آغاز تحویل جدیدترین نسخه کیا اسپورتیج دنیا به مشتریان ایرانی
جدیدترین کیا اسپورتیج های موجود در ایران زودتر از موعد و فقط دو هفته پس از ثبت نام نهایی به مشتریان تحویل داده شدند.
شرکت کوشا خودرو تنها چند روز پس از اعلام قیمت نهایی کیا اسپورتیج ۲۰۲۴، موفق شد تا اولین سری از ثبت نامی های این کراس اوور جذاب و نام آشنا برای ایرانی ها را به مشتریانش تحویل دهد و رکورد سریع ترین زمان تحویل در بین واردکننده های خودروهای وارداتی را به نام خود ثبت کند.
نکته دیگر تحویل این خودرو به مشتریان این است که نسخه لانگ (Long version) جدیدترین و به روزترین کیا اسپورتیج دنیا هم اکنون پس از حدود ۶ سال در ایران حاضر شده و مردم این امکان را دارند تا آن را هم از سامانه و هم از بازار آزاد خرید کنند. همان طور که از ابعاد و اندازه های نسخه وارداتی اسپورتیج برای بازار ایران پیداست، فاصله محوری آن حدود ۸ سانتی متر بلندتر شده. طول کیا اسپورتیج لانگ 145 میلیمتر از نسخه معمولی (SWB) بیشتر است. همچنین ۷۵ میلی متر فاصله محوری آن بیشتر شده است. به این ترتیب می توان گفت که اسپورتیج لانگ هم فضای پای بیشتری دارد و هم فضای بار بزرگ تر.
نسل های قبلی این کراس اوور کره ای نیز در بازار ایران حضور داشتند و همیشه مورد استقبال مردم واقع شدند. از این رو کیا اسپورتیج را می توان محبوب ترین کراس اوور کیا در بازار ایران دانست.
کوشا خودرو نیز با توجه به اهمیت این خودرو، موفق شد تا نسخه ۲۰۲۴ آن را برای اولین بار در سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی عرضه کند و به فروش برساند.
در تاریخ ۱۱ آذر سازمان حمایت قیمت نهایی اسپورتیج ۲۰۲۴ توربو را حدود ۲ میلیارد و ۸۳۵ میلیون اعلام کرد تا ثبت نام کنندگان سامانه ای بتوانند نسبت به تکمیل وجه اقدام کنند. قیمت پایه قطعی این خودرو پیش تر ۲ میلیارد و ۱۴۱ میلیون تومان تعیین شده بود.
نام خودرو | کیا اسپورتیج ۲۰۲۴ توربو |
قیمت پایه قطعی | ۲,۱۴۱,۱۲۰,۰۰۰ |
قیمت نهایی | ۲,۸۳۴,۳۷۶,۲۰۰ |
به این ترتیب در روزهای آینده باید منتظر اعلام قیمت از سوی دلالان و سوداگران بازار خودرو برای کیا اسپورتیج جدید باشیم و ببینیم که چه رقم هایی برای فروشش در بازار مشخص می شود.
بیشتر بخوانید : کیا اسپورتیج ۲۰۲۴ توربو ؛ بازگشت کراس اوور محبوب با نسخه لانگ + ویدیو
مشخصات اسپورتیج وارداتی
کیا اسپورتیج وارداتی در بخش قوای محرکه و مشخصات فنی زیر کاپوت خود به یک پیشرانه ۱.۵ لیتر ۴ سیلندر توربوشارژ با سیستم پاشش سوخت مستقیم (Gdi) مجهز شده است که حداکثر می تواند ۱۹۸ اسب بخار قدرت و ۲۵۳ نیوتن متر گشتاور را تولید کند. این قدرت از طریق یک جعبه دنده ۸ سرعته اتوماتیک AT به چرخ های جلو منتقل می شود.
اسپورتیج وارداتی کوشا خودرو مانند K5 به آپشن هایی نظیر ۶ عدد کیسه هوا، سنسور نور و اتولایت، ترمز ضد قفل، سیستم کنترل پایداری و کشش، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، دوربین جلو، رادار بین خطوط فعال، سیستم مدیریت پایداری خودرو، ترمز اضطراری، سیستم پایش فشار باد تایرها، مالتی مدیا، کروز کنترل اتومات، فرمان با کلیدهای کنترلی، شارژر وایرلس، گرم کن صندلی های جلو، گرم کن فرمان، دوربین دنده عقب، اندروید اتو و اپل کارپلی، فرمان چرمی، سقف پانوراما، رینگ های ۱۸ اینچی و… مجهز خواهد بود.
خب سایت های خرید و فروش قیمتای فضایی نذارن ثبت کنن دلالان.
حذفش کنن اگهی رو اگه زیاد زدن
جدیدترین اسپورتیج دنیا؟؟ خدایا ما چقدر خوشبختیم که از صدها ماشین موجود تو دنیا توی یکیش شدیم مثل بقیه آدمای دنیا. اینکه چند درصد از مردم دستشون به این ماشین کاملا معمولی میرسه بماند
جمعیت جهان بیش از ۸میلیارد نفر
تعداد خودرو ها در ۱۹۵ کشور جهان ۱.۲ میلیارد
میزان تولید خودرو درسال ۷۰ میلیون دستگاه
بزرگترین تولید کننده خودرو چین
بزرگترین مصرف کننده ها چین و هند
۷میلیارد نفر فاقد خودر هستند
خیلی دنیا دنیا کردی امار دادم بهت دستت بیاد
چرا بهت برخورد؟ با این آمار چیو ثابت کردی؟ اینکه مردم ایران از لحاظ درآمدی و توانایی خرید خودرو خیلی خوشبختن؟
تو هنوز تنها سوال منو جواب ندادی که چند درصد مردم ایران توان خرید این خودرو رو دارن؟ آیا توی کل دنیا هم همین درصد توان خرید خودرو رو دارن؟
در ضمن کشور خودمون جز چند کشور ثروتمند دنیاست!!! دخیل کردن کشورهایی توی این آمار که هیچ ثروت و منابع ملی و طبیعی ندارن با هیچ عقل و منطقی حور در نمیاد
این جوابت نشون داد که یا خودت رو به کوچه علی چپ زدی و دوست داری به همه تلقین کنی که ما از خیلیا خوشبخت تریم، یا هم هیچ جای دنیا رو نرفتی و فقط نشستی پای اخبار ۲۰.۳۰
با سلام
ای کاش در مورد تاخیر ۶ ماهه در تحویل خودرو کیا سراتو شرکت محترم کوشاخودرو هم می نوشتید !
اسفندماه سال گذشته تکمیل وجه شده و در حالی که طبق قرارداد تحویل می بایست در ۹۰ روز کاری انجام میشد هنوز خبری از تحویل خودرو نیست !!
اینکه بین وارداتی ها گزینه خوبی هست درست، ولی موتور چینی با حجم پایین حیف کرده ماشینو
قیافش ۲ ریال نمی ارزه . ترجیح میدم یه ماشین خوشکل سوار بشم ، نه یه ماشین زشت مثل این . داستان نیسان جوک رو یادتون هست ؟
اسپورتیج چینی با وزن حدود ۲ تن و موتور ۱.5tgdi
رکستون با وزن ۲وخردهای موتور ۲.0tgdi دارد!
واقعا ملتو چی فرض کردید یه مشت ماشین با حجم موتور افتضاح و چند برابر قیمت های جهانی، اونوقت عربهای قطر و امارات و عربستان که هیچ، برو ببین در خوده لبنان و غزه چه ماشینایی سوار میشن!
معیشت و رفاه یه ملتو همه جوره به گروگان گرفتید، اگر از سرنوشت دوستان تون عبرت نگیرید خیلی زود دیر میشود…