چانگان و هایما گران تر از دیگنیتی و فیدلیتی ؛ فرمول شورای رقابت چیست؟

فرمول قیمت گذاری شورای رقابت
فرمول قیمت گذاری شورای رقابت

با اعلام قیمت جدید هایما، فلسفه شورای رقابت در قیمت گذاری مشخص شد؛ بازارسازی برای خودروهای غول های جاده مخصوص. در حال حاضر، هایما گران تر از دیگنیتی و فیدلیتی است؛ فرمول شورای رقابت چیست؟

آریزو 8 آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با اعلام قیمت جدید دو خودروی هایما s7+ و هایما S5+ پلاس و چانگان cs۳۵ پلاس تیپ ۲، چانگان cs۳۵ پلاس تیپ ۳ باز هم همان قانون نانوشته که اجازه ورود خودروهای اقتصادی به بازار را نمی داد، در حال اجرا شدن است.

مدیسه مدیسه

طی سال های اخیر، بسیاری این پرسش را مطرح می کنند که چرا خودروسازان غیر دولتی سراغ خودروهای اقتصادی نمی روند. این در حالی است که آن ها با توجه به زیرساخت ها و حجم سرمایه ای که در اختیار دارند، از نظر منطق اقتصاد تولید و مونتاژ این گونه خودروها برای آنان بسیار راحت و مقرون به صرفه تر است، ضمن این که، در حجم و مقیاس بیش تری می توانند تولید کنند و حجم بیش تری از تقاضای بازار را پوشش بدهند. اما براساس قانونی نانوشته هیچ وقت به خودروسازان بخش خصوصی اجازه حضور در بخش اقتصادی بازار داده نشده و نخواهد شد.

اگر خودروسازی نیز برای ورود به این بخش از بازار یا بخشی که دو خوردوساز بزرگ در آن حضور داشته تلاش کرده است، قیمت گذاری به گونه ای بوده که در عمل استقبال چندانی از آن ها نشده است. به عبارت بهتر، نویسندگان همان قانون نانوشته اجازه ورود و رخ نمایی و عرض اندام به آن ها نداده اند. کافی است نگاهی به سرنوشت ام وی ام ۳۱۵ هم‌رده ۲۰۶، ام وی ام ۵۵۰ همکلاس پژو پارس و فردا ۵۱۱ در کلاس دنا داشته باشیم؛ آیا از نظر تیراژ و قیمت توان ادامه و رقابت با خودروهای یادشده را پیدا کرده اند و این اجازه به آنها داده شد؟ آیا آن ها در بازار حضور دارند؟ اگر این حضور همچنان ادامه دارد آیا بازار خوبی دارند؟ آیا هنوز ام وی ام ۳۱۵ و ۵۵۰ تولید می شوند؟ در این شرایط، شورای رقابت چه نقشی در انحصاری شدن این بازار داشته است؟

انحصارسازی به بهانه رقابت

در این شرایط به نظر می رسد شواری رقابت بیش تر به دنبال انحصاری کردن بازار به نفع خودروسازان بزرگ است. هر چند مانند بسیاری از تصمیم های حکومتی تمام داستان به اسم مردم نوشته می شود، اما منفعت اصلی چه‌طور، آیا آن هم نصیب مردم می شود؟ این شورا از روز ۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری با انتشار فهرست قیمت خودروهای مونتاژی از یک سو، آینده تولید را با ابهام روبه‌رو کرد و از سوی دیگر، با شکست بسیار شدید قیمت ها، مصرف کنندگان را رودرروی خودروسازان قرار داد. قیمت های جدیدی که شورای رقابت برای خودروهای مونتاژی در نظر گرفته است با قیمت های بازار فاصله بسیار زیاد دارند و حتا پایین تر از قیمتی هستند که در اولین مرحله از عرضه خودرو در سامانه یکپارچه به فروش رسیده اند. این قیمت ها با توجه به مافیابازی استیضاح و داستان شاسی بلندهای مجلسی، نظرها و نگاه ها را به سوی خودروسازان خصوصی برگرداند.

عملیات فریب

در این فضا با توجه به جو منفی علیه خودروسازان غیر دولتی، شورای رقابت قیمت های جدید هایما را اعلام کرد. این نهاد برای هایما s7+ قیمت ۸۴۲ میلیون تومان و برای هایما S5+ قیمت ۸۴۱ میلیون تومان و برای چانگان cs۳۵ پلاس تیپ ۲ قیمت ۸۴۹ میلیون تومان و چانگان cs۳۵ پلاس تیپ ۳ قیمت ۹۰۴ میلیون تومان در نظر گرفته است. ضمن این که، هزینه های شماره گذاری، مالیات، بیمه و انواع و اقسام عوارض هم به این قیمت افزوده می شود. این در حالی است که قیمت های جدید دو محصول پرطرف‌دار و پرتقاضای بازار یعنی دیگنیتی و فیدلیتی به ترتیب ۸۴۳ و ۷۲۸ میلیون تومان اعلام شده است.

آیا از نظر کیفیت، طراحی، به‌روز بودن، امکانات و خدمات پس از فروش آیا هایما با دیگنیتی و فیدلیتی قابل مقایسه است؟ آیا این بازارسازی علنی برای خودروسازان بزرگ کشور نیست؟

از دور خارج کردن رقبای خصوصی

واقعیت این است که شورای رقابت، که نهادی فراقوه ای محسوب می شود، به راحتی در حال دور کردن بخش خصوصی از کلاس کراس اوورهای بازار است، یعنی ماجرای خودروهای اقتصادی برای کراس اوورها در حال تکرار است. در این وضعیت، خودروسازان بخش خصوصی توان رقابت و برابری با خودروسازان بزرگ دولتی را ندارند. منابع آن ها محدود اما منابع سرخابی ها نامحدود است، آن ها به صورت پنهان به جیب مردم وصل هستند.

دلیل کافی برای انتقاد

اکنون در این شرایط، به نظر می رسد رسانه های منتقد به قیمت گذاری دستوری و اقتصاد دولتی – دخالتی دلایل انتقاد را درک کرده باشند، چراکه طی روزهای گذشته بسیاری از مخاطبان با انواع و اقسام الفاظ و تهمت ها به ناقدان شورای رقابت حمله می کردند و آن ها را جیره خوار خودروسازان خصوصی می دانستند.

در این وضعیت با توجه به نحوه قیمت گذاری هایما مشخص شد که حکمرانی اقتصادی با توجه به نیازها و ضرورت های بازار خودرو با قیمت خودروهای مونتاژی چه خوابی برای مصرف کنندگان دیده است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.