نماینده آیفون به دست مخالف واردات خودرو و موبایل!

نماینده آیفون به دست مخالف واردات خودرو و موبایل!
نماینده آیفون به دست مخالف واردات خودرو و موبایل!

نماینده مجلسی که گوشی آیفون در دست دارد و با واردات آن مخالفت می‌کند، مقامی که در توئیتر برای تشدید فیلترینگ اظهار نظر می‌کند، کسی که در یک خودروی ایمن و لوکس به مردم می‌گوید باید به تولیدات داخلی قانع باشند، همه و همه نمونه‌هایی از ایجاد شکاف بین حقوق شهروندان عادی و مسئولان است، مسئولانی که خود را برتر از مردم و مردم را شهروندان درجه ۲ می‌دانند، تفکری که انحصار و رانت را برای همیشه در بازارهای مختلف کشور از جمله خودرو زنده نگه خواهد داشت.

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، دسترسی آسان و بدون محدودیت به امکانات و پلتفرم‌های مختلف برای مسئولان در ایران، در حالی که همین دسترسی‌ها برای مردم عادی به دلایل مختلف محدود شده‌اند، یکی از مسائل بحث‌برانگیز به شمار می‌رود که همواره در جامعه مطرح بوده است. این تناقض میان مسئولان و مردم، گویای نوعی دوگانگی در نگرش مسئولان نسبت به شهروندان است که در جای خود، به پرسشی مهم و پیچیده تبدیل شده: چرا مسئولانی که باید نمایندگان و خدمت‌گزاران مردم باشند، خود را مستحق دسترسی به امکاناتی می‌دانند که برای دیگران ممنوع شده است؟

یکی از مثال‌های بارز این وضعیت، فعالیت‌های مسئولان در پلتفرم‌های فیلترشده‌ای مثل توئیتر و اینستاگرام است. این پلتفرم‌ها که برای مردم عادی با انواع و اقسام فیلترها و محدودیت‌ها مواجه است، در اختیار بسیاری از مسئولان قرار دارد که به راحتی در آن‌ها فعالیت می‌کنند. این که مسئولان بدون هیچ مشکلی در توئیتر به تبادل نظر و بیان دیدگاه‌های خود می‌پردازند، اما در عین حال همین پلتفرم‌ها برای مردم مسدود شده است، سوالاتی جدی را درباره صداقت و همدلی آنان با مردم به‌وجود آورده است.

توییت میرسلیم در مخالفت با واردات آیفون

مثال دیگری که این تناقض را به خوبی نمایان می‌کند، اظهارات اخیر مصطفی میرسلیم، نماینده مجلس است. او در سخنانی با آزادسازی واردات گوشی آیفون مخالفت کرده است، در حالی که خود به راحتی از همین گوشی استفاده می‌کند. این رفتار نه‌تنها حس تبعیض و بی‌عدالتی را در میان مردم تقویت می‌کند، بلکه نوعی بی‌توجهی به خواسته‌ها و نیازهای مردم را نیز به نمایش می‌گذارد. سوال اینجاست که چرا مسئولان کشور، کالاهای با کیفیت و به‌روز را حق خود می‌دانند، اما برای مردم چنین کالاهایی را غیرضروری و لوکس توصیف می‌کنند؟ این دوگانگی در برخورد با کالاهای خارجی نه تنها باعث ایجاد شکاف بین مردم و مسئولان شده، بلکه نشان از آن دارد که مسئولان خود را کاملا از مردم جدا کرده‌اند.

از طرف دیگر، رفتار میرسلیم در خصوص خودرو را نیز تقریبا همه به یاد داریم که ادعا کرده بود که خودروی تویوتا لندکروزر با پژو ۲۰۶ تفاوتی ندارد. این اظهارنظر نه تنها طنزآمیز و مضحک است، بلکه نوعی توهین به درک و شعور مردم تلقی می‌شود.

پیش تر هم میرسلیم در گفت و گو با شبکه اینترنتی دانشگاه تهران نظرات مختلف خودش در رابطه با شبکه های اجتماعی را بیان کرد: من ۱۰۰ درصد فیلترینگ اینستاگرام را تایید می کنم. باید قطع بشود؛ اینستاگرام فاجعه است. بدترین شبکه در دنیاست. من کاری به نظر مردم ندارم.

به‌نظر می‌رسد که مسئولان با چنین سخنانی، به‌دنبال آن است که سطح توقعات مردم را پایین نگه دارد و آن‌ها را به قانع بودن به تولیدات داخلی، که غالبا از کیفیت پایین‌تری برخوردارند، تشویق کند. در حالی که همه به خوبی می‌دانند که خودروهای تولیدی ایران‌خودرو و سایپا، از لحاظ کیفیت و ایمنی در سطح بسیار پایینی قرار دارند و اغلب مصرف‌کنندگان این خودروها از ناایمن بودن و ایرادات فنی متعدد آن‌ها گله‌مند هستند. به‌عبارتی، این گونه اظهارنظرها تنها به نفع رانت و انحصار مافیای خودرو در کشور است که از تولیدات بی‌کیفیت و پر از نقص داخلی بهره‌برداری مالی می‌کنند.

در همین راستا، مسئولان کشور به جای آن که پاسخگوی مشکلات کیفی و ایمنی خودروهای داخلی باشند، به نوعی مردم را تشویق می‌کنند که به همین تولیدات بی‌کیفیت قانع باشند و خودروهای خارجی و به‌روز را نطلبند. این رویکرد، بازتابی از سیاست‌هایی است که بر حفظ انحصار و سودآوری مافیای خودرو تاکید دارد، بدون آن که جان و سلامت مردم در این معادله جایی داشته باشد.

در نتیجه، این تناقض‌ها و رفتارهای دوگانه مسئولان، تنها به ایجاد شکاف میان مردم و مسئولان منجر شده است. مردم به روشنی می‌بینند که مسئولان دسترسی به امکاناتی دارند که برای خودشان ممنوع شده است و این عدم صداقت، نه تنها اعتماد مردم به مسئولان را کاهش می‌دهد، بلکه باعث می‌شود آن‌ها احساس کنند که خواسته‌ها و نیازهایشان نادیده گرفته شده است.

بررسی رفتارها و دیدگاه‌های مسئولان نشان می‌دهد که نوعی رویکرد اریستوکراتیک خاص و بی‌توجه به نیازهای عمومی در بین آن‌ها رواج دارد. مسئولان به جای آن که تلاش کنند تا شرایط دسترسی برابر به امکانات و کالاهای باکیفیت برای همه مردم فراهم شود، به گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویی خودشان و اطرافیانشان در طبقه‌ای متفاوت از مردم عادی قرار دارند و این خود باعث تشدید احساس بی‌عدالتی و نارضایتی در جامعه می‌شود.

البته که اشاره به این موارد، تکرار مکررات است و به نظر می‌رسد گوش شنوایی در این کشور باقی نمانده و عدالت اجتماعی در همه عرصه‌ها که خودرو یکی از آنهاست، فدای رانت و انحصار عده‌ای خاص می‌شود که به سادگی به همه منابع دسترسی دارند و در شرایط مختلف، با روش‌هایی که بیشتر به سیستم برده‌داری شباهت دارد، سود مورد نظر خود را از جیب مردم بیرون می‌کشند، حال می‌خواهد بازار تلفن همراه باشد یا بازار خودرو، این عده همیشه سود می‌کنند و مردم همیشه ضرر.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.