نقش دولتها در صنعت خودروسازی مداخلهگرایی بوده است
محمدرضا محسنیثانی، نماینده سبزوار در مجلس، در گفتوگو با خبرنگار اسب بخار گفت: «کاری که دولتها در این ۴۵ سال در صنعت خودروسازی کردهاند، حمایت نبوده است، بلکه من اسم آن را مداخله میگذارم.»
وی افزود: «تصدیگری دولتها در این پنج دهه از دو خودروساز بزرگ مملکت، دلیل اصلی به وجود آمدن انحصار در این بخش است. اکنون این انحصار، مفاسد خاص خود را در پی داشته است که اصلاً برازنده کشور نیست.»
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: «کیفیت پایین خودرو در کشور، مردم را به حق گلهمند کرده است و در این فضا همه رنج میبرند. کیفیت پایین محصولات خودروسازان داخلی، امنیت مردم را کاهش داده است و شاهدیم که آمار تصادفها و جراحتها و فوتیها به این واسطه چهقدر بالا رفته است.»
محسنیثانی اظهار داشت: «کیفیت پایین خودروهای ساخت داخل باعث شده است که مصرف بنزین در کشور بالا برود. اکثر این خودروها در ۱۰۰ کیلومتر پیمایش، ۱۰ لیتر بنزین مصرف میکنند در حالی که این رقم باید به پنج لیتر برسد. روزانه سه میلیارد دلار به واسطه واردات بنزین هزینه میکنیم، یعنی ۲۰ میلیون لیتر بنزین به صورت روزانه وارد کشور میشود. اکنون اگر کمی محصولات خودروسازان داخلی باکیفیتتر شود، بخش عمدهای از این هزینهکرد کاهش پیدا میکند و این روند قطعاً به اقتصاد مملکت کمک شایانی خواهد کرد.»
نماینده سبزوار گفت: «مصرف روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر بنزین در کشور بسیار آمار بالا و البته نگرانکنندهای است. اگر خودروسازان داخلی، خودرو کممصرف تولید کنند و از طرفی به لطف قانون مجلس، واردات خودروی خارجی صورت بگیرد، ما میتوانیم این رقم را به ۶۰ میلیون لیتر در روز کاهش دهیم، یعنی نه تنها واردکننده بنزین نباشیم که ۴۰ میلیون لیتر بنزین هم از تولید داخل، صرفهجویی خواهد شد.»
وی یادآور شد: «چالشهایی که به آن اشاره شد اگر بنا باشد رفع شود، در گرو خروج دولت از صنعت خودروسازی و تصدیگری بر آن است. این صنعت باید تمام و کمال خصوصی شود تا مسیر پیشرفت و بهینه شدن، سرعت بگیرد. این روند یک وظیفه قانونی دولت است که متأسفانه به آن عمل نکرده است.»
محسنیثانی خاطرنشان کرد: «علیرغم سهم کم دولت از دو خودروسازی کشور، اما قدرت بالایی در تصدیگری و اساساً سیاستگذاری دارد و همین روال نادرست، امکان هر نوع بهرهبرداری و دخالت دولت بر این صنعت بزرگ را میدهد. از اینرو نباید فرصت را از دست داد تا هم این صنعت بیشتر درجا بزند و هم مردم ناراضیتر شوند. شایسته است که دولت چهاردهم این ریلگذاری را تغییر جدی دهد تا نفع آن در همه بخشها دیده شود.»
مصاحبهکننده: محمد آیتی
دیدگاه ها