بدون اجازه سران حکومت آب بخوره چه برسه به اینکه سر خود ماشین بیاره واسه مونتاژ و تولید
لطفا فکر نکنید ما توی این کشور زندگی نمی کنیم
جناب مردم، اگر به تاریخ خودروسازی ما در دهه ۷۰ و سخنان مسئولان اون رجوع کنید گفته اند وقتی ما به کارخانه های خودرو ساز دنیا از جمله آمریکا برای تاسیس کارخانه و سرمایه گذاری نامه زدیم و درخواست دادیم حتی جواب نامه مان را هم ندادند. حالا شما برای ادعاهای دایی جان ناپلئونی تان، یک مستند یا دلیل بیاورید!
یعنی شما می فرمائید کرمان موتور و مدیران خودرو و گروه صنعتی انتخاب می خواسته اند خودرو بسازند و سران حکومت جلویشان را گرفته اند. خب بفرمایید ما چطور سخن شما را باور کنیم. منتظر پاسخ شما می مانم.
شما نامه زدید؟!
خودتون را با چه کسانی جمع زدید بدانیم
از کدام سیاره
عرض یه حضور شما برادر ارزشی :
اولا که عبارت ادعای دایی جان ناپلئونی بسیار برازنده و گویای برخی ادعاهای مطرح شده است (بی جواب گذاشتن نامه های ارسالی به آمریکا 🤔)
دوما صنایع خودرو سازی رینوس در دهه هفتاد خودرو اسپرت معرفی کرد به نام آنا که به دلیل قیمت رقابتی در مقابل محصولات آن زمان ایران خودرو و سایپا و به بهانه عدم تطابق با شئونات جامعه اجازه فعالیت پیدا نکرد
سوما گروه زاگرس خودرو در شهر بروجرد اقدام به مونتاژ محصولات پروتون کرد که به باز هم به دلیل انحصار طلبی ایران خودرو و سایپا تقریبا مصادره شد
چهارم در زمان برجام تقریبا واردات خودرو از آمریکا قطعی شده بود و حتی در روزنامه ها هم آگهی فورد و فکر کنم شورولت به چاپ رسید که به دلیل مخالفت شدید تندرو های رذل داخلی کلا کنسل شد
و هزاران دلیل دیگر
اتفاقا خیلی خوب هم جلوشون رو میگیرن! شما نگاهی به سرنوشت کیش خودرو بندازید یا زاگرس خودرو و… خودروسازی مثل بقیه صنایع یا اصناف نیست! شرایطش خاصه.
جناب براهنی کیش خودرو که سیناد کوپه با فایبر گلاس تولید می کرد را اشتباهات خودش از بین برد شما هم اگر مستندی دارید که یک شخص یا اشخاص باعث ورشکسته شدن کیش خودرو شدند، نه تصمیمات غلط مالک آن نه اشتباهات و مشکلات فنی مهلک خودرو، نه ضعف ساختاری این شرکت، نه مشکلات طراحی خودروی سیناد، مستنداتتان را ارائه دهید، چون در هیچ جایی چنین چیزی منتشر نشده است. همینطور در خصوص شرکت مونتاژ کار زاگرس خودرو.
خانه از پای بست ویرانست. هیچی مون درست نیست
من سی و هفت سالمه و تو این سالها جز شعار های عوام فریبانه چیز دیگه ای یادم نیست و نسل من فکر میکنیم که فقط بازیچه کسانی بودیم که منافع خودشون را به منافع کشور ترجیح دادن. واقعا نسلی بودیم که هر چی خوردیم از خودی بود و تا حرف زدیم زدن تو دهنمون
وقتی توانایی سیاست ورزی با باقی کشورها را بلد نباشیم،اونوقت کشورهای دارای تکنولوژی علم روز خود را در اختیار ما نمیگذارند ،حالا هر چقدر هم کارخانه خودروسازی تاسیس کنید ،از توش همین حلبی ها میاد بیرون ،برید یکم حرف زدن با کشورهای دیگر را یاد بگیرید ،و کشور را از این انزوا نجات دهید
خودکفایی از نظر اقتصادی مفهومی ندارد. آنهایی که شعار خودکفایی می هند یا هنوز شعاع دایره معلوماتش کم است یا دنبال رانت و فساد هستند .
در اصل نابخرد و متوهم با مغزی متناسب با شرایط چهارده قرن پیش هستند
خب مشخص شد که منابع مالی اسب بخار از کدوم سمت تامین میشه ، خداقوت 😂
طالبان به سرعت داره از ایران جلو می زنه
تولید خودرو در ایران وقتی توجیه پیدا می کنه که در شرکت های بزرگ دنیا ادغام بشه و قطعه سازهای کشور در زنجیره تامین شرکت های بین المللی قرار گیرند، با تیراژ محدود فعلی هزینه های تحقیق و توسعه، سرمایه گذاری و متاسفانه تولید با کیفیت! توجیه پذیر نیست، و شرکت ها برای سرپا موندن مجبور به استفاده از رانت انحصار موجود و دلالی قطعات بی کیفیت چینی هستند.
در این بین متولیان دولتی صنعت هم ناتوان از مدیرت شرایط موجود و عدم استفاده از پلت فرم و موتور مشترک به مشکلات صنعت دامن می زنند، البته این رو هم در نظر بگیرید که شرایط صنعت و اقتصاد خودرو جدا از شرایط سیاسی و تحریم نیست و بازکردن این کلاف در هم پیچیده نیازمند عزم ملی و گذشتن از منافع شخصی و جناحی دارد، متاسفانه در چشم انداز نزدیک امیدی به تغییر وضع موجود نیست.
صنعت خودرو سازی گاری سازی
خودفریبی یا گنده گویی؟مساله این است!
خودرو ری را که این همه ادعا درش هست ، از اکسل تا کلاسترش چینیه ، یه نگاهی بهش بندازی متوجه میشی که بسیاری از قطعاتش ماله هایماست ، خودکفایی شعار بی معنیه که کومونیستها و اسلامیستها بوجود اوردن واسه فریب مردم ، و گرنه استفاده از دانش و قطعات کشورهای دیگه نه تنها بد نیست که خوبم هست ، به شرطی که از کشور درست به شرط انتقال دانش و به قیمت ، ونه از روی اجبار واسه نقد کردن پولهای نفت بلوکه شده باشه که هست و در واقع تبدیل شده به تهاتر !