واکنش اروپا به سیاست‌های خودرویی آمریکا و نفوذ چین

واردات خودروهای چینی
واردات خودروهای چینی

صنعت خودروسازی چین طی سال‌های اخیر مانند سیلی عظیم و پرسرعت در حال از بین بردن قدرت خودروسازان اروپایی است. اگر این روند ادامه پیدا کند اصلاً بعید نیست چراغ تولید خاموش شود یا در اختیار شرکای چینی قرار بگیرد. ترامپ نیز در اظهارنظری جدید گفته است خودروهای چینی در حال نابود کردن اروپا هستند، چون کسب‌وکار مرسدس و ب‌ام‌و را از آن‌ها می‌گیرند. در این شرایط باید دید واکنش اروپا به سیاست‌های خودرویی آمریکا و نفوذ چین چه خواهد بود؟

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، اتحادیه اروپا در وضعیتی بسیار دشوار و حساس قرار دارد. آن‌ها در واقع میان دو غول اقتصادی گیر افتاده‌اند؛ از یک سو، آمریکا با سیاست‌های حمایتی و تعرفه‌ای فشار وارد می‌کند و از سوی دیگر، چین با قیمت‌های پایین و به‌شدت غیرقابل رقابت در حال تسخیر بازار است.

اروپا؛ مذاکره به‌جای تهاجم

در این شرایط، اروپا خلاف آمریکا، که به‌دنبال معامله سخت (Hard Bargaining) مستقیماً در پی قطع رابطه یا تعرفه‌های تهاجمی است، سعی می‌کند از طریق مذاکره عمل کند. اروپا می‌خواهد با وارد کردن محصولات چینی، در مقابل، راه ورود محصولات خود مثل خودرو یا محصولات کشاورزی را به بازار چین باز کند. در این میان، اروپا به شدت از سیاست‌های تعرفه‌‌ای سنگین آمریکا انتقاد کرده و معتقد است که این کار زنجیره تأمین جهانی را مختل کرده و می‌تواند به صادرات خود اروپا نیز آسیب بزند.

در مقابل نفوذ چین، اتحادیه اروپا اخیراً شروع به بررسی و حتا اعمال تعرفه‌های ضد دامپینگ بر خودروهای برقی چینی کرده است. اروپا اعتقاد دارد دولت چین با کمک‌های مالی سنگین باعث شده است شرکت‌های این کشور با قیمت‌های غیرواقعی وارد بازار شوند و رقابت منصفانه را از بین ببرند. در واقع، اظهارنظر ترامپ درباره نفوذ خودروسازان چینی اعتراف به قدرت بالای تکنولوژی و قیمتی آن‌هاست. به بیان دیگر، آن‌چه ترامپ به آن اشاره می‌کند، یک واقعیت اقتصادی است که چین در آن پیش‌تاز شده است.

وضعیت فعلی نشانگر تسلط شدید و قوی چین بر زنجیره تأمین است. به روایتی می‌توان گفت چین فقط خودرو نمی‌سازد؛ آن‌ها بر اصلی‌ترین عنصر وجودی خودروهای برقی، یعنی باتری، تسلط دارند. شرکت‌هایی مثل CATL بخش بزرگی از بازار جهانی باتری را در دست دارند. این یعنی حتا اگر خودرویی در اروپا یا آمریکا ساخته شود، احتمالاً باتری آن چینی است.

خودروسازان چینی با توجه به حجم بالای تولید از نظر اقتصادی نیز توانسته‌اند مزیت مقیاس و قیمت را به نفع خود تغییر دهند. شرکت‌هایی مانند BYD با استفاده از تکنولوژی‌های جدید مثل باتری‌های Blade توانسته‌اند هزینه‌ها را به شدت کاهش دهند. این شرکت‌ها نه تنها در چین، بلکه در سراسر جهان از برزیل تا جنوب شرق آسیا و اروپا در حال گرفتن سهم بازار هستند.

در همین شرایط، صنعت چین را دیگر نمی‌توان یک صنعت صرفاً کپی‌کار با تخصص بالا در مهندسی معکوس دانست؛ آن‌ها در حال حاضر صاحب تفکر و سبک در تولید هستند. چین دیگر فقط تولیدکننده کالاهای ارزان‌قیمت نیست؛ آن‌ها در زمینه نرم‌افزار خودرو، هوش مصنوعی در رانندگی و سیستم‌های اطلاعاتی، در حال تعریف استانداردهای جدید هستند که برندهای قدیمی اروپایی را مجبور به تغییر مسیر سریع کرده است.

در این شرایط آیا غول‌های خودروسازی آلمان، که نماد مهندسی سنتی به شمار می آیند، می‌توانند در برابر این موج مقاومت کنند و اگر پاسخ مثبت است باید دید چگونه می‌توانند در برابر فشار تکنولوژی و قیمت پایین چین ایستادگی ‌کنند؟

واقعیت این است که اروپا در حال حاضر از سوی دو غول بزرگ اقتصادی جهان تحت فشار قرار گرفته است؛ از یک سو، آتش اژدها در حال سوزاندن آشیانه آن‌هاست و از سوی دیگر، عقاب‌ها با پنجه‌های خود آن‌ها را نشانه گرفته‌اند. آیا خودروسازان اروپایی، به‌خصوص آلمانی‌ها، توان مقابله با غول‌ها را دارند و موفق به بازیابی توان خود خواهند شد؟

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.